Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανία: Ποια «προνόμια» αποκτούν οι εμβολιασμένοι με νέο νόμο

Γερμανία: Ποια «προνόμια» αποκτούν οι εμβολιασμένοι με νέο νόμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Εμβόλιο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Νέος νόμος στη Γερμανία καθιερώνει πιο πολλές «ελευθερίες» ή «προνόμια», όπως πολλοί πιστεύουν, για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της πανδημίας.

Την Πέμπτη ο νόμος εγκρίθηκε από την Ομοσπονδιακή Βουλή, ενώ την Παρασκευή επικυρώθηκε και από την αποκαλούμενη Άνω Βουλή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των τοπικών κρατιδίων.

Στην Ομοσπονδιακή Βουλή το νομοσχέδιο συγκέντρωσε ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς το υπερψήφισαν όχι μόνο οι συγκυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αλλά επίσης οι Πράσινοι και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke).

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή στην ομαλότητα», επισημαίνει η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ. Ο νόμος τίθεται σε ισχύ από την Κυριακή.

Ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν δηλώνει ότι «το τρίτο κύμα της πανδημίας φαίνεται να αναχαιτίζεται», αλλά προειδοποιεί ότι δεν δικαιολογείται εφησυχασμός.

Ποιες είναι όμως οι ελευθερίες που αναγνωρίζονται στους εμβολιασθέντες;

Ο γενικός κανόνας είναι ότι όποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα αντιμετωπίζεται πλέον όπως εκείνος που μόλις έκανε αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό.

Αυτό σημαίνει ότι οι εμβολιασθέντες μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα, πλέον, τα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια, ενώ θα μπορούν να συναντούν άλλους εμβολιασμένους χωρίς αριθμητικούς περιορισμούς.

Για την εστίαση ο νέος νόμος δεν περιέχει συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Πολλοί εικάζουν ότι αυτό θα είναι το επόμενο βήμα.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν αναιρείται, προς το παρόν τουλάχιστον.

Άρση τηςκαραντίνας για όσους κάνουν διακοπές

Μία επιπλέον διευκόλυνση είναι ότι καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών, που αποτελεί σήμερα κανόνα για όσους επισκέπτονται τη Γερμανία ή επιστρέφουν από διακοπές (με εξαίρεση κάποιες επί μέρους ρυθμίσεις σε συγκεκριμένα κρατίδια).

Αυτό σημαίνει ότι ένας Γερμανός που κάνει διακοπές στην Ελλάδα δεν θα χρειάζεται πλέον να περάσει από καραντίνα, επιστρέφοντας στην πατρίδα του.

Αλλά και ένας Έλληνας που έχει κάνει το εμβόλιο και επισκέπτεται τη Γερμανία, για παράδειγμα για διακοπές ή για μία επαγγελματική υποχρέωση, απαλλάσσεται από την υποχρέωση της καραντίνας.

Άρση των περιορισμών προβλέπεται και για τις αθλητικές δραστηριότητες.

Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο θα μπορούν να επιδίδονται σε ομαδικά αθλήματα με σωματική επαφή, χωρίς αριθμητικούς περιορισμούς.

Δεν λείπουν πάντως αυτοί που αμφισβητούν τη σκοπιμότητα ή ακόμη και τη συνταγματικότητα του νόμου, λέγοντας ότι οι εμβολιασθέντες αποκτούν αδικαιολόγητα προνόμια.

Η κοινή γνώμη εμφανίζεται μάλλον διχασμένη.

Σε δημοσκόπηση για το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) το 55% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο νέος νόμος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, το 51% υποστηρίζει ότι η χαλάρωση των μέτρων θα έπρεπε να θεσπιστεί λίγο αργότερα, όταν θα έχουν προχωρήσει περισσότερο οι εμβολιασμοί, δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν ακόμη εκατομμύρια άνθρωποι που θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά δεν μπορούν, γιατί δεν έχει έρθει ακόμη η σειρά τους.

Πάντως οι αρχικές καθυστερήσεις έχουν ξεπεραστεί και οι εμβολιασμοί στη Γερμανία συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες.

Μόνο την Πέμπτη εμβολιάστηκαν πάνω από 930.000 άτομα.

Με αυτούς τους ρυθμούς την επόμενη εβδομάδα θα έχει λάβει την πρώτη δόση το εμβολίου τουλάχιστον ο ένας στους τρεις Γερμανούς.

Στόχος το 80% να κάνει το εμβόλιο

Ο πρόεδρος του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, ξεκαθαρίσει ότι για να υπάρξει γενική χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να εμβολιαστεί «ποσοστό μεγαλύτερο του 80%».

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα καταγραφούν μολύνσεις από τον ιό, λέει ο γερμανός επιδημιολόγος, όχι όμως ολόκληρα «κύματα πανδημίας» όπως αυτά που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια.

Προς το παρόν πάντως, προειδοποιεί ο Λόταρ Βίλερ, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε, καθώς «το 70% των μονάδων εντατικής θεραπείας παραμένουν πλήρεις».

ΠΗΓΗ: dw.com

Σχετικά άρθρα