Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τραμπ: Η σημαία της Συνομοσπονδίας πηγή υπερηφάνειας για τους ανθρώπους που αγαπούν τον Νότο

Τραμπ: Η σημαία της Συνομοσπονδίας πηγή υπερηφάνειας για τους ανθρώπους που αγαπούν τον Νότο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ,

«Λάδι στη φωτιά» που ακόμα σιγόκαιει μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έριξε ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας τη σημαία της Συνομοσπονδίας (δηλαδή των Νοτίων) πηγή υπερηφάνειας για τους ανθρώπους που αγαπούν τον Νότο.

Σε συνέντευξή του στο Fox News, που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ρωτήθηκε αν η σημαία, που από τους περισσότερους Αμερικανούς θεωρείται σύμβολο της δουλείας, της διχοτόμησης και της καταπίεσης, συνιστά προσβολή.

«Εξαρτάται με ποιον μιλάτε, πότε μιλάτε», απάντησε ο Τραμπ.

«Όταν οι άνθρωποι είχαν με υπερηφάνεια τις σημαίες της Συνομοσπονδίας, δεν μιλούσαν για ρατσισμό.

»Αγαπούν τη σημαία τους, εκπροσωπεί τον Νότο. Αγαπούν τον Νότο…

»Εγώ λέω ότι είναι ελευθερία πολλών πραγμάτων, αλλά είναι ελευθερία της έκφρασης», εξήγησε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να ασκήσει βέτο σε ένα νομοσχέδιο που θα αφορά τη μετονομασία των στρατιωτικών βάσεων οι οποίες έχουν πάρει τα ονόματά τους από προσωπικότητες της Συνομοσπονδίας.

Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας του Τραμπ, Μαρκ Έσπερ, απαγόρευσε την Παρασκευή τη σημαία της Συνομοσπονδίας από όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ!

Η σημαία της Συνομοσπονδίας είναι ταυτισμένη με τον αμερικανικό εμφύλιο και την ανταρσία και αποσκίρτηση του Νότου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αμερικανικός Εμφύλιος

Ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος (1861-1865) ήταν ο πλέον καταστροφικός πόλεμος που έζησε ποτέ το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) και ταυτόχρονα ιστορικό γεγονός με σημαντικό αντίκτυπο στην αμερικανική κοινωνία και οικονομία.

Οι απώλειες στις μάχες ξεπέρασαν τις 600.000, οι θάνατοι στον πληθυσμό τις 500.000, ενώ καταστράφηκε περίπου το 40% της εθνικής οικονομίας.

Ο πόλεμος αυτός ήταν αποτέλεσμα κυρίως των πολύ σοβαρών οικονομικών διαφορών μεταξύ των πολιτειών αλλά και του πολιτειακού συστήματος των τότε ΗΠΑ, κατά το οποίο η θέση του προέδρου είχε μικρή επίδραση στην καθοδήγηση του συνόλου της οικονομίας των πολιτειών.

Το ξέσπασμα προκλήθηκε λίγο πριν την εκλογή του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν ο οποίος αντιμετώπισε την απόσχιση των πολιτειών του Νότου την ώρα που αναλάμβανε καθήκοντα.

Ο πόλεμος για τον Λίνκολν και τις υπόλοιπες πολιτείες του Βορρά είχε σαν νόημα την επαναφορά των αποσχισθέντων στις ΗΠΑ και τη διατήρηση του κράτους.

Για τον Νότο το αντικείμενο ήταν να διατηρηθεί σαν χωριστό κράτος του οποίου οι τύχες δεν θα κρίνονταν από τις πολιτικές ανακατατάξεις στην Ουάσιγκτον.

Η τελική επικράτηση του Βορρά, διατήρησε το κράτος των ΗΠΑ με την μορφή (αν κι όχι ακριβώς με την ίδια έκταση) που γνωρίζουμε σήμερα.

Επιπλέον, με τη Διακήρυξη Χειραφέτησης που υπογράφτηκε το 1862/63 και κυρίως τη 13η τροπολογία του Συντάγματος το 1865, περίπου 3,5 εκατομμύρια Αφροαμερικανοί — 40% του πληθυσμού των βόρειων πολιτειών προπολεμικά — απέκτησαν την ελευθερία τους, ενώ η θέση τους στην αμερικανική κοινωνία απασχόλησε έντονα τη χώρα κατά την περίοδο της ανασυγκρότησης των ΗΠΑ (π. 1863-77).

Η δουλεία αποτέλεσε κύρια αιτία του εμφυλίου πολέμου, στενά συνδεδεμένη με τις ευρύτερες αντιθέσεις που παρατηρούνταν μεταξύ του Βορά και του Νότου της Αμερικής σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ο Λίνκολν επιχείρησε να κατανικήσει το Νότο και χρησιμοποίησε τη δουλεία σαν ένα ηθικό αντίβαρο ενός μακρόχρονου και πολύ αιματηρού αγώνα.

Εκ του αποτελέσματος, θεωρείται ο πρόεδρος που διατήρησε τις ΗΠΑ και επέβαλε μια ισχυρότερη προεδρική θέση στην ομοσπονδιακή αυτή χώρα που σήμερα δρα πολύ περισσότερο σαν ενιαίο κράτος απ όσο το θέλησαν οι ιδρυτές του, το 1776.

Σχετικά άρθρα