Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Οι Τούρκοι θα διώξουν τους Αμερικανούς από το Ιντσιρλίκ; Μα ήδη φεύγουν από μόνοι τους οι Αμερικανοί

Οι Τούρκοι θα διώξουν τους Αμερικανούς από το Ιντσιρλίκ; Μα ήδη φεύγουν από μόνοι τους οι Αμερικανοί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιντσιρλίκ, Τουρκία,

Κυκλοφορούν φήμες ότι η Τουρκία ενδέχεται να εκδικηθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις πρόσφατες κυρώσεις κατά της αμυντικής βιομηχανίας της, απαιτώντας από τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, μεταδίδει η ιστοσελίδα Ahval.

Πρόκειται για κούφια απειλή. Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι έχουν ήδη αποφασίσει να εγκαταλείψουν το Ιντσιρλίκ.

Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Αμερικανός ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον μίλησε για πιθανή μεταφορά της μεγάλης αμερικανικής αεροπορικής βάσης από το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Ο Ρον Τζόνσον, πρόεδρος της υποεπιτροπής για την Ευρώπη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στην «Washington Examiner» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη βλέπουν την Ελλάδα ως «εναλλακτική».

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχαμε επίσημη δήλωση – επιβεβαίωση για πιθανή μεταφορά της αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα, αν και το θέμα έχει απασχολήσει αρκετές φορές αναλυτές και δημοσιογράφους τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.

«Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί με το Ιντσιρλίκ», δήλωσε ο Ρον Τζόνσον.

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει να σχεδιάσουμε το χειρότερο».

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την πλήρη παρουσία και συνεργασία μας στην Τουρκία», είπε ο Τζόνσον και πρόσθεσε:

«Δεν νομίζω ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στρατηγική αλλαγή, αλλά νομίζω, από μια αμυντική στάση, νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα της κατάστασης και το μονοπάτι που ακολουθεί ο Ερντογάν δεν είναι καλό».

«Εξετάζουμε ήδη την Ελλάδα ως εναλλακτική λύση», τόνισε.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διατηρεί μια βάση στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη και η σημασία της αυξάνεται μαζί με τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

«Είναι πολύ ατυχές το μονοπάτι που ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία ή έχει βάλει ήδη την Τουρκία», είπε ο Τζόνσον.

«Είναι ενοχλητικό. Είναι πολύ ανησυχητικό, που είναι ένας από τους λόγους που σίγουρα αυξάνουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα … ενισχύοντας την παρουσία μας στον κόλπο της Σούδας, επειδή η παρουσία μας, ειλικρινά, στην Τουρκία απειλείται».

Οι Αμερικανοί είχαν αρχίσει από την Άνοιξη του 2017 να «ξηλώνουν» υπηρεσίες από το Ιντσιρλίκ και να τις μεταφέρουν στη Σούδα.

Εκείνη την περίοδο, όπως είχε γραφτεί σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμύνης, είχε προταθεί από την ελληνική πλευρά το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας βάσης στην Κάρπαθο με στόχο να γίνει το «νέο Ιντσιρλίκ».

Οι Αμερικανοί όμως επέμεναν ότι η νέα βάση πρέπει και αυτή να είναι στην Κρήτη, προκειμένου να αξιοποιούνται οι συνδυασμένες δυνατότητες μεταφορών και υποστηρίξεως που παρέχει η Μεγαλόνησος και μέχρι τότε, ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση περιπλοκών όσον αφορά το Ιντσιρλίκ, είχε μελετηθεί η μεταστάθμευση αμερικανικών μαχητικών στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας, στην Κύπρο.

Τα πρώτα έντονα σημάδια ότι οι Αμερικανοί «ψάχνονταν» να φύγουν από το Ιντσιρλίκ έγιναν ορατά φέτος τον Ιανουάριο.

Η αμερικανική εταιρεία που υποστηρίζει τις πτήσεις και τη συντήρηση στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, όπου φιλοξενούνται εκτός από μαχητικά αεροσκάφη και αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές, απέλυσε σχεδόν το 50% του προσωπικού της.

Όπως γράφτηκε στον τουρκικό Τύπο, οι συμβάσεις 424 από τους 890 υπαλλήλους που εργάζονταν για την «Vectrus System Corporation» τερματίζονταν το αργότερο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2020, όπως ανέφερε ανακοίνωση που έστειλε η εταιρεία στην Ένωση Εργαζομένων Αμυντικής Βιομηχανίας (Türk Harb-Is).

Την αποχώρηση των αμερικανικών βάσεων από την Τουρκία είχε προαναγγείλει ο γνωστός φιλέλληνας δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στην επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Απρίλιο του 2019 στην Αθήνα.

Εξηγώντας σε δηλώσεις του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημαντικά συμφέροντα εθνικής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία ενισχύονται από την ενδυνάμωση των σχέσεων τους με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, προειδοποίησε την Τουρκία, μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του «Euronews», ότι οι αμερικανικές βάσεις θα φύγουν από την Τουρκία εάν συνεχιστεί η επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Τότε οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν σε ποιο άλλο μέρος στον κόσμο -και θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα ή κάπου αλλού- θα προστατεύεται το εθνικό συμφέρον και η ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Στην Ουάσιγκτον εδώ και πάρα πολύ καιρό υπάρχουν έντονες ανησυχίες για τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο Ιντσιρλίκ.

Στα μέσα Αυγούστου 2016, ένα μήνα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που είχε στόχο την ανατροπή Ερντογάν και ενώ Αμερικανοί στρατιωτικοί είχαν «πολιορκηθεί» για κάποια 24ωρα στη βάση από οργισμένους οπαδούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Ινστιτούτο «Stimson Center», έθεσε πολύ επιτακτικά το ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών όπλων.

«Από άποψη ασφαλείας, η αποθήκευση κατά προσέγγιση πενήντα αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ ισοδυναμεί με ρώσικη ρουλέτα», ανέφερε η Λέισι Χίλεϊ.

Ο Στιβ Αντρίασεν, πρώην διευθυντής άμυνας και ελέγχου των όπλων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, έλεγε στους «Los Angeles Times»:

«Αν και έχουμε αποφύγει μέχρι τώρα την καταστροφή, έχουμε πολυάριθμες αποδείξεις πως η ασφάλεια των αμερικανικών όπλων που είναι αποθηκευμένα στην Τουρκία μπορεί να αλλάξει κυριολεκτικά από τη μια μέρα στην άλλη».

Ωστόσο, η Κόρι Σάκε του Ινστιτούτου «Χούβερ» καθησυχαστική υποστήριζε στους «New York Times» πως τα όπλα αυτά «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κωδικούς».

Σχετικά άρθρα