Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου κατηγόρησε χώρες του Κόλπου ότι υποστήριξαν το Ισλαμικό Κράτος και μετά παραιτήθηκε

Ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου κατηγόρησε χώρες του Κόλπου ότι υποστήριξαν το Ισλαμικό Κράτος και μετά παραιτήθηκε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουβέιτ, Λίβανος, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Σαρμπέλ Γουάχμπι, Τζιχαντιστές,

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Σαρμπέλ Ουεχμπέ εγκατέλειψε σήμερα Τετάρτη τα καθήκοντά του στην κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις του που προκάλεσαν την οργή των μοναρχιών του Κόλπου, τις οποίες ο Λιβανέζος υπουργός κατηγόρησε για δεσμούς με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Όταν έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Μισέλ Αούν, ο Ουεχμπέ ζήτησε να «απαλλαγεί από τα καθήκοντα και τις ευθύνες του», όπως είπε ο ίδιος σε σύντομη δήλωση που έκανε από το προεδρικό μέγαρο.

Ο Ουεχμπέ αιτιολόγησε την αποχώρησή του αναφερόμενος «στις τελευταίες εξελίξεις (…) που συνόδευσαν τις δηλώσεις μου που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση», βεβαιώνοντας ότι δεν επιθυμεί το περιστατικό αυτό να «χρησιμοποιεί για να προκληθεί βλάβη στον Λίβανο και τους Λιβανέζους».

Τη Δευτέρα το βράδυ κατά τη διάρκεια συζήτησης σε αραβόφωνο αμερικανικό δίκτυο, ο Σαρμπέλ Ουεχμπέ άφησε να εννοηθεί ότι οι συντηρητικές μοναρχίες του Κόλπου ευθύνονται για την ισχυροποίηση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ουεχμπέ έφυγε από το τηλεοπτικό πλατό οργισμένος, λέγοντας στον Σαουδάραβα συνομιλητή του ότι δεν θα δεχθεί «να τον προσβάλει ένας Βεδουίνος».

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, αλλά και το Κουβέιτ κάλεσαν την επομένη τους πρεσβευτές ή τους επιτετραμμένους του Λιβάνου στο έδαφός τους για να διαμαρτυρηθούν και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου καταδίκασε τις δηλώσεις του Λιβανέζου υπουργού.

Σε ανακοίνωσή του, το Ριάντ υπογράμμισε πως «απορρίπτει και καταδικάζει» τις «επαίσχυντες δηλώσεις» του υπουργού.

Οι σχέσεις Λιβάνου-Σαουδικής Αραβίας είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, με το Ριάντ να καταγγέλλει κυρίως την περιφερειακή επιρροή του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος της Χεζμπολάχ, συμμάχου του μεγάλου αντιπάλου του, του Ιράν.

Η υπόθεση αυτή καθίσταται ακόμη πιο ενοχλητική για τον Λίβανο καθώς οι αξιωματούχοι του δεν κρύβουν στις ομιλίες τους ότι υπολογίζουν σε ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια από τον Κόλπο για να αναζωογονήσουν την οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε κατάρρευση.

Η νυν κυβέρνηση, η οποία είναι επιφορτισμένη μόνο με τις τρέχουσες υποθέσεις, είναι εξάλλου και αυτή απερχόμενη.

Είχε παραιτηθεί μερικές ημέρες μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού που προκάλεσε περισσότερους από 200 θανάτους και κατέστρεψε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας.

Περισσότερο από 9 μήνες μετά το τραγικό αυτό περιστατικό, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι δεν έχει κατορθώσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ενώ οι κύριες πολιτικές δυνάμεις της χώρας παραμένουν απορροφημένες σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις.

Σχετικά άρθρα