Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζο Μπάιντεν: Εάν εκλεγώ πρόεδρος η Αμερικανική Πρεσβεία παραμένει στην Ιερουσαλήμ

Τζο Μπάιντεν: Εάν εκλεγώ πρόεδρος η Αμερικανική Πρεσβεία παραμένει στην Ιερουσαλήμ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιεροσόλυμα (Ιερουσαλήμ), Ισραήλ, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζο Μπάιντεν,

O υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν, διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι εάν επικρατήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου, η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ θα παραμείνει στην Ιερουσαλήμ, παρότι στηλίτευσε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να τη μεταφέρει στην ιερή πόλη από το Τελ Αβίβ.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι η πρεσβεία «δεν έπρεπε να μεταφερθεί» από την κυβέρνηση του Τραμπ χωρίς αυτό να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

«Όμως, αφού έγινε αυτό, δεν θα γυρίσω την πρεσβεία πίσω στο Τελ Αβίβ», πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την προεκλογική εκστρατεία του.

«Αυτό που θα κάνω, όμως» είναι ότι «θα ανοίξω ξανά το προξενείο μας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ για να κάνουμε διάλογο με τους Παλαιστίνιους», ενώ «η κυβέρνησή μου θα καλέσει τα δύο μέρη να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να διατηρηθεί στη ζωή η προοπτική της λύσης των δύο κρατών», πρόσθεσε ο Δημοκρατικός υποψήφιος, απευθυνόμενος σε περίπου 250 χρηματοδότες που συμμετείχαν στη χθεσινή βιντεοδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Τον Οκτώβριο του 2019, ο Μπάιντεν είχε διαβεβαιώσει πως θα εναντιωνόταν σε οποιαδήποτε ενέργεια αποκλείει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

«Δεν μπορούμε να φοβόμαστε να πούμε στην αλήθεια στους πιο στενούς μας φίλους (…). Η λύση των δύο κρατών είναι η καλύτερη, αν όχι η μοναδική λύση για να εγγυηθούμε ειρηνικό μέλλον στο εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος του Ισραήλ», είχε πει ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της αμερικανικής ισραηλιτικής προοδευτικής οργάνωσης J-Street.

Αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2017, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Τραμπ πολλαπλασίασε τις χειρονομίες της Ουάσινγκτον υπέρ του Ισραήλ, η πιο τρανταχτή από τις οποίες ήταν η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της ισραηλινής πρωτεύουσας τον Δεκέμβριο του 2017 και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ στην ιερή πόλη τον Μάιο του 2018, που σχεδιάστηκε ώστε να συμπέσει με την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους.

Η απόφασή του, που ήρθε σε απόλυτη ρήξη με το status quo της διεθνούς διπλωματίας επί δεκαετίες, κατέλαβε εξαπίνης και προκάλεσε αγανάκτηση ακόμη και σε πολύ στενούς συμμάχους της Ουάσινγκτον, ενώ εξόργισε τους Παλαιστίνιους, που θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο γαμπρός και σύμβουλος του Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασε εντέλει το πολυαναμενόμενο σχέδιο για την επίλυση του Μεσανατολικού, με παρόντες τον Αμερικανό πρόεδρο, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον τότε αντίπαλό του Μπένι Γκαντς, που είχαν προσκληθεί στον Λευκό Οίκο.

Το σχέδιο, που προϋποθέτει πολλές και μεγάλες παραχωρήσεις στο Ισραήλ, απορρίπτεται κατηγορηματικά από τους Παλαιστίνιους κι έχει μείνει κενό γράμμα.

Προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η Ιερουσαλήμ θα είναι η «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του Ισραήλ και ότι θα προσαρτηθούν στο εβραϊκό κράτος η κοιλάδα του Ιορδάνη και οι 130 και πλέον εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.

Το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης προβλέπει ακόμη ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα αποτελείται από ό,τι μένει από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακά εδάφη που χωρίζει το Ισραήλ αλλά θα συνδέονται, κατά το κείμενο, μέσω ενός «διαδρόμου».

Σχετικά άρθρα