Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαμός στη Βρετανία: Κατηγορούν τον Μπόρις Τζόνσον ότι διέσωσε 170 γάτες και σκύλους από το Αφγανιστάν θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Χαμός στη Βρετανία: Κατηγορούν τον Μπόρις Τζόνσον ότι διέσωσε 170 γάτες και σκύλους από το Αφγανιστάν θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφγανιστάν, Βρετανία, Γάτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Μπόρις Τζόνσον, Σκύλος,

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε σθεναρά πως εκείνος και η σύζυγός του, Κάρι, φρόντισαν να δώσουν προτεραιότητα στον επαναπατρισμό 170 ζώων από την Καμπούλ τον περασμένο Αύγουστο θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή των Βρετανών στρατιωτών που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν αλλά και Αφγανών, που είχαν εργαστεί για τους Βρετανούς ως μεταφραστές.

Ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε «εντελώς ανόητη» την κατηγορία πως ο ίδιος προσωπικά ενεπλάκη στις προσπάθειες του Πεν Φάρθινγκ, πρώην πεζοναύτη και ιδιοκτήτη του καταφυγίου ζώων Nazwad στην Καμπούλ για την ναύλωση αεροσκάφους ώστε να ταξιδέψουν με ασφάλεια στη Βρετανία 170 σκύλοι και γάτες, όταν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν.

Ο σάλος στη Βρετανία πως ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του συμμετείχαν στην διάσωση των ζώων ενώ κινδύνευε η ζωή των Βρετανών στρατιωτών, ξέσπασε όταν ο Ντόμινικ Ντάιερ εθελοντής στο καταφύγιο των ζώων αποκάλυψε την Τρίτη στο ραδιόφωνο LBC πως η φιλοζωική οργάνωση πλησίασε όλους τους υπουργούς και την σύζυγο του πρωθυπουργού, η οποία είναι γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων, ώστε να ναυλωθεί αεροσκάφος για την ασφαλή μεταφορά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι προφανές πως γνωρίζω την Κάρι Τζόνσον. Εξήγησα σε αυτή τις ανησυχίες μου (για τα ζώα).

»Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αυτή μίλησε στον πρωθυπουργό», δήλωσε ο Ντάιερ.

Πάντως, ο σερ Λόρι Μπρίστοου, πρέσβης της Βρετανίας στο Αφγανιστάν εκείνη την περίοδο, υποστήριξε ότι κανένας Αφγανός που θα μπορούσε να είχε διασωθεί δεν έμεινε πίσω εξαιτίας της διάσωσης των ζώων.

Από την πλευρά του ο Ράφαελ Μάρσαλ, αρμόδιος υπάλληλος του Φόρεϊν Όφις για την διαχείριση των αιτημάτων μεταφοράς ατόμων από το Αφγανιστάν στη Βρετανία, δήλωσε ότι ήταν λάθος να δοθεί προτεραιότητα στην διάσωση των ζώων του καταφυγίου καθώς θεωρούσε πως ούτε τα ζώα αλλά ούτε οι εργαζόμενοι στο καταφύγιο θα ήταν στο στόχαστρο των Ταλιμπάν.

Υπάλληλος του Φόρεϊν Όφις καταγγέλλει τα λάθη της βρετανικής κυβέρνησης

Ο ίδιος τόνισε πως αφέθηκαν σε δεύτερη μοίρα Βρετανοί υπήκοοι καθώς και Αφγανοί μεταφραστές που κινδύνευε η ζωή τους από τους Ταλιμπάν.

Η βρετανική κυβέρνηση μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους φανατικούς ισλαμιστές μετέφερε συνολικά 15.000 άτομα από την Καμπούλ στη Βρετανία, εκ των οποίων 5.000 Βρετανοί, 8.000 Αφγανοί και 2.000 παιδιά.

Ο Μάρσαλ ανέφερε με γραπτή δήλωσή του στην αρμόδια επιτροπή του Φόρεϊν Όφις πως 150.000 Αφγανοί κινδύνευαν από τους Ταλιμπάν εξαιτίας της συνεργασίας τους με τους Βρετανούς και είχαν ζητήσει να μεταφερθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μόνο το 5% των αιτημάτων έγινε δεκτό.

Ο Μάρσαλ ανέφερε ότι η επιλογή για τα άτομα που θα διασωθούν ήταν τυχαία από το Φόρεϊν Όφις και πρόσθεσε πως ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ έπαιρνε αποφάσεις καθυστερημένα.

Εξάλλου, είναι γνωστό πως ο Ράαμπ έκανε διακοπές στην Κρήτη την περίοδο που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τα ηνία της εξουσίας στο Αφγανιστάν.

Πάντως, ο ίδιος ο Ράαμπ, που σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε στο BBC πως πήρε μαθήματα από όσα έγιναν αλλά η Βρετανία έκανε καλή δουλειά (στην εκκένωση στο Αφγανιστάν) σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Αλλά και ο Φίλιπ Μπάρτον, υφυπουργός Εξωτερικών στη Βρετανία την περίοδο που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, παραδέχθηκε στην αρμόδια επιτροπή του Φόρεϊν Οφις πως βρισκόταν σε διακοπές και επέστρεψε μετά από 11 ημέρες.

Ο Ράφαελ Μάρσαλ υποστήριξε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες που συνόδευσαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τα ζώα του καταφυγίου έθεσαν την ζωή τους σε κίνδυνο.

Ο Πεν Φάρθινγκ «αντεπιτέθηκε» στο Twitter γράφοντας πως κανένας Βρετανός στρατιώτης δεν συμμετείχε στην μεταφορά των ζώων και ότι όλα τα έξοδα ναύλωσης του αεροσκάφους πληρώθηκαν από ιδιώτες και όχι από την βρετανική κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «η διάσωση των ζώων με πτήση τσάρτερ από το Αφγανιστάν δεν διατάραξε με κανέναν τρόπο την δέσμευση της κυβέρνησης για την διάσωση ανθρώπων από την χώρα».

«Σε κάθε περίοδο δίνουμε προτεραιότητα στους ανθρώπους σε σχέση με τα ζώα.

»Συνεχίσαμε την διάσωση των ανθρώπων μέχρι την τελευταία δυνατή στιγμή», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.

Σχετικά άρθρα