Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναστασιάδης: 430 εκατ. για στήριξη εργασίας και 1,7 δισ. για ενίσχυση της ρευστότητας

Αναστασιάδης: 430 εκατ. για στήριξη εργασίας και 1,7 δισ. για ενίσχυση της ρευστότητας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης,

Το νέο οικονομικό πακέτο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση ανακοινώνει με διάγγελμα στον κυπριακό λαό ο Νίκος Αναστασιάδης.

Το διάγγελμα Αναστασιάδη έχει ως εξής:

Όπως είχα αναφέρει και σε προηγούμενα διαγγέλματα, η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας, θα ήτο συνεχής.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του Συνεδρία, αξιοποιώντας πλήρως τα εργαλεία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ενέκρινε νέα δέσμη μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Λεπτομέρειες και πλήρης επεξήγηση των μέτρων που υιοθέτησε η Κυβέρνηση, θα δοθούν από τον Υπουργό Οικονομικών σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Ο ίδιος, θα αρκεστώ σε συνοπτική αναφορά των νέων αποφάσεων, που προβλέπουν:

1. Παραχώρηση ρευστότητας ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ για χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου. Δικαιούχοι θα είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μέγιστο αριθμό προσωπικού τα 250 άτομα, ανά επιχείρηση.

2. Για σκοπούς χορήγησης δανείων προς κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η Κυβέρνηση αποφάσισε, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως αυξήσει το σχέδιο δανειοδότησης κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί και λειτουργούν στην Κύπρο που εργοδοτούν μέχρι 3000 εργαζόμενους, ανά επιχείρηση.

3. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, το οποίο δημιουργήθηκε για σκοπούς αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κύπρος αναμένεται να αντλήσει από το εν λόγω ταμείο ποσό 300 έως 400 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες της Κυπριακής οικονομίας.

Οι συνέπειες της πανδημίας δεν απείλησαν μόνο την υγεία και την ζωή των πολιτών αλλά έθεσαν σε κίνδυνο την απασχόληση, την επιβίωση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων και ανέτρεψαν την μέχρι τότε παρατηρούμενη ανάπτυξη.

Ως αποτέλεσμα της ορθής οικονομικής διαχείρισης, των οικονομικών επιδόσεων που καταγράφονταν τα τελευταία χρόνια αλλά και με την άνετη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, η Κυβέρνηση πέτυχε έγκαιρα την ενίσχυση των ρευστών διαθεσίμων.

Τούτο μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε μιαν πρώτη δέσμη μέτρων, συνολικού ύψους 1.2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο:

Α. Την στήριξη των μισθωτών ή αυτοτελώς εργαζομένων και των μικρών ή άλλων επιχειρήσεων, μέσω της κάλυψης του μεγαλύτερου μέρους του μισθολογικού κόστους προκειμένου να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας.

Ένα σχέδιο στήριξης το κόστος του οποίου θα ανέλθει μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020 σε περίπου 330 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειώσω ότι η στήριξη θα συνεχίσει να παρέχεται σε στοχευμένους τομείς, με συγκεκριμένους όρους, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την επαναλειτουργία της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων όσο και των δυνατοτήτων του Κράτους.

Β. Προκειμένου να ενισχύσουμε την ρευστότητα, προχωρήσαμε, μεταξύ άλλων:

(i) Στην αναστολή της αποπληρωμής δόσεων και τόκων των δανείων και πιστωτικών διευκολύνσεων για περίοδο 9 μηνών,

(ii) Σε αναστολή καταβολής του ΦΠΑ μέχρι την 10η Νοεμβρίου 2020,

(iii) Σε αναστολή καταβολής των αυξημένων συνεισφορών στο ΓΕΣΥ,

(iv) Στην επέκταση της περιόδου αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών,

(v) Στην παροχή φορολογικών κίνητρων για μείωση των ενοικίων,

(vi) Ανεστάλησαν οι διαδικασίες εξώσεων και εκποιήσεων,

(vii) Μειώθηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πέραν των πιο πάνω, προχωρήσαμε στην παροχή επιδόματος σε κάθε φοιτητή του εξωτερικού ύψους 750 ευρώ, ενώ το Κράτος επιβαρύνθηκε με τα έξοδα διαμονής και διατροφής κατά την περίοδο του υποχρεωτικού περιορισμού όλων των επαναπατρισθέντων.

