Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το «Al Jazeera» του Κατάρ ανακάλυψε «Αφροέλληνες» -όπως λέμε Αφροαμερικανούς

Το «Al Jazeera» του Κατάρ ανακάλυψε «Αφροέλληνες» -όπως λέμε Αφροαμερικανούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Al Jazeera, Αφρική, Μετανάστες, Ρατσισμός,

«Αφροέλληνες», εννοώντας Αφρικανούς Έλληνες, που υφίστανται φυλετικές διακρίσεις στην Ελλάδα, «ανακάλυψε» το καταριανό «Al Jazeera», το ειδησεογραφικό δίκτυο που έχει κατηγορηθεί ως «όργανο» της προπαγάνδας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του νεο-οθωμανισμού.

«Ενώ η απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής επαινέθηκε ευρέως, Έλληνες αφρικανικής καταγωγής λένε ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα για τον τερματισμό των φυλετικών ανισοτήτων».

«Έλληνες αφρικανικής καταγωγής». «Αφροέλληνες» τους γράφει στον τίτλο, «Afro-Greeks», όπως λέμε Αφροαμερικανοί.

Δεν έχουμε ακούσει βεβαίως ποτέ να γίνεται λόγος για Αφρογάλλους ή Αφροβρετανούς ή Αφροϊταλούς, που είχαν και αποικίες στην Αφρική.

Μετά τους Αφροαμερικανούς ανακαλύφθηκαν οι Αφροέλληνες.

Και μάλιστα από το «Al Jazeera», το κανάλι που έχει κυνηγηθεί από Ισραήλ και Αίγυπτο ως «πρακτορίστικο», διότι δεν ασκεί δημοσιογραφία, είναι μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ και της Τουρκίας σε διατεταγμένη αποστολή υβριδικού πολέμου.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε Αφρικανούς μετανάστες που πήραν την ελληνική υπηκοότητα.

Άρα, έπρεπε να αναφέρεται σε Έλληνες αφρικανικής καταγωγής.

«Φυλή» ή «υποκατηγορία» «Αφροελλήνων» δεν υπάρχει.

Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου καταγωγής, από τα ελληνιστικά χρόνια μπορούν να γίνουν Έλληνες εάν το επιθυμούν με την προϋπόθεση να μετέχουν στην ελληνική παιδεία.

Έλληνες κανονικοί -ανεξάρτητα από την καταγωγή τους- στο ήθος και στο έθος. Έλληνες όμως, όχι «Αφροέλληνες» ή «Ασιατοέλληνες».

«Αφροέλληνες» και Ίδρυμα Ωνάση

Στο Al Jazeera μίλησε η Ειρήνη Οντούλ. Η κ. Οντούλ, σε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, βγαίνει στη σελίδα του Ιδρύματος Ωνάση (ΕΔΩ), όπου διαβάζουμε στο βιογραφικό της ότι είναι οικονομολόγος, γεννημένη στην Αθήνα με καταγωγή από Κένυα και Ουγκάντα.

Η κ. Οντούλ είναι ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην ιστοσελίδα του ιδρύματος Ωνάση φιλοξενείται μια ακόμα ενδιαφέρουσα ανάρτηση με τίτλο:

«9 AFROGREEKS DISCUSS: WHAT DOES “I CAN’T BREATHE” MEAN IN GREECE?», δηλαδή, «Εννέα Αφροέλληνες συζητούν: Τι σημαίνει το “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” στην Ελλάδα;».

«Γεννημένη στην Ελλάδα από μετανάστες γονείς», η κ. Οντούλ, γράφει το «Al Jazeera», μεγάλωσε στη γειτονιά των Αμπελόκηπων στην Αθήνα, όπου πήγε σε ένα τοπικό δημόσιο σχολείο.

»Ενώ απέκτησε ελληνική ιθαγένεια μέσω της μητέρας της όταν ήταν τεσσάρων ετών, οι περισσότεροι από τους συνομηλίκους της αγωνίστηκαν για χρόνια για υπηκοότητα.

»Πιστεύει ότι οι συζητήσεις σχετικά με τη φυλή και το ρατσισμό στην Ελλάδα μόλις τώρα αρχίζουν.

»”Δεν υπήρχε ανάγκη [πριν]”, είπε, εξηγώντας ότι ο Αφρο-ελληνικός πληθυσμός στην Ελλάδα είναι σχετικά μικρός και νέος.

