Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η γενναία Σαλιμέχ Μαζαρί συνελήφθη από τους Ταλιμπάν – Τους είχε πολεμήσει και δεν το ξεχνούν

Η γενναία Σαλιμέχ Μαζαρί συνελήφθη από τους Ταλιμπάν – Τους είχε πολεμήσει και δεν το ξεχνούν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφγανιστάν, Ισλαμιστές, Σαλιμέχ Μαζαρί, Ταλιμπάν, Τζιχαντιστές,

Η γενναία Σαλιμέχ Μαζαρί, περιφερειάρχης της περιφέρειας Μπαλχ ή Μπαλκχ του Αφγανιστάν, με πρωτεύουσα την πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, συνελήφθη από τους Ταλιμπάν. Αναρτήσεις στο Twitter υποστηρίζουν ότι η Σαλιμέχ Μαζαρί θα βρει τον θάνατο στα χέρια των Ταλιμπάν. Πριν δύο χρόνια, τον Μάιο του 2019, η Μαζαρί ηγήθηκε ένοπλα πολιτοφυλακής που απέκρουσε τους Ταλιμπάν στην επαρχία Τσάρκιντ της περιφέρειας Μπαλχ.

Η σχεδόν άγνωστη στη Δύση 40χρονη Σαλιμέχ Μαζαρί είναι ένα σύμβολο γυναικείας ηγεσίας και πατριωτισμού.

Γεννημένη σε οικογένεια Αφγανών προσφύγων στο Ιράν, σπούδασε κοινωνιολογία στην Τεχεράνη και επέστρεψε στην πατρίδα της για να συμμετάσχει στην ανασυγκρότησή της.

Η Σαλιμέχ Μαζαρί έχει πολεμήσει πολλές φορές τους Ταλιμπάν στο παρελθόν.

«Θα προτιμούσα να πεθάνω. Αν με δείτε να πέφτω στα χέρια των Ταλιμπάν, πυροβολήστε με!», έχει δηλώσει στο παρελθόν η θαρραλέα γυναίκα.

Το 2019 όταν οι Ταλιμπάν άρχισαν να επεκτείνονται στην επαρχία της, απειλώντας απλούς ανθρώπους και φυλάρχους να υποταχθούν με ξυλοδαρμούς και αρπάζοντας τα κοπάδια τους, η Σαλιμέχ Μαζαρί, δίχως κυβερνητική υποστήριξη -η κυβέρνηση αρνήθηκε να προσφέρει βοήθεια στους ανθρώπους της Τσάρκιντ- στάθηκε στο πλευρό του λαού της πολεμώντας η ίδια εναντίον των Ταλιμπάν.

Τελικά, αφού έχασαν 22 μαχητές, οι Ταλιμπάν τα παράτησαν και έφυγαν από την περιοχή.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Η χώρα κατακτήθηκε από τους Ταλιμπάν και η γενναία Μαζαρί βρίσκεται αιχμάλωτη στα χέρια τους.

Η κοινωνιολόγος που έγινε περιφερειάρχης

Η Σαλιμέχ Μαζαρί γεννήθηκε σε οικογένεια μεταναστών και μεγάλωσε στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη. Εκεί είχε μια ευχάριστη ζωή, παρά τις δυσκολίες που βιώνουν οι πρόσφυγες.

Ο Σαλιμέχ αποφοίτησε ως κοινωνιολόγος από το πανεπιστήμιο Kharazmi, ένα διάσημο ίδρυμα και θεωρείται από πολλούς το παλαιότερο πανεπιστήμιο του Ιράν. Άρχισε να εργάζεται στην εκπαίδευση, παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά.

Πριν από δέκα χρόνια, η Σαλιμέχ Μαζαρί πήρε μια δύσκολη απόφαση.

Το 2011, επέλεξε να επιστρέψει στο Αφγανιστάν με την οικογένειά της, όπου εγκαταστάθηκε στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

«Δεν ήθελα να είμαι πια πρόσφυγας. Iθελα να βοηθήσω στην ανοικοδόμηση της χώρας μου».

Και το έκανε με επιτυχία. Το 2018, έγινε η τρίτη γυναίκα περιφερειάρχης σε ολόκληρη την ιστορία του Αφγανιστάν.

«Με τα χρόνια κατείχα διάφορες διευθυντικές θέσεις, πιο πρόσφατα ως διαχειριστής σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Έκανα αίτηση μέσω της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας όταν έγινε διαθέσιμη η κενή θέση για περιφερειάρχη για την επαρχία του Τσάρκιντ. Ήξερα ότι είχα μια ευκαιρία λόγω των προσόντων και της πολυετούς εμπειρίας μου στη διοίκηση», έχει πει η Μαζαρί.

Οι γυναίκες πληρώνουν το τίμημα του πολέμου

Η Σαλιμέχ Μαζαρί έχει πει ότι, οι γυναίκες σε μια κοινωνία πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα του πολέμου, ενώ δεν παίζουν κανένα ρόλο στη δημιουργία και την ενίσχυσή του. Σύμφωνα με την ίδια, οι γυναίκες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση συγκρούσεων.

Αλλά αυτό δεν ήταν πάντα εύκολο ούτε για τη Σαλιμέχ Μαζαρί.

Στο Αφγανιστάν, οι άνθρωποι και η κοινωνία συχνά θεωρούν την ευθύνη των κυβερνητικών θέσεων, ιδιαίτερα των ανώτερων θέσεων, όπως οι περιφερειάρχες, ως ανδρικά πόστα.

Σε συνεντεύξεις της σε αφγανικά μέσα ενημέρωσης έχει περιγράφει εκτενώς πώς της αντιτάχθηκαν οι άντρες συνάδελφοί της.

Αγωνίστηκε επίσης σκληρά ενάντια στη διαφθορά στην Τσάρκιντ, με αποτέλεσμα έξι ανώτεροι αξιωματούχοι να έχουν συλληφθεί.

Αυτή η γυναίκα αντιμετωπίζει πιθανή εκτέλεση από τους Ταλιμπάν.

Σχετικά άρθρα