Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίσυρος: Πέντε σεισμοί στη θαλάσσια περιοχή της από το βράδυ του Σαββάτου

Νίσυρος: Πέντε σεισμοί στη θαλάσσια περιοχή της από το βράδυ του Σαββάτου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δωδεκάνησα, Ελληνικά Νησιά, Ευθύμιος Λέκκας, Νίσυρος, Σεισμός,

Πέμπτο σεισμό, από το βράδυ χθες Σάββατο, στη θαλάσσια περιοχή της Νισύρου, ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, το σεισμολογικό δίκτυο του Ινστιτούτου, κατέγραψε στις 11.37 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,3 της κλίμακας Ρίχτερ ενώ το επίκεντρό του εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 30 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της πόλης της Νισύρου.

Νωρίτερα, στις 08.12, καταγράφηκε σεισμός ίδιου μεγέθους, 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στον θαλάσσιο χώρο 29 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Νισύρου, ενώ είχε προηγηθεί στις 07.31, ο ισχυρότερος: ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 22 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της πόλης της Νισύρου.

Ακόμη δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4,7 και 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχαν καταγραφεί στις 22.57 του Σαββάτου και στις 02.25 σήμερα Κυριακή, αντίστοιχα 26 και 27 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του νησιού.

Λέκκας: Θεωρώ ότι έχει αποσβεστεί η ενέργεια που υπήρχε

«Ο σεισμός ήταν έντονα αισθητός στη Νίσυρο και την Τήλο.

»Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου.

»Θεωρώ ότι πλέον έχει αποσβεστεί η ενέργεια η οποία υπήρχε», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ευθύμης Λέκκας αναφερόμενος για τις συνεχείς, σεισμικές, δονήσεις που αναστάτωσαν τους κατοίκους στα δύο αυτά νησιά.

«Η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νισύρου και Τήλου έχει αρχίσει εδώ και δύο μήνες περίπου.

»Έχει δώσει έναν σεισμό της τάξεως των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πριν από ένα μήνα και ξαφνικά χθες το βράδυ από τις 23.30 άρχισε μια νέα σεισμική ακολουθία με σεισμούς των 5,6 βαθμών.

»Σήμερα το πρωί κορυφώθηκε αυτή η σεισμική ακολουθία με έναν σεισμό των 5,3 βαθμών, στην ίδια θαλάσσια περιοχή», δήλωσε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, καθησυχάζοντας τον κόσμο για το γεωλογικό αυτό γεγονός.

Νίσυρος

Η Νίσυρος είναι νησί του νότιου Αιγαίου και ένα από τα Δωδεκάνησα.

Ανήκει στην ομάδα των αρχαίων Νοτίων Σποράδων, και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια.

Συγκεκριμένα, απέχει 8 μίλια ΒΔ. της Τήλου, και 10 μίλια νότια της Κω, στην οποία και υπάγεται διοικητικά, και 9 ναυτικά μίλια δυτικά από το ακρωτήρι Ντάτσα της Τουρκίας.

Η Νίσυρος έχει έκταση περίπου 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνολικό μήκος ακτών περίπου 24 χιλιόμετρα.

Η Νίσυρος είναι ένα ηφαίστειο

Η Νίσυρος είναι ένα ηφαίστειο που αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού τόξου της νότιας Ελλάδας.

Βρίσκεται στην άκρη του τόξου του Αιγαίου, μαζί με τη Καλδέρα της Κω και τη νήσο Γυαλί.

Οι πρώτες υποθαλάσσιες εκρήξεις έλαβαν χώρα πριν 150.000 χρόνια, ενώ η κύρια δραστηριότητα συνέβη 40 με 10 χιλιάδες χρόνια πριν.

Σήμερα λαμβάνουν χώρα υδροθερμικές εκρήξεις.

Η Νίσυρος αποτελείται από ηφαιστειογενή βουνά, ενώ το κέντρο της νήσου καταλαμβάνει μία καλδέρα διαμέτρου 4 χλμ., από τον πυθμένα και μέχρι την επιφάνεια του οποίου απαντάται θείο.

Μέσα στη καλδέρα βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο, ο Στέφανος, ο οποίος έχει διάμετρο 300 μέτρα, ενώ συνολικά η Νίσυρος έχει 5 κρατήρες.

Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου έλαβε χώρα το 1888 και σήμερα στο νησί υπάρχουν ενεργές φουμαρόλες.

Λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Νίσυρο υπάρχουν θερμές πηγές με θερμοκρασία από 30 μέχρι 60 °C, εκ των οποίων οι κυριότερες είναι στα Λουτρά και τους Πάλους.

Ένας ηφαιστειακός δόμος υψώνεται στα 700 περίπου μέτρα, δίνοντας και το μεγαλύτερο υψόμετρο της νήσου.

Η μορφολογία της έχει επηρεαστεί από το ηφαίστειο και το ηφαιστειογενές της έδαφος που είναι πολύ εύφορο και ευνοεί τη δενδροκομία και την πλούσια βλάστηση.

Έχει έκταση 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα, υψόμετρο 698 μέτρα και μήκος ακτών 30 χιλιόμετρα.

Δυτικά και βόρεια της Νισύρου βρίσκονται τέσσερις νησίδες, τα λεγόμενα Νισύρια.

Σχετικά άρθρα