Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεύτερο κρούσμα: Γυναίκα 33 ετών στην Αθήνα θετική στην ινδική μετάλλαξη

Δεύτερο κρούσμα: Γυναίκα 33 ετών στην Αθήνα θετική στην ινδική μετάλλαξη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθήνα, Αττική, Ινδία ή Μπάρατ, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μετάλλαξη Δέλτα,

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές μετά τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος τού στελέχους της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, αυτή τη φορά στο κέντρο της Αθήνας.

Το δεύτερο θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617.1 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία, ταυτοποιήθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ, στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το κρούσμα ανιχνεύθηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης.

Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.

Το στέλεχος Β.1.617.1 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R.

Το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο κρούσμα φέρει και τις δύο μεταλλάξεις.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί, δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα, προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την περιοχή δηλαδή όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Το πρώτο κρούσμα

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε στην Πάτρα, αφορούσε άνδρα ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22/3. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16/3. Η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας.

Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή του και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Τι δήλωσε η Μίνα Γκάγκα

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, είπε:

«Δεν φαίνεται η ινδική μετάλλαξη να είναι πιο επικίνδυνη, δείχνει να είναι πιο μεταδοτική, αλλά χειρότερη δεν είναι από τα άλλα στελέχη του κορωνoϊού».

Όπως επεσήμανε, «στα νοσοκομεία ουσιαστικά έχουμε πάψει να βλέπουμε εμβολιασμένους, οι εμβολιασμένοι δεν έχουν κίνδυνο θανάτου ή σοβαρής νόσησης.

»Τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί πάρα πολύ αποτελεσματικά και έχουν ελάχιστες παρενέργειες που μπορούμε να την προλάβουμε, ξέροντας τα συμπτώματα, αν μια στο εκατομμύριο συμβεί κάτι».

Την Παρασκευή, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης είχε ερωτηθεί για την ινδική μετάλλαξη τονίζοντας ότι η παγκόσμια κοινότητα την παρακολουθεί, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι επικίνδυνο το συγκεκριμένο στέλεχος.

Σημειώνεται ότι η ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, στο Βέλγιο, ανάμεσα σε μια ομάδα φοιτητών που έφτασε αυτόν τον μήνα από την Ινδία στη χώρα, μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου του Παρισιού Σαρλ ντε Γκωλ.

Σχετικά άρθρα