Η JP Morgan συνέστησε στους επενδυτές να πουλήσουν τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών (Εmerging Μarkets), ολοκληρώνοντας τη στροφή 180 μοιρών που έκανε από την αρχή του έτους, όταν προέβλεπε ότι θα είχαν καλές επιδόσεις.
Πολλές μεγάλες τράπεζες έχουν γίνει πιο απαισιόδοξες σε σχέση με την αρχή του 2021 καθώς η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, οι ανησυχίες για την COVID-19 και οι ιδιόμορφοι κίνδυνοι που επικρέμανται πάνω από την Τουρκία και τη Ρωσία επηρέασαν αρνητικά το κλίμα.
Ο δείκτης νομισμάτων αναδυόμενων αγορών της MSCI ήταν περίπου 2% χαμηλότερος σε σχέση με τα επίπεδα πριν από δύο μήνες.
Κάνουμε ένα ακόμη βήμα, «υποβαθμίζοντας τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών σε underweight», ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας σε σημείωμά τους.
Οι αναλυτές επικαλέστηκαν την πιθανότητα μίας παρατεταμένης περιόδου χαμηλών επιδόσεων όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με τις αναπτυγμένες, όπως τις ΗΠΑ, νέους «ιδιόμορφους κινδύνους σε μεγάλες EM» καθώς και την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Τον περασμένο μήνα, η Morgan Stanley υποβάθμισε την άποψή της για τα νομίσματα και τα ομόλογα των ΕΜ για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδας, προβλέποντας μία πτώση τους κατά 4% – 5%.
Η Citi ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας και οι αδύναμες επιδόσεις των assets σε γουάν μπορεί να είναι η «τέλεια καταιγίδα» για τα assets των αναδυόμενων αγορών και πρόσθεσε ότι παίρνει ουδέτερη θέση στο ρούβλι και το νοτιοαφρικανικό ραντ.
Το ρούβλι, που σφυροκοπείται από τους φόβους για την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, δεν απέχει πολύ από το χαμηλό πενταμήνου έναντι του δολαρίου, ενώ η τουρκική λίρα έχει πληγεί μετά την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη τον περασμένο μήνα.