Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιες ομάδες αίματος κινδυνεύουν λιγότερο να μολυνθούν από κορωνοϊό

Ποιες ομάδες αίματος κινδυνεύουν λιγότερο να μολυνθούν από κορωνοϊό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Oι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο έχουν -κατά μέσο όρο- 12% μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν από κορωνοϊό, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος.

Επίσης, όσοι έχουν αρνητική ομάδα αίματος (O-, A-, B- ή ΑΒ-), έχουν 21% μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν τον κορονοϊό, σε σχέση με όσους έχουν θετική ομάδα, σύμφωνα με μία νέα καναδική επιστημονική μελέτη.

Ακόμη, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν 13% και 19% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν αντίστοιχα σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 ή να πεθάνουν εξαιτίας της νόσου.

Συνεπώς, όσοι έχουν αρνητική ομάδα αίματος O-, φαίνεται να έχουν τον μικρότερο κίνδυνο από όλους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η πιο συχνή ομάδα αίματος στην Ελλάδα είναι η O+ και η σπανιότερη η AB-.

Εκτιμάται ότι στη χώρα μας, σύμφωνα με τη Wikipedia, η κατανομή των ανθρώπων σε ομάδες αίματος είναι περίπου η εξής: Ο+ 37%, Α+ 33%, Β+ 11%, Ο- 7%, Α- 5%, ΑΒ+ 4%, Β- 2% και ΑΒ- 1%.

Συνεπώς, αυτοί που έχουν αρνητική ομάδα αίματος αποτελούν, συνολικά, περίπου το 15%, ενώ όσοι έχουν ομάδα Ο το 44%.

Η καναδική μελέτη δείχνει, επίσης, ότι ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 είναι 15% μεγαλύτερος για την ομάδα ΑΒ σε σχέση με την ομάδα Α και 5% μικρότερος για την ομάδα Ο σε σχέση με την Α, ποσοστό που αυξάνει στο 12% κατά μέσο όρο σε σχέση με τις άλλες τρεις ομάδες συνολικά.

Όσοι έχουν ομάδα Β, αντιμετωπίζουν 21% μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19 έναντι εκείνων με ομάδα Α.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζόελ Ρέι του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Σεντ Μάικλ του Τορόντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία εξετάσεων αίματος από 225.556 ανθρώπους με μέση ηλικία 54 ετών, καθώς επίσης δειγμάτων τεστ για κορωνοϊό.

Εξ αυτών, το 44% είχαν ομάδα Ο, το 36% ομάδα Α, το 15% Β και το 5% ΑΒ.

Τα ευρήματα της καναδικής μελέτης, σε γενικές γραμμές, συνάδουν με εκείνα μίας παλαιότερης κινεζικής, η οποία είχε βρει πρώτη ότι δεν έχουν όλες οι ομάδες αίματος τον ίδιο κίνδυνο λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Η κινεζική έρευνα σε 2.173 ασθενείς με Covid-19, σε τρία νοσοκομεία της Βουχάν και της γύρω περιοχής Χουμπέι, διαπίστωσε ότι το ποσοστό θανάτων από Covid-19 ήταν μεγαλύτερο στην ομάδα αίματος Α (41% των συνολικών θανάτων), ενώ η αναλογία των ανθρώπων με την ίδια ομάδα αίματος στον πληθυσμό της Γουχάν δεν ξεπερνούσε το 34%.

Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό θανάτων ατόμων με Covid-19 στην ομάδα Ο ήταν χαμηλότερο (25%) έναντι του ποσοστού της ομάδας Ο στον γενικό πληθυσμό (32%).

Κάθε άνθρωπος ανήκει σε μία από τις οκτώ ομάδες αίματος.

Αυτές οι ομάδες αποτελούν υποκατηγορίες των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ (A, B, AB ή O).

Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε Rh θετικό (+) ή Rh αρνητικό (-), δημιουργώντας οκτώ βασικούς τύπους ή ομάδες αίματος: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB- ή AB+.

Το σύστημα Rhesus ανακαλύφθηκε το 1939 και βασίζεται στην παρουσία αντιγόνων, κυρίως του D αντιγόνου. Τα αντιγόνα είναι μόρια που συνδέονται σε ένα αντίσωμα. Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει ή να μην έχει τον παράγοντα Rh (D αντιγόνο) στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων του, οπότε χαρακτηρίζεται ως ρέζους θετικός (Rh+) ή αρνητικός (Rh-).

Δεν είναι όλες οι ομάδες αίματος συμβατές μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στα διαφορετικά αντισώματα που έχει κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ομάδα αίματός του.

Όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο θεωρούνται ως «πανδότες» και το αίμα τους μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε ασθενή ανεξαρτήτως της ομάδας του.

Αντίθετα, όσοι έχουν ομάδα αίματος AB+, είναι «πανδέκτες», οπότε μπορούν να πάρουν αίμα από όλες τις ομάδες.

Σχετικά άρθρα