Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιρανός ΥΠΕΞ προς Μπάιντεν: Να αρθούν οι κυρώσεις κατά της χώρας

Ιρανός ΥΠΕΞ προς Μπάιντεν: Να αρθούν οι κυρώσεις κατά της χώρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, Πυρηνικά Όπλα, Πυρηνική Ενέργεια, Τζο Μπάιντεν,

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να άρει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα του, αποκλείοντας παράλληλα την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη στο πλαίσιο της διάσκεψης Μεσογειακοί Διάλογοι που διοργάνωσε η Ιταλία, ο Ιρανός υπουργός δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2018 να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από αυτήν τη συμφωνία ήταν σοβαρή παραβίαση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επικύρωσε τη συμφωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέπραξαν σοβαρή παραβίαση αυτού του ψηφίσματος γιατί η κυβέρνηση Τραμπ είναι ένα άτιμο καθεστώς, κατήγγειλε.

Τώρα, εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος θέλει να συνεχίσει να είναι ένα άτιμο καθεστώς, τότε μπορεί να συνεχίσει να ζητά διαπραγματεύσεις για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών του, είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταματήσουν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Αυτό δεν απαιτεί διαπραγμάτευση, πρόσθεσε.

Δεν θα επαναδιαπραγματευθούμε μια συμφωνία την οποία έχουμε ήδη διαπραγματευτεί, επέμεινε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε ξαφνικά το 2018 τη συμφωνία που συνήφθη από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία με το Ιράν για να το εμποδίσει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, την οποία θεωρεί ανεπαρκή για να σταματήσει τη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στον απόηχο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επανέφερε και στη συνέχεια ενίσχυσε τις αμερικανικές κυρώσεις που είχαν αρθεί το 2015, προκαλώντας κατάπληξη στους Ευρωπαίους σύμμαχους της Ουάσινγκτον που προσπαθούν να σώσουν τη συμφωνία.

Σε απάντηση, η Τεχεράνη άρχισε να αποδεσμεύεται από ορισμένους επιβεβλημένους περιορισμούς στις πυρηνικές της δραστηριότητες.

Σχετικά άρθρα