Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Ελπίζω ότι θα επικρατήσει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Ελπίζω ότι θα επικρατήσει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυριάκος Μητσοτάκης, Τζο Μπάιντεν,

Την ελπίδα του ότι θα επικρατήσει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη χθες Πέμπτη, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Μάλιστα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού πάνω σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, την Κίνα, την Ρωσία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη δέσμευση του για την περαιτέρω εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμησή του για την αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας.

Η συνομιλία των δύο πολιτικών, που είναι η πρώτη μετά την εκλογή του κ. Μπάιντεν στον προεδρικό θώκο, διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και έγινε αμέσως μετά την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Τέλος, όπως τονίζεται, υπήρξε ταύτιση απόψεων σχετικά με τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επιδίωξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση με τους ηγέτες της Ε.Ε. διαπιστώθηκε η κοινή πεποίθηση ότι «η Ε.Ε. και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προστατεύσουν από κοινού την παγκόσμια ασφάλεια, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα» όπως δήλωσε αργότερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου βρίσκονται και πάλι υπό πίεση, υπάρχουν απειλές, εσωτερικές και εξωτερικές απειλές… και περισσότερο από ποτέ άλλοτε οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν σήμερα ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές» ανέφερε ο κ. Μισέλ.

Σχετικά άρθρα