Την Τετάρτη πρόκειται να έχουν διαδικτυακή σύνοδο κορυφής οι πρόεδροι της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας με θέμα την κρίση στη Συρία, ανακοίνωσε την Τρίτη το Κρεμλίνο.
Οι συνομιλίες του Βλαντίμιρ Πούτιν, του Χασάν Ροχανί και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι προγραμματισμένες για τις 14.00 (ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Παράλληλα, ο ΟΗΕ πραγματοποιεί την Τρίτη διαδικτυακή σύνοδο δωρητών για τη Συρία και αναζητεί σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χώρα, όπου εννέα χρόνια πολέμου έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων, μια ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώθηκε λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της επιδημίας του κορωνοϊού.
Στην ετήσια διάσκεψη δωρητών συμμετέχουν 60 κυβερνήσεις και μη κρατικές υπηρεσίες μέσω βίντεο, σε μια εκδήλωση την οποία φιλοξενεί η ΕΕ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 19:00 ώρα Ελλάδας.
«Οι Σύροι άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν βιώσει τραύματα, εκτοπισμό, καταστροφές, τρόμο (…) σε μαζική κλίμακα», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν.
«Ο κίνδυνος από την covid-19 παραμένει μεγάλος», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με απολογισμό του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, στη Συρία έχουν καταγραφεί 269 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι η πραγματική κατάσταση είναι μάλλον πολύ χειρότερη και ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί.
«Πρέπει να τερματιστούν τα δεινά»
Ο ΟΗΕ, ο οποίος πέρυσι συγκέντρωσε 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη Συρία, έχει ανακοινώσει ότι φέτος χρειάζεται 3,8 δισεκ. δολάρια για την παροχή βοήθειας στο εσωτερικό της χώρας, όπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη, με 9,3 εκατομμύρια εξ αυτών να μην διαθέτουν επαρκή τροφή.
Ο οργανισμός ζητεί άλλα 6,04 δισεκ. δολάρια για να βοηθήσει τα 6,6 εκατομμύρια Σύρους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Στα δεινά των Σύρων ήρθε να προστεθεί η οικονομική ύφεση και το lockdown λόγω της covid-19, εξαιτίας των οποίων οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 200% σε έναν χρόνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
Όμως για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων θα χρειαστούν δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον, τα οποία δεν μπορούν να συγκεντρωθούν, αν οι διάφορες πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Συρία δεν στηρίξουν μια ειρηνική μετάβαση η οποία δεν θα περιλαμβάνει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε η ΕΕ.
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να τερματιστούν τα δεινά του συριακού λαού.
»Πρώτα απ’ όλα χρειαζόμαστε μια πολιτική λύση στην κρίση», εκτίμησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χοσέπ Μπορέλ.