Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δίνει στην πολιτική ηγεσία του Λιβάνου περιθώριο άλλων τεσσάρων με έξι εβδομάδων προκειμένου να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη που πρότεινε το Παρίσι ώστε να σωθεί η χώρα από το χάος.
Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε πολιτικά πρόσωπα σε αυτή τη φάση, κρίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν χρήσιμο τώρα.
Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «συλλογική προδοσία» των Λιβανέζων πολιτικών, που δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει απέναντί του στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Τα λιβανέζικα κόμματα «φέρουν την πλήρη ευθύνη» για αυτή τη «βαριά» αποτυχία, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι.
Οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας έχουν «μια τελευταία ευκαιρία» να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και να συγκροτήσουν κυβέρνηση ώστε να καταφέρουν να λάβουν διεθνή βοήθεια, είπε.
«Ο οδικός χάρτης της 1ης Σεπτεμβρίου παραμένει η μοναδική πρωτοβουλία που ελήφθη σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
»Δεν αποσύρεται από το τραπέζι, αλλά επαφίεται πλέον στους Λιβανέζους αξιωματούχους να αδράξουν αυτήν την τελευταία ευκαιρία» ανέφερε.
Τα πολιτικά κόμματα δεσμεύτηκαν στον Γάλλο πρόεδρο, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ότι θα σχημάτιζαν κυβέρνηση, αποτελούμενη από «ικανούς και ανεξάρτητους» υπουργούς μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.
Όμως, το Σάββατο ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Μουστάφα Αντίμπ, επέστρεψε την εντολή, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των κομμάτων, μολονότι επείγει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες ζητεί η διεθνής κοινότητα ώστε να αποδεσμευτούν δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια για τον Λίβανο.
Ο Μακρόν επιτέθηκε στη σιιτική Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να νομίζει ότι είναι πιο ισχυρή απ’ όσο είναι» στην πραγματικότητα.
Η Χεζμπολάχ «δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα στρατός σε πόλεμο με το Ισραήλ, πολιτοφυλακή στη Συρία και αξιοσέβαστο κόμμα στον Λίβανο.
»Επαφίεται στην ίδια να αποδείξει ότι σέβεται όλους τους Λιβανέζους.
»Τις τελευταίες ημέρες έχει δείξει το αντίθετο» υποστήριξε.