Πρόσθετα, το Κράτος ανέλαβε το κόστος διενέργειας των μοριακών ελέγχων, οι οποίοι μέχρι σήμερα ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες.

Θα ήθελα να σημειώσω πως το συνολικό κόστος των πιο πάνω μέτρων, ανέρχεται στα 26 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Την ίδια ώρα, θέλω να επισημάνω πως σε σχέση με το μέγεθος της Κυπριακής οικονομίας, η δημοσιονομική παρέμβαση στην Κύπρο είναι από τις πιο έγκαιρες και από τις μεγαλύτερες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αγαπητοί μου Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Όταν τους προηγούμενους μήνες το ένα διάταγμα διαδεχόταν το άλλο με τα σκληρά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, μια ήταν η έγνοια τις ώρες της απομόνωσης μου, πότε θα ήμουν σε θέση να δώσω πίσω τη χαρά και την ελπίδα στους συμπολίτες μου.

Θέλω να σας εξομολογηθώ πως πέρασα, όπως και σεις, δύσκολες ώρες και δοκιμασίες, δοκιμασίες που δεν περιορίζονταν μόνο στην απουσία των αγαπημένων μου, αλλά κυρίως στο αίσθημα ευθύνης απέναντι σ’ όλους εσάς.

Σήμερα νιώθω περήφανος για όλους εσάς γιατί, για άλλη μια φορά, έχετε αποδείξει πως διαθέτετε αυξημένο το αίσθημα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και πατριωτισμού.

Χάρη σ’ αυτές σας τις αρετές, χάρη στους ήρωες της πρώτης γραμμής, τους άριστους επιστημονικούς συνεργάτες, έγινε κατορθωτό να θέσουμε υπό έλεγχο την εξάπλωση της ασθένειας, να μειώσουμε τα αυστηρά μέτρα και σταδιακά να μπαίνουμε στη νέα κανονικότητα ζωής.

Για αυτό και νιώθω την ανάγκη να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Φίλες και Φίλοι,

Όπως σε κάθε μου διάγγελμα έτσι και σήμερα θέλω να είμαι ξεκάθαρος στα όσα λέγω.

Ανέφερα πως έγινε κατορθωτό να ελέγξουμε την εξάπλωση της ασθένειας, αλλά όχι ότι την εξουδετερώσαμε.

Και το λέγω αυτό γιατί, δυστυχώς, ενώ ο ιός εξακολουθεί να είναι ανάμεσά μας και καραδοκεί, μια μειοψηφία και πάλι συμπεριφέρεται κατά τρόπο που δεν συνάδει ούτε με την κοινωνική ευθύνη ούτε με την καθολική προσπάθεια να απαλλαγούμε από τις συνέπειες της ασθένειας και να μη βρεθούμε υποχρεωμένοι να πάρουμε και πάλι αυστηρά μέτρα.

Δυστυχώς, κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, για λόγους κερδοσκοπίας, εκμεταλλεύονται τον παρορμητισμό των νέων και δεν τηρούν τα πρωτόκολλα υγιεινής που καθόρισε το Υπουργείο Υγείας.

Για υστάτη φορά κάνω έκκληση προς όλους, μην αγνοείται τις συμβουλές των επιστημόνων, μην αγνοείτε τους υπαρκτούς κινδύνους, μην επιτρέψετε αντί να πάμε στο επόμενο να οδηγηθούμε στο προηγούμενο στάδιο.

Τυχόν απερίσκεπτες συμπεριφορές δεν θα θέσουν μόνο σε κίνδυνο τις ζωές των αγαπημένων μας αλλά θα οδηγήσουν και το κράτος σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες στήριξης που θα προκύψουν.

Λυπούμαι γιατί δεν έχω άλλη από την επιλογή παρά να είμαι αυστηρός, και ξεκάθαρος, η Πολιτεία δεν θα ανεχθεί και δεν θα επιτρέψει σ’ όσους αγνοούν τους κανόνες υγιεινής και κοινωνικής ευθύνης να συνεχίσουν τις συμπεριφορές που στρέφονται σε βάρος του συνόλου.

Σχετικά άρθρα