Ένα γονίδιο που παίζει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των πρώτων σταδίων της ανοσολογικής απόκρισης ενός ατόμου που προσβάλλεται από τον κορωνοϊό ανακάλυψαν οι επιστήμονες, γεγονός που εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν ισχυρή άμυνα απέναντι στον ιό, σύμφωνα με μελέτη.
Σύμφωνα με το independent.co.uk, οι επιστήμονες του Κέντρου Έρευνας Ιών του MRC-Πανεπιστημίου της Γλασκώβης βρήκαν το γονίδιο με την ονομασία OAS1, το οποίο κωδικοποιεί πρωτεΐνες, και θεωρείται ότι παίζει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των πρώτων σταδίων της αντίδρασης ενός ατόμου στον Sars-CoV-2, που προκαλεί την Covid-19.
Όπως δείχνει η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», όταν ένα ανθρώπινο κύτταρο μολύνεται, η πρωτεΐνη OAS1 αντιλαμβάνεται την παρουσία του ιού, και ξεκινά μια αλυσίδα γεγονότων που συνδέονται με την ενεργοποίηση ενός ενζύμου που σκοτώνει το RNA, επιτρέποντας έτσι στο κύτταρο να αρχίσει να επιτίθεται στο γενετικό υλικό του ιού.
Όπως φαίνεται στην έρευνα, οι αντι-ιικές αντιδράσεις είναι καλύτερες σε άτομα που έχουν μια πιο προστατευτική έκδοση του γονιδίου OAS1, ενώ οι υπόλοιποι έχουν μια έκδοση που δεν καταφέρνει να ανιχνεύσει τον ιό.
Μάλιστα σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, η προστατευτική έκδοση του γονιδίου συσχετίστηκε με ηπιότερη νόσηση από τον ιό, ενώ εκείνοι που δεν το είχαν, μπήκαν σε ΜΕΘ, με τη θνησιμότητα να είναι κατά 1,6 φορές πιο πιθανή σε αυτούς τους ασθενείς.
Πότε ο ιός μπορεί να γίνει πιο θανατηφόρος
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, πριν από περίπου 55 εκατομμύρια χρόνια, το προστατευτικό γονίδιο εξαφανίστηκε στις νυχτερίδες του είδους Horseshoe, που αποτελούν μία από τις υποτιθέμενες πηγές του κορωνοϊού.
Αυτό σημαίνει ότι ο ιός δεν χρειάστηκε ποτέ να προσαρμοστεί για να αποφύγει αυτή τη συγκεκριμένη γραμμή άμυνας, όμως αν μεταλλαχθεί και αποκτήσει τη δυνατότητα να αποφεύγει τις άμυνες της πρωτεΐνης OAS1, τότε θα μπορούσε να γίνει είτε πιο θανατηφόρος είτε πιο μεταδοτικός.
«Η μελέτη μας είναι ότι ο κορωνοϊός που προκάλεσε την επιδημία SARS το 2003 είχε ήδη μάθει να αποφεύγει την προνυλιωμένη πρωτεΐνη OAS1» δήλωσε o καθηγητής Σαμ Γουίλσον προσθέτοντας ότι «εάν οι μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού μάθουν το ίδιο κόλπο, θα μπορούσαν να είναι σημαντικά πιο παθογόνοι και μεταδοτικοί όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
»Αυτό δείχνει πως υπάρχει ανάγκη να παρακολουθούμε συνεχώς την εμφάνιση νέων παραλλαγών του Sars-CoV-2».