Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παπαευαγγέλου: Γιατί η Αττική μπήκε στο «κόκκινο» – Ο πιο δύσκολος μήνας ο Φεβρουάριος

Παπαευαγγέλου: Γιατί η Αττική μπήκε στο «κόκκινο» – Ο πιο δύσκολος μήνας ο Φεβρουάριος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθήνα, Αττική, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Στους λόγους για τους οποίους η Αττική μπήκε στο «κόκκινο» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η καθ. Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Είναι σαφές ότι τα βλέμματα όλων μετακινήθηκαν από τη Βόρειο Ελλάδα» σε αυτήν, καθώς «η εικόνα άλλαξε την τελευταία εβδομάδα».

Είχαμε σαφή άνοδο των κρουσμάτων σε όλη την Αττική, στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας, είπε, της τάξης του 45%, ανέφερε.

Το μέλος της Επιτροπής των ειδικών ξεχώρισε δύο παράγοντες που «ενοχλούν», όπως είπε, και οι οποίοι οδήγησαν, επομένως, στην ένταξη του λεκανοπεδίου στις περιοχές αυξημένου συναγερμού:

«Τη μεγάλη, οριζόντια διασπορά σε όλες τις γειτονιές» κι όχι, για παράδειγμα, σε συγκεκριμένο Δήμο και «την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας».

Την ίδια ώρα, στην Αττική παρατηρείται αύξηση των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό, με το 43% των απλών κλινών να είναι κατειλημμένο, όπως και το 61% των Covid-ΜΕΘ, σύμφωνα με την ίδια.

Μιλώντας για τις αιτίες της αύξησης των μολύνσεων στην πρωτεύουσα η κ. Παπαευαγγέλου στάθηκε στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, η οποία αύξησε την κινητικότητα των πολιτών, αλλά και στις καιρικές συνθήκες, ενώ προειδοποίησε πως πιο δύσκολος μήνας αναμένεται να είναι ο Φεβρουάριος, καθώς το κρύο οδηγεί τον κόσμο σε κλειστούς χώρους, οι οποίοι «τρέφουν» τη μετάδοση του ιού.

Σε σχέση με τους στόχους των πρόσθετων μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική, η καθηγήτρια σημείωσε πως η Επιτροπή θέλει να καθυστερήσει το «τρίτο κύμα» και να αποφύγει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, η οποία θα επιβαρύνει το ΕΣΥ και τόνισε πως «αυτή είναι η στιγμή της πρόληψης», μέσω της μείωσης της κινητικότητας στην πόλη.

Για τις μεταλλάξεις

Σε άλλο σημείο της εισήγησής της η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε για τις μεταλλάξεις του ιού, σημειώνοντας πως τα κρούσματα της «βρετανικής» παραλλαγής στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 65.

Επεσήμανε πως η αύξηση της διασποράς τους στην κοινότητα είναι αναμενόμενη, παρότι «δεν έχουμε σαφή δεδομένα», και ότι «το πιο ασφαλές είναι να θεωρούμε ότι είναι παντού».

Σε αυτό το πλαίσιο, η καθηγήτρια κάλεσε τους πολίτες να είναι «διπλά προσεχτικοί», θεωρώντας πως «ο διπλανός μας ενδέχεται να είναι φορέας του μεταλλαγμένου στελέχους».

Σχετικά άρθρα