Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο ζητά ο Μπλίνκεν

Να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο ζητά ο Μπλίνκεν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντονι Μπλίνκεν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Ο εμβολιασμός όλου του πλανήτη κατά του Covid-19 πρέπει να επιταχυνθεί, ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν πώς μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Αν ολόκληρος ο κόσμος δεν κάνει περισσότερα, ο πλανήτης δεν θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το 2024.

»Μπορούμε να επιταχύνουμε και να το πετύχουμε, νομίζω, σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, από την Ουκρανία όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί ότι θα μοιραστούν 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca με άλλες χώρες, ενώ την Τετάρτη ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της άρσης της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

«Κανείς ασφαλής μέχρι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι»

«Κοιτάμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, αλλά το κύριο είναι ότι πρέπει να επιταχύνουμε», επέμεινε ο Μπλίνκεν.

«Κανείς μας δεν θα είναι απολύτως ασφαλής μέχρι να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η άρση της πατέντας για τα εμβόλια είναι «ένα πιθανό μέσο για την αύξηση της παραγωγής και την πρόσβαση στα εμβόλια».

Η απόφαση των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, που όμως μπορεί να διαρκέσουν μήνες μέχρι να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο πλάνο.

Πρόσβαση στις πρώτες ύλες

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωσε σήμερα ότι, εφόσον υπάρξει συμφωνία στον ΠΟΕ, η άρση της πατέντας θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά «χρειάζεται επίσης να εργαστούμε ταυτόχρονα (…) για να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις βασικές πρώτες ύλες που χρειάζονται για την παρασκευή του εμβολίου».

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται επίσης οικονομική στήριξη ώστε τα εμβόλια να παράγονται «σε όσα περισσότερα μέρη είναι δυνατόν και όσο πιο κοντά γίνεται στους ανθρώπους που θα τα χρησιμοποιήσουν».

Σχετικά άρθρα