Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόεδρος Σίσι: Αίγυπτος και Ελλάδα έχουμε βαθιές φιλικές σχέσεις εδώ και χιλιάδες χρόνια

Πρόεδρος Σίσι: Αίγυπτος και Ελλάδα έχουμε βαθιές φιλικές σχέσεις εδώ και χιλιάδες χρόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Κυριάκος Μητσοτάκης,

«Ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο υπάρχουν βαθιές φιλικές σχέσεις και οι πρώτες επαφές των δύο λαών έγιναν πριν από 3.000 χρόνια*. Τα τελευταία χρόνια πύκνωσε η συνεργασία σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, είτε διμερής είτε πολυμερής μαζί και με την Κύπρο», τόνισε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κάιρο.

«Εξετάσαμε με τον κ. Μητσοτάκη σειρά πτυχών της σχέσης μας από τις οικονομικές ανταλλαγές, έως την τουριστική συνεργασία.

»Ανταλλάξαμε απόψεις και για τις περιφερειακές εξελίξεις.

»Τόνισα την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αρχής της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών στην ευρύτερη περιοχή.

»Τόνισα την ανάγκη ενίσχυσης του τριμερούς μηχανισμού ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.

»Για το παλαιστινιακό ζήτημα, αναφέρθηκα στην Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για ανοικοδόμηση της Γάζας.

»Για τη Λιβύη τόνισα την ανάγκη για διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στα τέλη του έτους και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

*Οι πρώτες επαφές μεταξύ Ελλήνων και Αιγυπτίων έγιναν τουλάχιστον πριν 4.000 χρόνια, ίσως και παλαιότερα, στην πρώιμη εποχή του χαλκού με τη μινωική Κρήτη και όχι πριν τρεις χιλιάδες.

Οι μινωίτες ήταν Έλληνες

Η αρχαιογενετική μελέτη με τίτλο «A European population in Minoan Bronze Age Crete» που εκδόθηκε το 2013, μελέτησε το μιτοχονδριακό DNA (mtDNA) 37 Μινωικών σκελετών ηλικίας 4,400–3,700 ετών που βρέθηκαν σε σπήλαιο του Οροπέδιου Λασιθίου, και τους συνέκρινε με 135 αρχαίες και σύγχρονες πληθυσμιακές ομάδες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι Μινωίτες είχαν τη πιο στενή μιτοχονδριακή συγγένεια με τους νεολιθικούς και σύγχρονους πληθυσμούς της Ευρώπης, αποκλείοντας υποθέσεις προέλευσης από τη Βόρεια Αφρική όπως είχε προτείνει ο Άρθουρ Έβανς στο παρελθόν.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο Μινωικός πολιτισμός αναπτύχθηκε από αυτόχθονο πληθυσμό της Κρήτης.

Η αρχαιογενετική μελέτη με τίτλο «Genetic origins of the Minoans and Mycenaeans» που εκδόθηκε το 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Μινωίτες είχαν στενή γενετική σχέση με τους Μυκηναίους, και ότι και οι δύο σχετίζονταν στενά αλλά όχι απόλυτα με τους σύγχρονους Έλληνες.

Η ίδια μελέτη ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 3/4 του DNA των Μινωιτών και των Μυκηναίων προερχόταν από τους πρώιμους Νεολιθικούς γεωργούς που ζούσαν στη δυτική Μικρά Ασία και το Αιγαίο Πέλαγος (Μινωίτες ~84–85%, Μυκηναίοι ~74–78%), ενώ περί το υπόλοιπο 1/4 προερχόταν από αρχαίους πληθυσμούς που σχετίζονταν με τους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες του Καυκάσου και το Νεολιθικό Ιράν (Μινωίτες ~14–15%, Μυκηναίοι ~8–17%).

Σε αντίθεση με τους Μινωίτες, οι Μυκηναίοι είχαν επίσης κληρονομήσει ~4-16% από μία «βόρεια» πηγή που σχετίζεται με τους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες της Ανατολικής Ευρώπης και της Άνω Παλαιολιθικής Σιβηρίας, και εισήχθη μέσω μίας εγγύτερης πηγής που σχετίζεται είτε με τους κατοίκους της δυτικής Ευρασιατικής στέπας είτε με την Αρμενία.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι δεν υπάρχει μετρήσιμη πρόσμιξη από το Λεβάντες ή την Αφρική στους Μινωίτες και τους Μυκηναίους, απορρίπτοντας έτσι την υπόθεση ότι οι πολιτισμοί του Αιγαίου προέρχονταν από μετανάστες των συγκεκριμένων περιοχών.

Σχετικά άρθρα