Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιοι «ακούγονται» για υπουργοί στη Γερμανία – Μία «φίλη της Ελλάδας» στο Υπ. Άμυνας;

Ποιοι «ακούγονται» για υπουργοί στη Γερμανία – Μία «φίλη της Ελλάδας» στο Υπ. Άμυνας;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Γερμανία, Όλαφ Σολτς,

Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (FDP) αναμένεται να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς.

Βέβαια ακόμη δεν έχει ληφθεί η επίσημη απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων, αυτό αναμένεται το νωρίτερο την Παρασκευή, μετά την επιστροφή του Σολτς από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20- οπότε είναι μάλλον νωρίς να μιλάμε για υπουργεία.

Ωστόσο, ο γερμανικός Τύπος έχει ήδη ξεχωρίσει κάποια «φαβορί» που ράβουν κουστούμι για την ορκωμοσία.

Η πιο σκληρή μάχη θα γίνει για το υπουργείο Οικονομικών.

Οι Φιλελεύθεροι θέλουν το υπουργείο για να υλοποιήσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους περί φοροαπαλλαγών, αλλά και να διασφαλίσουν παράλληλα ότι η Γερμανία θα επιστρέψει σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας, τηρώντας το «φρένο του χρέους» που προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας.

Ο Όλαφ Σολτς επιμένει ότι «δεν βγαίνει ο λογαριασμός» για όποιον θέλει να μειώσει τον δανεισμό και τους φόρους ταυτόχρονα, αλλά δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση για έναν φιλελεύθερο στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε αυτή την περίπτωση επικρατέστερος είναι ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ.

Θεωρείται βέβαιο ότι, αν αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο, θα επαναφέρει το θέμα της μείωσης του χρέους στην ευρωζώνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μία «φίλη της Ελλάδας» στο υπουργείο Άμυνας;

Αν οι Φιλελεύθεροι εξασφαλίσουν και το υπουργείο Άμυνας, μάλλον θα δούμε υπουργό την Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (φωτογραφία), πρώην δήμαρχο του Ντίσελντορφ και γνωστή «φίλη της Ελλάδας», καθώς κάνει διακοπές επί 30 χρόνια στη χώρα μας, συνήθως με μηχανή μεγάλου κυβισμού.

Αξέχαστο της έχει μείνει το καλοκαίρι του 2015, όταν η γερμανική Βουλή είχε συγκληθεί εκτάκτως για να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά η ίδια παρά λίγο να χάσει την ψηφοφορία, καθώς είχε απομονωθεί με τη μηχανή της στους… Αρκιούς, ακριτικό νησί κοντά στην Πάτμο, και χρειάστηκε αρκετές ημέρες για να επιστρέψει στο Βερολίνο.

Πάντως, υποψηφιότητα για το υπουργείο Άμυνας βάζει και ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.

Προέρχεται από οικογένεια στρατιωτικών, ο ίδιος δεν έχει υπηρετήσει στον στρατό, αλλά αυτό δεν θεωρείται πρόβλημα, καθώς η Γερμανία έχει καταργήσει την υποχρεωτική θητεία.

Γενικότερα είναι βέβαιο ότι η νέα κυβέρνηση θα περιλαμβάνει πολλές γυναίκες.

Για το υπουργείο Εσωτερικών- ιδιαίτερα σημαντικό για το προσφυγικό ζήτημα- ακούγεται το όνομα της σημερινής υπουργού Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ από το SPD.

Αλλά και εδώ φαίνεται πιθανή η τοποθέτηση της «Φιλελεύθερης» Στρακ-Τσίμερμαν.

Στο υπουργείο Παιδείας ή σε ένα νέο υπουργείο για την ψηφιακή οικονομία βλέπουν πολλοί την πρόεδρο του SPD Σάσκια Έσκιεν.

Η Στέφι Λέμκε από το FDP είναι μία ρεαλιστική υποψηφιότητα για το υπουργείο Γεωργίας, όπως και η «Πράσινη» Κάτριν Γκέρινγκ Έκχαρντ για το υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων.

Το παρών θα δώσουν ασφαλώς οι δύο συμπροεδρεύοντες των «Πρασίνων» Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Και οι δύο εμφανίζονται ως «μπαλαντέρ» για διάφορες θέσεις, ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθούν οι υπόλοιποι συσχετισμοί δυνάμεων.

Είναι πιθανό να δούμε την Μπέρμποκ ή τον Χάμπεκ στο υπουργείο Εξωτερικών ή σε ένα υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Αν δεν προτιμηθούν οι Φιλελεύθεροι για το υπουργείο Οικονομικών, το όνομα του Χάμπεκ ακούγεται και για αυτό το πόστο.

Πρόκειται για έναν αντισυμβατικό πολιτικό με φανατικούς φίλους, αλλά και αντιπάλους.

Συγγραφέας και μεταφραστής βιβλίων, με ροπή προς τη φιλοσοφία, μεγαλωμένος στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, ο Χάμπεκ δεν έχει πρόβλημα να «τσαλακώσει» τη δημόσια εικόνα του και να φωτογραφηθεί για παράδειγμα ξυπόλητος στην παραλία.

Ανήκει πάντως στην πιο μετριοπαθή πτέρυγα των Πρασίνων και εξελίσσεται με τα χρόνια σε ηγετική φυσιογνωμία, όπως ήταν παλαιότερα ο Γιόσκα Φίσερ.

Σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα

Ασφαλώς το SPD θα επιδιώξει να αφήσει τη «σφραγίδα» του στην κυβέρνηση, διατηρώντας υπουργεία με σοσιαλδημοκρατική παράδοση.

Έτσι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο υπουργείο Εργασίας είτε θα παραμείνει ο Χουμπέρτους Χάιλ, είτε θα τον διαδεχθεί μία γυναίκα, η Σβένια Σούλτσε.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος στη διάρκεια της πανδημίας είχε συνεχή τηλεοπτική παρουσία, εκφράζοντας πολύ αυστηρές θέσεις για τα περιοριστικά μέτρα και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Μία τοποθέτηση-έκπληξη στο όνομα της ανανέωσης θα ήταν να δούμε την 33χρονη Σόνια Άϊχβεντε, δικαστή και βουλευτή από το Βρανδεμβούργο, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το συγκεκριμένο υπουργείο θα το επιθυμούσαν πάντως και οι Φιλελεύθεροι.

«Πυξίδα» για τον γενικότερο προσανατολισμό της κυβέρνησης είναι και το ερώτημα, αν θα αναλάβει υπουργείο ο 32χρονος Κέβιν Κούνερτ, μέχρι πρότινος επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής νεολαίας και νυν αντιπρόεδρος του SPD.

Εκπροσωπεί την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, διακρίνεται για τη ρητορική του δεινότητα, αλλά θεωρείται «κόκκινο πανί» για πολλούς μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Θα μπορούσε πάντως να αξιοποιηθεί και σε κορυφαίο κομματικό πόστο, για παράδειγμα ως γενικός γραμματέας του SPD.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα