Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν γραπτώς ότι θα διατηρήσουν τη «στρατιωτική υπεροχή» του Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν γραπτώς ότι θα διατηρήσουν τη «στρατιωτική υπεροχή» του Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Μαρκ Έσπερ, Μπένι Γκαντς, Πεντάγωνο, Τουρκία,

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύθηκε γραπτώς να διατηρήσει τη «στρατιωτική υπεροχή» του Ισραήλ έναντι των άλλων χωρών της περιφέρειας, καθώς στο εβραϊκό κράτος εκφράζονται ανησυχίες για την ενδεχόμενη πώληση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προηγμένων αμερικανικών αεροσκαφών F-35.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ και ο ισραηλινός ομόλογός του Μπένι Γκαντς υπέγραψαν σχετικό έγγραφο έπειτα από συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, καταγράφουν οι επίσημες φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας παρέμεινε πολύ διακριτικό για το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού.

Όμως, ο κ. Γκαντς ανέφερε μέσω Twitter ότι η κοινή διακήρυξη αυτή «επιβεβαιώνει τη στρατηγική δέσμευση των ΗΠΑ στην ποιοτική στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ τα χρόνια που θα έρθουν».

Σημείωσε σε δεύτερο tweet ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, όμως, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η αμερικανική δέσμευση θα διαρκέσει για τέσσερα χρόνια — ή με άλλα λόγια ως το τέλος της υποθετικής δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

«Είναι σημαντικό για εμένα να επαναβεβαιώσω για ακόμη μια φορά την ειδική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Έσπερ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ποιοτική στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ κατά τις πωλήσεις όπλων και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ, που διαρκεί πολύ καιρό, είναι εγγυημένη και απαρασάλευτη», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ εναντιώνεται εδώ και χρόνια στην πώληση μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων της Ιορδανίας και της Αιγύπτου —χωρών με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες ειρήνης— διότι θέλει να διατηρήσει την τεχνολογική υπεροχή του στο στρατιωτικό πεδίο.

Το Ισραήλ επίσης μπλόκαρε τη παράδοση των F-35 στην Τουρκία.

Ο κ. Τραμπ διαβεβαίωσε πως δεν θα υπήρχε «κανένα πρόβλημα» όσον αφορά την πώληση μαχητικών F-35 στα ΗΑΕ, μετά την υπογραφή τον περασμένο μήνα των ιστορικών εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μια και των Εμιράτων και του Μπαχρέιν από την άλλη.

Φοβούμενοι ότι ακόμα και σε περίπτωση νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Τραμπ θα μπορούσε να κλείσει συμφωνία με τα ΗΑΕ ως το τέλος της θητείας του, στα τέλη του Ιανουαρίου, δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές κατέθεσαν σχέδιο νόμου που ορίζει νέο πλαίσιο για τις πωλήσεις των F-35 στο εξωτερικό.

Το κείμενο προβλέπει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, όποιος κι αν είναι, δεν θα μπορεί να συνάπτει συμφωνίες για την πώληση αεροσκαφών τελευταίας γενιάς παρά μόνο εάν «πιστοποιείται» από το Κογκρέσο πως «η αεροναυτική τεχνολογία των ΗΠΑ και η ασφάλεια του Ισραήλ προστατεύονται πλήρως».

Αυτό αφορά και την Τουρκία, που εξοπλίστηκε με S-400 και συνομιλεί με Μόσχα και Τεχεράνη.

Σχετικά άρθρα