Σπίτι οικογένειας Αλεβίτων στη νότια τουρκική επαρχία των Αδάνων γράφτηκε εξωτερικά με σπρέι και σημειώθηκε με ένα σταυρό, μία τακτική που παραπέμπει σε ναζιστικές και ρατσιστικές μεθόδους και φανερώνει τη μισαλλοδοξία των Τούρκων εθνοϊσλαμιστών προς την αλεβίτικη θρησκευτική μειονότητα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που Τούρκοι εθνοϊσλαμιστές σημειώνουν με σπρέι σπίτια Αλεβιτών.
Η οικογένεια που στοχοποιήθηκε επέλεξε να μην αποκαλύψει το όνομά της, αλλά τα μέλη της δήλωσαν ανήσυχοι μετά την επίθεση, που θεωρούν σαφώς πολιτική, μεταδίδει η ιστοσελίδα Duvar.
Ένας άλλος κάτοικος της γειτονιάς που επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος είπε ότι παρόμοια επίθεση έγινε πριν από μερικά χρόνια, αλλά οι δράστες παρέμειναν ανώνυμοι καθώς δεν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας εκεί κοντά.
«Αυτά τα περιστατικά μας ανησυχούν, την κοινότητα των Αλεβιτών.
»Είναι σχεδόν σαν να προσπαθούν να επαναλάβουν τη Σφαγή του Μαράς», είπε ο κάτοικος, αναφερόμενος στις επιθέσεις μιας εβδομάδας που στοίχισαν πάνω από εκατό ζωές το 1978.
Η Σφαγή του Μαράς ήταν το πογκρόμ – μακελειό περισσότερων από εκατό Αλεβιτών Κούρδων στην πόλη Καχραμανμαράς της Τουρκίας, τον Δεκέμβριο του 1978, κυρίως από φασίστες Γκρίζους Λύκους.
Οι Αλεβίτες είναι θρησκευτική και πολιτιστική κοινότητα στην Τουρκία και δευτερευόντως σε άλλες χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία κ.α.) με δεκάδες εκατομμύρια μέλη.
Ο Αλεβιτισμός ή Μπεκτασισμός έχει ορισμένες ομοιότητες με το σιιτικό Ισλάμ, αλλά θεωρείται μία ανεξάρτητη μουσουλμανική θρησκεία, με επιρροές από τη φιλοσοφία των Σούφι.
Βασικά χαρακτηριστικά του Αλεβιτισμού είναι:
Αγάπη και σεβασμός για όλους τους ανθρώπους («Το σημαντικό δεν είναι η θρησκεία, αλλά το να είσαι ανθρώπινο ον»).
Ανεκτικότητα απέναντι σε άλλες θρησκείες κι εθνικές ομάδες («αν πληγώσεις κάποιον, οι τελετουργικές προσευχές που έχεις κάνει δεν αξίζουν τίποτα»).
Σεβασμός για τους εργαζόμενους («η υψηλότερη πράξη λατρείας είναι να εργάζεσαι»).
Ισότητα ανδρών και γυναικών. Τα δυο φύλα προσεύχονται δίπλα-δίπλα και ασκείται μονογαμία.
Η σύγχρονη θεολογία του Αλεβιτισμού έχει επηρεαστεί πολύ από τον ουμανισμό.
Σήμερα οι Αλεβίτες υποστηρίζουν το κοσμικό κράτος, όπως το εισήγαγε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ πολλοί συντάσσονται με την Αριστερά και προσχωρούν στο Μαρξισμό.