Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παραλλαγή της «Μποτσουάνα»: Τι γνωρίζουμε για τη νέα παγκόσμια απειλή

Παραλλαγή της «Μποτσουάνα»: Τι γνωρίζουμε για τη νέα παγκόσμια απειλή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Παραλλαγή B.1.1.529 της «Μποτσουάνα»,

Παραλλαγή της «Μποτσουάνα»: Σε όλο τον κόσμο, αρκετές χώρες διακόπτουν τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική καθώς υπουργοί και επιστήμονες ανησυχούν βαθιά για μια παραλλαγή του κορωνοϊού που εξαπλώνεται γρήγορα.

Η παραλλαγή B.1.1.529 COVID-19 έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, με τη Βρετανία να αναφέρει ότι θεωρήθηκε από τους επιστήμονες ως η πιο σημαντική παραλλαγή που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, ακόμη περισσότερο κι από την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή «Δέλτα».

Τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή B.1.1.529 COVID-19 μέχρι στιγμής.

Πότε και πού ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά;

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, με το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD) να δηλώνει την Πέμπτη ότι είχε επιβεβαιώσει 22 θετικά κρούσματα, με περισσότερα κρούσματα να επιβεβαιώνονται καθώς βγαίνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Βρέθηκε επίσης στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. Όμως στο Χονγκ Κονγκ ήταν ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική.

Νέα κρούσματα άρχισαν να εμφανίζονται σήμερα Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Σχεδόν 100 αλληλουχίες της παραλλαγής έχουν αναφερθεί και η πρώιμη ανάλυση δείχνει ότι έχει «μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων» που απαιτούν περαιτέρω μελέτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την Παρασκευή.

Πόσο μολυσματικό είναι;

Επί του παρόντος, η πλήρης σημασία της νέας παραλλαγής δεν είναι ακόμη γνωστή.

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς υγείας είναι ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων ακίδας -που πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 32 αυτή τη στιγμή- που εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά του να αποφεύγει τα εμβόλια και να εξαπλώνεται γρήγορα.

Πόσες παραλλαγές υπάρχουν τώρα;

Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικοί τύποι ή παραλλαγές της COVID-19 που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο.

Η «Δέλτα» έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή σε πολλές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θεωρείται «παραλλαγή ανησυχίας».

Άλλες τρέχουσες παραλλαγές ανησυχίας περιλαμβάνουν η «Άλφα» (B.1.1.7), που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 50 χώρες, η «Βήτα» (B.1.351), που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αλλά το οποίο έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 20 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, και η «Γάμμα» (P.1), που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία, αλλά το οποίο έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες.

Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς και οι περισσότερες μεταλλάξεις είναι ασήμαντες.

Κάποιες βλάπτουν ακόμη και τον ιό.

Αλλά άλλες μπορεί να κάνουν την ασθένεια πιο μολυσματική ή απειλητική – και αυτές οι μεταλλάξεις τείνουν να κυριαρχούν.

Ποιες χώρες έχουν απαγορεύσει μέχρι σήμερα τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική;

Πολλές, και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.

Η Βρετανία ήταν από τις πρώτες που εφάρμοσε απαγόρευση πτήσεων από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσβατίνι.

Η Γερμανία και η Ιταλία την Παρασκευή ακολούθησαν τη Βρετανία στην απαγόρευση των περισσότερων ταξιδιών από τη Νότια Αφρική.

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι θα διακόψει προσωρινά την εναέρια κυκλοφορία από τη Νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού εκεί, μετέδωσε το πρακτορείο τύπου ANP, επικαλούμενο τον υπουργό Υγείας της χώρας.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι θέλει να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια Αφρική για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της νέας παραλλαγής.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε στενό συντονισμό με τα κράτη – μέλη θα προτείνει να ενεργοποιηθεί το επείγον μέτρο του τερματισμού των αεροπορικών αφίξεων από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής, λόγω της ανησυχίας για την παραλλαγή B.1.1.529».

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει επίσης απαγορεύσει τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες για να αποτρέψει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών.

Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;

Ο ΠΟΥ είπε, προς το παρόν, δεν έχει κανένα σχόλιο για χώρες που επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε χώρες της Νότιας Αφρικής που συνδέονται με την παραλλαγή.

Η τεχνική ομάδα εργασίας του ΠΟΥ θα συνεδριάσει την Παρασκευή για να αξιολογήσει τη νέα παραλλαγή και μπορεί να αποφασίσει εάν θα της δώσει ένα όνομα από το ελληνικό αλφάβητο, όπως το άλφα, το βήτα, το δέλτα και το γάμμα.

Πηγή: Al Arabiya

Σχετικά άρθρα