Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας βυθίζει σε περισσότερη φτώχεια τα κατεχόμενα της Β/Δ Συρίας

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας βυθίζει σε περισσότερη φτώχεια τα κατεχόμενα της Β/Δ Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Ιντλίμπ, Ισλαμιστές, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS),

Η τουρκική λίρα έχει επιβληθεί ως νόμισμα καθημερινών συναλλαγών στην κατεχόμενη από φιλότουρκους τζιχαντιστές βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας εδώ και μια πενταετία. Τώρα, εξαιτίας της συνεχούς αποδυνάμωσής της, εξελίσσεται σε πρόβλημα για τον συριακό πληθυσμό.

Ο τοπικός δημοσιογράφος Σαχούντ Τζαντούα δήλωσε στην ιστοσελίδα North Press ότι παρά την κατάρρευση της η συριακή λίρα παραμένει πιο σταθερή από την τουρκική λίρα.

Επίσης, επειδή δεν υπάρχει σταθερή ισοτιμία για την τουρκική λίρα, ο καθένας ορίζει τη δική του.

Ο Μαμούν αλ Μάσρι, εκτοπισμένος στην Ιντλίμπ, δήλωσε στη North Press ότι η απόφαση αντικατάστασης του νομίσματος της Συρίας με την τουρκική λίρα δεν έλυσε τα προβλήματα από τις διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας της συριακής λίρας έναντι του δολαρίου.

Τον περασμένο Ιούνιο η φιλοτουρκική «Συριακή Προσωρινή Κυβέρνηση», ένα καθεστώς ψευδοκράτους που προσπαθεί να εγκαθιδρύσει η Τουρκία στα εδάφη που ελέγχει ή κατέχει στη βόρεια Συρία, αποφάσισε να αντικαταστήσει στα εδάφη υπό τον έλεγχό της τη συριακή λίρα με την τουρκική.

Την ίδια απόφαση είχε λάβει και η τζιχαντιστική «κυβέρνηση σωτηρίας» της Ταχρίρ Αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα – συριακή Αλ Κάιντα) που έχει έδρα την πόλη της Ιντλίμπ.

Στους έξι μήνες που η τουρκική λίρα είναι το νόμισμα της κατοχής και του ψευδοκράτους στη βόρεια Συρία, οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα είδαν τις ζωές τους να χειροτερεύουν αντί να βελτιώνονται.

Ο κάτοικος της Ιντλίμπ Αλί αλ Σεΐχ δήλωσε ότι, το πρώτο πρόβλημα είναι η σύνδεση της οικονομίας των «αντιπολιτευόμενων» (σ.σ. κατεχόμενων) περιοχών με την τουρκική οικονομία, η οποία υπόκειται σε οικονομικά σοκ ανά περιόδους.

Πρόσθεσε ότι το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι όλοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ενεργούν τώρα ανταλλακτήρια νομισμάτων, γεγονός που έχει επηρεάσει αρνητικά τον πληθυσμό λόγω της απουσίας εποπτείας.

Ο Χαλίντ Χουσεΐνο, ένας εκτοπισμένος στην Ιντλίμπ, εξήγησε ότι, «εξακολουθούμε να έχουμε πρόβλημα επειδή το τουρκικό νόμισμα σχεδόν κατέρρευσε και οι τιμές αυξήθηκαν, εκτός από τη μεγάλη απόκλιση από το ένα κατάστημα στο άλλο».

«Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων πωλούν με τη συναλλαγματική ισοτιμία που θέλουν και η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε συνεχή κατάρρευση», πρόσθεσε.

Η έλλειψη ανταλλακτηρίων χρημάτων που να έχουν δεσμευτεί σε ακριβείς τιμές έχει πολλές επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων αυτών των περιοχών.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αρνούνται να πληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους στην τουρκική λίρα.

Ο εργάτης Νατζί αλ Μαχμούντ είπε ότι λάμβανε 3.000 λίρες Συρίας (SYP) για πέντε ώρες την ημέρα, και ότι αυτό το ποσό ήταν αρκετό για τις ανάγκες της ημέρας του πριν από την απόφαση για αντικατάσταση της συριακής λίρας με την τουρκική λίρα.

«Ο μισθός που λάμβανε ο εργαζόμενος σε συριακές λίρες δεν είναι αρκετός τώρα ούτε ψωμί να αγοράσει σε τουρκικό νόμισμα», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα