Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Έλληνες του Σίδνεϊ τίμησαν την 80η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Οι Έλληνες του Σίδνεϊ τίμησαν την 80η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστραλία, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Ελληνική Ομογένεια, Κρήτη, Μάχη της Κρήτης, Σίδνεϊ,

Η λέξη «MAXH» έλαμψε έντονα στο Κροατικό Club στο Punchbowl το Σάββατο το βράδυ καθώς η κρητική κοινότητα του Σίδνεϊ & Νέας Νότιας Ουαλίας συγκεντρώθηκε για να τιμήσει την Μάχη της Κρήτης.

Φέτος εορτάζεται η 80η επέτειος της Μάχης και ο Κρητικός Σύλλογος Σίδνεϊ & Νέας Νότιας Ουαλίας διοργάνωσε με αυτή την ευκαιρία εκδήλωση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 400 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών προσκεκλημένων, αξιωματούχων και εκπροσώπων από ελληνικές κοινότητες σε όλη τη Νέα Νότια Ουαλία.

Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων ήταν ο Πρόεδρος της Κρητικής Ένωσης Σίδνεϊ & ΝΝΟ, Τέρρυ Σαβιολάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίνδεϊ, κ. Χρήστος Καρράς, οι πατέρες Χριστόφορος Κρικέλης και Αθηναγόρας, ο Πρόεδρος της Κοινής Επιτροπή Εορτασμού της Μάχης της Κρήτης και της Ελληνικής Εκστρατείας, Τζέιμς Τζόρνταν, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Υπηρετησάντων Στρατιωτικών της Νέας Νότιας Ουαλίας (RSL NSW) Πίτερ Τσιγκούνης, η εκπρόσωπος της RSL της Νέας Ζηλανδίας, Margaret McInroy, και οι εκπρόσωποι της Delphi Bank, κ. Nick Kalikajaros και κ. Tom Christopoulos.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα μέλη του Κρητικού Συλλόγου που είχαν πεθάνει τους τελευταίους μήνες, ακολουθούμενη από την είσοδο κάθε επισκέπτη τιμής που περπατούσε δίπλα-δίπλα με Έλληνες χορευτές ντυμένους με παραδοσιακές κρητικές στολές.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον κ. Σαβιολάκη, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, κ. Χρήστο Καρρά, τον κ. James Jordan, τον κ. Kalikajaro, ο οποίος έδωσε στον κ. Σαβιολάκη αναμνηστικό βραβείο, και τον πατέρα Χριστόφορο Κρίκελη.

Διαβάστηκαν επίσης μηνύματα από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον και την πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας Gladys Berejiklian.

Στην ομιλία του, ο Γενικός Πρόξενος επικεντρώθηκε στη σχέση Ελλάδας και Αυστραλίας και τόνισε πώς η Μάχη της Κρήτης «ήταν η κορύφωση της συνεργασίας μεταξύ δύο λαών».

«Η συμβολή των Anzac στην Ελλάδα είναι ένα κεφάλαιο μεγάλης σημασίας για τις δύο χώρες μας.

»Η Αυστραλία και η Ελλάδα μοιράζονται μια ιστορία δύναμης και αξιοπρέπειας, μια ιστορία κοινών αξιών και αγώνων », ανέφερε ο κ. Καρράς.

Πηγή: Greek Herald

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον στο μήνυμά του ανέφερε ότι τώρα είναι μια εποχή που ο Έλληνας μπορεί να αντλήσει δύναμη από την πλούσια ιστορία του.

Μετά από μια μάχη που διεξήχθη με τιμή σφυρηλατήθηκε μια βαθιά φιλία.

Το ρεκόρ των ημερών και των εβδομάδων που ακολούθησαν είναι ένα κεφάλαιο γενναιότητας και ανιδιοτέλειας που έχει ενώσει την Αυστραλία με την Κρήτη από τότε.

Ο κ. Μόρισον αναγνώρισε ότι σε αυτή την επέτειο χρόνια πριν, βετεράνοι της Αυστραλίας και οι απόγονοί τους θα ταξίδευαν στην Ελλάδα για να τιμήσουν τους νεκρούς που αναπαύονται εν ειρήνη στον κόλπο της Σούδας.

«Το 2021 αυτές οι συγκεντρώσεις είναι απρόσιτες.

»Όμως ο οδυνηρός διαχωρισμός μιας παγκόσμιας πανδημίας προκάλεσε την ένωση με νέο νόημα.

»Η δύναμη της φιλίας μας δεν δεσμεύεται από τον χρόνο ή την απόσταση.

»Στο θέατρο του πολέμου οι άνθρωποι της Αυστραλίας και της Ελλάδας ενώθηκαν σε μια αναζήτηση ειρήνης.

»Καθώς αντιμετώπισαν την τυραννία μαζί, υποστήριξαν τις αρχές της Δικαιοσύνης κι της ελευθερίας που αγαπήθηκαν τόσο πολύ από τα δύο έθνη μας.

»Χαιρόμαστε για την διαρκή φιλία μας που καλλιεργείται από δεσμούς αίματος και αμοιβαίο σεβασμό.

»Καθώς στεκόμασταν μαζί στον πόλεμο έτσι στεκόμαστε μαζί και στην ειρήνη – τα μάτια μας στρέφονται σταθερά σε ένα μέλλον που διαμορφώνεται από την ανδρεία του παρελθόντος».

Σχετικά άρθρα