»Για χρόνια, άνθρωποι από όλη την Αφρική συνήθως δεν έμεναν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα.

»Πολλοί ήρθαν ως φοιτητές και θα έφευγαν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.

»Αλλά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η τάση άλλαξε.

»Σε αντίθεση με τους προηγούμενους, ένας αυξανόμενος αριθμός αποφάσισε να μείνει.

»”Αυτή ήταν η νέα γενιά ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής που αποφάσισαν να διεκδικήσουν ελληνική ταυτότητα”», δήλωσε στο Al Jazeera η κ. Οντούλ.

Την ελληνική ταυτότητα να τη διεκδικήσουν αφού την επιθυμούν και να την πάρουν εάν πληρούν τα όσα προβλέπουν οι νόμοι.

Κάθε λογικός άνθρωπος, που μετέχει στον ελληνισμό ως κοσμοθεωρία, χαίρεται με τον εθελοντικό εξελληνισμό αλλοδαπών.

Να γίνουν Έλληνες όμως, όχι Αφροέλληνες. Δεν θα δημιουργήσουμε μειονότητες στην Ελλάδα από το πουθενά.

Στο ίδιο ρεπορτάζ μίλησε και η Τζάκι Αμπουλιμέν, η οποία σε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, επίσης εμφανίζεται στη σελίδα του «ιδρύματος Ωνάση» [ΕΔΩ].

«Η Τζάκι Αμπουλιμέν», διαβάζουμε στο βιογραφικό της που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ιδρύματος Ωνάση, «γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ΑΘΗΝΑ από Αφρικανούς μετανάστες γονείς με καταγωγή από τη Νιγηρία και την Κένυα.

»Έχει μακρά εμπειρία στη διεκδίκηση δικαιωμάτων των ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

»Απόφοιτη του τμήματος Διεθνούς Ανάπτυξης και Ειρήνης του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ, σήμερα εργάζεται ως Υπεύθυνη Συνηγορίας στο Generation 2.0 RED, όπου η δουλειά της εστιάζει σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, πολιτικής συμμετοχής και πολιτικού ακτιβισμού».

«Μετά τη δολοφονία του George Floyd από έναν λευκό αστυνομικό στις ΗΠΑ», γράφει το «Al Jazeera», «η Αμπουλιμέν και η Οντούλ συγκέντρωσαν εννέα Αφρο-Έλληνες για να συζητήσουν τον ρατσισμό και τι σημαίνει να ανήκεις στην Ελλάδα πολιτιστικά.

»Συζήτησαν τι σήμαινε “δεν μπορώ να αναπνεύσω” για τους Αφρο-Έλληνες.

»Ενώ δεν βιώνουν το ίδιο επίπεδο βίας στα χέρια της Αστυνομίας με τους Αφροαμερικανούς, ο ρατσισμός και η καταπίεση εξακολουθούν να υπάρχουν στη ζωή τους.

»”Το δεν μπορώ να αναπνεύσω” στην Ελλάδα σημαίνει ότι [για μένα] δεν υπάρχει ίση πρόσβαση σε ευκαιρίες μόνο και μόνο λόγω του χρώματος του δέρματός μου», δήλωσε η Αμπουλιμέν.

Το άρθρο συνεχίζει και με άλλες μαρτυρίες «Αφροελλήνων», όπως τους αποκαλεί.

Προφανώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ιερά και τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και θέλουν να είναι Έλληνες, έχουν κάθε δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια (υπηκοότητα) και ίσο μερίδιο στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Ελλήνων πολιτών.

Η προσπάθεια όμως να επιβληθεί και να προβληθεί ο ταυτοτικός προσδιορισμός «Αφροέλληνες», μια ιδιαίτερη ταυτότητα δηλαδή, που εμπεριέχει τον σπόρο του φυλετισμού και του μειονοτισμού, απέχει παρασάγγες από την πλήρη ενσωμάτωση που λένε ότι επιθυμούν και η προβολή του θέματος των «Αφροελλήνων» από το πρακτορίστικο «Al Jazeera» του Κατάρ μπορεί να μη σημαίνει τίποτα, μπορεί να σημαίνει και πολλά.

Σχετικά άρθρα