Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανία: «Ασφυξία» στις ΜΕΘ – Απελπισμένες εκκλήσεις του Βίλερ «να επιζήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι»

Γερμανία: «Ασφυξία» στις ΜΕΘ – Απελπισμένες εκκλήσεις του Βίλερ «να επιζήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Δύσκολη είναι η κατάσταση στη Γερμανία αναφορικά με τον κορωνοϊό καθώς στις ΜΕΘ των νοσοκομείων επικρατεί ασφυξία.

Δραματική έκκληση προς «όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις» να δράσουν «τώρα», προκειμένου να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι επαφές και «να επιζήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι» άνθρωποι, απηύθυνε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, κάνοντας λόγο για «δραματική κλιμάκωση» της κατάστασης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Κάθε μέρα μετράει», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, προέβλεψε ωστόσο ένα «διαφορετικό καλοκαίρι» από το περσινό.

«Η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κορυφώνεται δραματικά», τόνισε ο κ. Βίλερ και προέβλεψε ότι θα γίνει ακόμη δυσκολότερη το προσεχές διάστημα – «δυσκολότερη απ’ ό,τι στο χειρότερο σημείο του δεύτερου κύματος».

«Πρέπει να δράσουμε τώρα – και απευθύνομαι προς εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις:

»Πρέπει οι επαφές να περιοριστούν τώρα, πρέπει τώρα να σπάσουμε το κύμα, προκειμένου να ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

»Δεν μπορούμε να τρέχουμε με 100 χλμ/ώρα σε έναν δρόμο με στροφές και όριο ταχύτητας τα 100 χλμ/ώρα», συνέχισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου και τόνισε ότι ο εμβολιασμός προχωρά, με το 17% του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, αλλά θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μήνες μέχρι να εμβολιαστεί.

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, επισήμανε ότι το 90% των κρουσμάτων αφορά πλέον την παραλλαγή Β.1.1.7 και τις ηλικίες 15-49 ετών.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πάντως την δέσμευση ότι μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου θα έχει δοθεί σε όλους τους πολίτες η δυνατότητα εμβολιασμού, αλλά, κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του αρμόδιου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και καθηγητή λοιμωξιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ για «έκτακτη» αδειοδότηση του εμβολίου της CureVac, ξεκαθάρισε ότι «ακόμη δεν υπάρχουν τα στοιχεία».

Μαζί του συμφώνησε και ο Λόταρ Βίλερ, τονίζοντας ότι ο δρόμος της ενδελεχούς εξέτασης κάθε εμβολίου που έχει επιλέξει η Γερμανία είναι ο σωστός.

Απευθυνόμενος στις κυβερνήσεις των κρατιδίων, ο κ. Σπαν ζήτησε «να μην περιμένουν την ψήφιση της αλλαγής της νομοθεσίας», η οποία θα προβλέπει την επιβολή αυτόματου «φρένου έκτακτης ανάγκης» σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και να εφαρμόσουν ήδη από τώρα μέτρα περιορισμού των επαφών σε τοπικό επίπεδο.

Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

«Στην κατάσταση που βρισκόμαστε, κάθε μέρα μετράει.

»Η κατάσταση στις ΜΕΘ γίνεται κάθε μέρα και πιο κρίσιμη.

»Μόνο τα τεστ και τα εμβόλια δεν επαρκούν», πρόσθεσε και, ειδικά σε ό,τι αφορά τα «γρήγορα» τεστ, τόνισε ότι «ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν ισοδυναμεί με εισιτήριο ελευθέρας», επισημαίνοντας ότι ο ίδιος υποβάλλεται σε δύο έως τρία τεστ εβδομαδιαίως.

Κληθείς να διακινδυνεύσει μια πρόβλεψη για το φετινό καλοκαίρι, ο κ. Σπαν δήλωσε «πάρα πολύ πεπεισμένος» ότι το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι διαφορετική.

«Αν το καλοκαίρι ξεκινάει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, αυτό δεν μπορεί κανείς να το πει από τώρα», διευκρίνισε και αναφέρθηκε στην «βρετανική» παραλλαγή του αρχικού στελέχους του νέου κορωνοϊού, η οποία, όπως είπε «έχει φέρει τα πάνω κάτω».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής Στέφεν Βέμπερ-Κάρστενς, επικεφαλής της Κλινικής Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, έκανε από την πλευρά του λόγο για «τεράστια επιβάρυνση» των ΜΕΘ και αναφέρθηκε ενδεικτικά στο γεγονός ότι, προκειμένου ένας ασθενής να γυρίσει σε πρηνή θέση, χρειάζονται τέσσερα – πέντε άτομα και αρκετός χρόνος.

Επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες που ήθελαν το Νοσοκομείο να περιορίζει σημαντικά τις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις.

«Σε λίγες μέρες σε κάποια νοσοκομεία δεν θα υπάρχουν ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ», προειδοποίησε σχετικά ο κ. Βίλερ.

Σχετικά άρθρα