Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα των εκλογών στο Μαρόκο, που ανακοινώθηκαν νωρίς την Πέμπτη, οι ισλαμιστές υφίστανται συντριπτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές από τα φιλελεύθερα κόμματα.
Το ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (PJD), το οποίο ηγείται κυβερνητικού συνασπισμού επί μια δεκαετία, είδε την υποστήριξή του να καταρρέει από 125 έδρες στην απερχόμενη συνέλευση σε μόλις 12, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντελουάφι Λαφτίτ (Abdelouafi Laftit) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις δημοσκοπήσεις της Τετάρτης.
Τα φιλελεύθερα κόμματα, το National Rally of Independents (RNI) και το Party Authenticity and Modernity (PAM), φαίνεται να λαμβάνουν 97 και 82 έδρες αντίστοιχα, και το κεντροδεξιό κόμμα Istiqlal 78 έδρες στη Βουλή των 395 εδρών.
Το RNI έχει επικεφαλής τον επιχειρηματία Αζίζ Ακχανούχ και το PAM ιδρύθηκε από τον σημερινό βασιλικό σύμβουλο, Φουάντ Αλί Ελ Χίμμα, το 2008.
Το κόμμα Istiqlal (Ανεξαρτησία), το παλαιότερο στο Μαρόκο, έκανε μια αξιοσημείωτη ρελάνς, προσθέτοντας 32 έδρες στη δύναμή του.
Το μέγεθος της ήττας των ισλαμιστών ήταν απροσδόκητη, καθώς, παρά την απουσία δημοσκοπήσεων που απαγορεύονται κοντά στις εκλογές, τα μέσα ενημέρωσης και οι αναλυτές πίστευαν ότι το PJD θα εξακολουθούσε να κατέχει την πρώτη θέση.
Το ισλαμιστικό κόμμα PJD ανήλθε στην εξουσία μετά τις εξεγέρσεις του 2011 στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και ηγήθηκε τη χώρας δύο θητείες.
Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ του του Μαρόκου θα ορίσει έναν πρωθυπουργό από το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές για να κυβερνήσει το έθνος των 36 εκατομμυρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια, διαδεχόμενος τον Σαάντ-Έντιν Ελ Οθμάνι (Saad-Eddine El Othmani).
Η συμμετοχή στις κάλπες ήταν στο 50,35%, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, υψηλότερη από το 43% στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το 2016, αλλά χαμηλότερη από το 53% κατά τις τοπικές εκλογές του 2015.
Αλλά οι αλλαγές στο σύστημα ψηφοφορίας σήμαιναν ότι ήταν η πρώτη φορά που τα 18 εκατομμύρια ψηφοφόροι του Μαρόκου ψήφισαν τόσο στις κοινοβουλευτικές όσο και στις τοπικές εκλογές την ίδια ημέρα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συμμετοχής.
Το απόγευμα της Τετάρτης, οι Ισλαμιστές ισχυρίστηκαν «σοβαρές παρατυπίες», συμπεριλαμβανομένων «χρηματισμών» κοντά σε εκλογικά κέντρα και «σύγχυση» σε ορισμένους εκλογικούς καταλόγους, ενώ ορισμένοι ψηφοφόροι διαπίστωσαν ότι δεν είχαν καταγραφεί.
Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε «υπό κανονικές συνθήκες» εκτός από ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά.