Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνάντηση Βαρουφάκη-Μίχαλου στο ΕΒΕΑ για τις συνέπειες της πανδημίας

Συνάντηση Βαρουφάκη-Μίχαλου στο ΕΒΕΑ για τις συνέπειες της πανδημίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάνης Βαρουφάκης, ΕΒΕΑ, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ΜέΡΑ25 | DiEM25 Κίνηση για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025,

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών επισκέφθηκε σήμερα ο Γραμματέας του Μέρα25 κ. Γιάνης Βαρουφάκης και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο και τον Γενικό Γραμματέα κ. Μπάμπη Μωραϊτη με αντικείμενο την οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας και τα προτεινόμενα μέτρα για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος επεσήμανε ότι η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά επίπονη για τις ελληνικές επιχειρήσεις και όχι μόνο, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αγορά αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα.

Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, πέραν των μέτρων ανακούφισης που υλοποιούνται από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά.

Σε πρώτη προτεραιότητα πρέπει να τεθεί και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού, που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας, καθώς είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί χωρίς απομείωση.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και το ΕΒΕΑ έχουν ήδη καταθέσει σχετική πρόταση στα Ευρωεπιμελητήρια, που στηρίζουν μία τέτοια απόφαση.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του Μέρα25 κ. Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι υπάρχει κοινή αντίληψη με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και της φερεγγυότητας.

Αυτή τη στιγμή, το Μέρα25, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, θεωρεί ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ανάκαμψης, αν δεν υπάρξει βελτίωση της κεφαλαιακής κατάστασης των επιχειρήσεων.

Και αυτό δε σημαίνει αναστολές πληρωμών και δάνεια, αλλά σημαίνει διαγραφές και «κουρέματα» χρεών τόσο στο κράτος, στα ταμεία και στις τράπεζες, όσο και γενικότερα «κουρέματα» του ιδιωτικού χρέους.

Δεν υπάρχει πιθανότητα αυτή η χώρα να ορθοποδήσει όταν το ποσοστό χρέους είναι πάνω από το 200% του ΑΕΠ και αν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις, θα έρθουν και νέα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να φύγει το σκότος της γενικευμένης φτώχειας, κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Σχετικά άρθρα