Η τουρκική λίρα συνέχισε το… μακροβούτι, καθώς την Πέμπτη αποδυναμώθηκε πέραν των 8,5 ανά δολάριο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, λίγες ώρες αφότου ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (ΤCMB) υπονόησε ότι μπορεί να μειώσει τα επιτόκια.
Η λίρα υποχώρησε στα 8,517 ανά δολάριο την Πέμπτη.
Το νόμισμα έχασε έως και 1,5% της αξίας του την Τετάρτη σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες “βουτιές” φέτος.
Ο κυβερνήτης Σαχάπ Καβτζίογλου, υπό την πολιτική πίεση να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς από το 19%, είπε στο Γερμανο-Τουρκικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ότι η Κεντρική Τράπεζα ψάχνει να συνδέσει τον βασικό πληθωρισμό και τις τιμές των τροφίμων κατά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.
Η προφανής απομάκρυνση από τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή (CPI), ο οποίος ανέρχεται στο 19,25%, καθώς ο κύριος στόχος πολιτικής της τράπεζας έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές ότι ο Καβτζίογλου ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Ο βασικός πληθωρισμός στην Τουρκία ανήλθε στο 16,8% τον Αύγουστο.
Ο βασικός πληθωρισμός εξαλείφει ασταθή αντικείμενα όπως οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων.
Σε αντίθεση με πολλούς γείτονες της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία εισάγει σχεδόν όλο το πετρέλαιο που καταναλώνει, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή των καυσίμων είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον πληθωρισμό.
Η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί προηγουμένως ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε επίπεδο πάνω από τον πληθωρισμό.
Στοχεύει παραδοσιακά σε χαμηλότερα επίπεδα ΔΤΚ στις τριμηνιαίες εκθέσεις πληθωρισμού, διατηρώντας έναν μεσοπρόθεσμο στόχο 5% για περισσότερο από μια δεκαετία.
Ο βασικός πληθωρισμός δεν περιλαμβάνεται στη μηνιαία έρευνα αναφοράς της κεντρικής τράπεζας για τους συμμετέχοντες στην αγορά, την οποία διατηρεί για να διαπιστώσει τις προσδοκίες της αγοράς για βασικούς οικονομικούς δείκτες.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει απολύσει τρεις κεντρικούς τραπεζίτες από το 2019 επειδή είτε αύξησαν το κόστος δανεισμού είτε δεν το μείωσαν αρκετά γρήγορα.
Ο Ερντογάν είναι διάσημος για την ανορθόδοξη πεποίθηση ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό αντί να τον περιορίζουν αυξάνοντας το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ο Καβτζίογλου κράτησε αμετάβλητο το επιτόκιο της τράπεζας για πέντε μήνες και προηγουμένως είχε δεσμευτεί να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Αλλά ο Ερντογάν ανέφερε ότι αναμένει ότι το κόστος δανεισμού θα αρχίσει να μειώνεται γρήγορα για να βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης.