Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης: Απόσυρση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο – Κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων

Μητσοτάκης: Απόσυρση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο – Κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης, Τουρκία,

«Μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια και με διασφαλισμένη την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε από την Κύπρο όπου πραγματοποίησε επίσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της άτυπης πενταμερούς.

«Η Ελλάδα είναι παρούσα στις διερευνητικές επαφές για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο«, σημείωσε για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία ενώ για το Κυπριακό τόνισε πως «μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών όπως επίσης στο θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την κυπριακή επικράτεια», για να τονίσει στη συνέχεια ότι η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, «και όχι τις στοχεύσεις της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο διάστημα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την εξέλιξη των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο της Ελλάδας στο μέτωπο των διερευνητικών επαφών όσο της Κύπρου στο πλαίσιο του κυπριακού.

Μέσα στον Φεβρουάριο ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η δεύτερη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, που ξεκίνησαν έπειτα από μια πενταετία.

Παράλληλα τον επόμενο μήνα προγραμματίζεται να γίνει η άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό σε αμερικανικό έδαφος, υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση βιώσιμης λύσης αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και θέμα εθνικό.

»Πράξη δικαιοσύνης για τον Κυπριακό λαό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη στο προεδρικό Μέγαρο.

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «δυστυχώς η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται εκτός του πλαισίου, εμμένοντας στην ανεδαφική λύση των δύο κρατών, που απορρίπτουν ο ΟΗΕ και η ΕΕ.

»Τουρκία και Τατάρ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου νοείται αποκλειστικά και μόνο εντός του υφιστάμενου πλαισίου».

«Αμετακίνητη κοινή μας θέση παραμένει η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων στις αμιγώς κυπριακές υποθέσεις.

»Και φυσικά προαπαιτούμενο της επανένωσης η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως οι θέσεις αυτές ορίζουν την στάση της ελληνικής πλευράς και στις διαπραγματεύσεις που έχει εκκινήσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

«Στηρίζουμε ενεργά την πρωτοβουλία του. Θα είμαστε παρόντες, σε απόλυτο συντονισμό στην άτυπη πενταμερή που αναμένουμε και ελπίζουμε να συγκαλέσει πολύ γρήγορα ο κ. Γκουτέρες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα είναι παρούσα στις διερευνητικές επαφές για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

»Προσερχόμαστε με ειλικρινή διάθεση, συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και μηδενική αφέλεια.

»Πρόκειται άλλωστε για ένα ακόμα πεδίο όπου θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Τουρκίας.

»Η σύμπτωση λόγων και πράξεων και τελικά η πρόθεση να επανέλθει στο δρόμο του διεθνούς δικαίου».

Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα πως οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου μπορούν να επιλύσουν χρονίζουσες διαφορές. Το αποδείξαμε στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, συμπλήρωσε.

«Όποτε υπάρχει βούληση, διάθεση, καλό και θετικό κλίμα το οποίο εύχομαι να διατηρηθεί, υπάρχει η δυνατότητα προβλήματα αυτής της φύσης να αντιμετωπιστούν», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως η μόνη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

Κλείνοντας τις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η Κύπρος δεν είναι μία ανοχύρωτη Πολιτεία, αλλά πως, δανειζόμενος –όπως είπε- τη ρήση του διπλωμάτη Νίκου Κρανιδιώτη, έχει δίπλα της όλον τον Ελληνισμό και μεγάλες δυνάμεις όπως η ΕΕ.

Ν. Αναστασιάδης: Απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για το Κυπριακό

«Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του Συμβούλιου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Κοινή μας θέση είναι πως η αποφασιστικότητα για την εμπλοκή σε μία έναρξη διαδικασίας διαλόγου, δεν αναιρεί την ανάγκη για δημιουργικό κλίμα», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως «απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας μονομερείς ενέργειες που θα οδηγήσουν στο αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα».

Αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξη της Αθήνας, ο Πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε πως «επιδιώκουμε να δούμε μία Τουρκία που θα αποδεικνύει εμπράκτως πως επιθυμεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, μακριά από μονομερείς ενέργειες.

»Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ΕΕ θα επιδείξει αλληλεγγύη.

»Ευχαριστώ τον φίλο Κυριάκο για την ενδελεχή ενημέρωση για τις διερευνητικές επαφές.

»Κοινή πεποίθηση είναι πως ο διάλογος θα πρέπει να περιορίζεται στην επίσημη ατζέντα».

«Τα τριμερή σχήματα στην ευρύτερη περιοχή αποδεικνύουν πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα