Έως την άλλη Παρασκευή θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, το οποίο λήγει στις 30 Απριλίου, όπως δήλωσε, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Οι ανακοινώσεις αυτές, είπε, θα έχουν χαρακτηριστικά υπευθυνότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας χθες στο ThemaFm τόνισε πως έως τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα επανεξετάσει πώς και σε πόσες δόσεις θα μπορούν να πληρωθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν ως τώρα ανασταλεί. Σημείωσε επίσης, ότι με την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα πάρουν άλλη μορφή τα μέτρα κρατικής βοήθειας.
Τέλος το βοήθημα των 800 ευρώ
Πολλά αλλάζουν από τον Ιούνιο και περιορίζονται τα 800 ευρώ που δίνει τώρα η Πολιτεία, μόλις ολοκληρωθεί το τρίμηνο των προστατευτικών μέτρων που ισχύουν σήμερα.
«Τώρα είναι η πρώτη φάση αλλά η δεύτερη φάση δεν θα έχει την ίδια μορφή με τις σημερινές έκτακτες συνθήκες αντιμετώπιση της κρίσης» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας πως «κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και δεν θα ήταν βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο».
«Εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις με ρευστότητα για να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης, αλλά η πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 800 ευρώ σε κάποιον τον οποίο τον ζητάει η επιχείρηση για να πάει να δουλέψει» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και τόνισε ότι «υπάρχουν ήδη αιτήματα από επιχειρήσεις που λένε πως θέλουν να βγει το προσωπικό τους από την αναστολή».
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πρώτες πληρωμές της επιστρεπτέας προκαταβολής πρέπει να αναμένονται ως την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει και θα αποφύγει την προσφυγή στο “μαξιλάρi” των 15,7 δισ. ευρώ», που είναι ουσιαστικά δεσμευμένο από τον ESM.
Ενώ, προανήγγειλε εκ νέου ρυθμίσεις για τις οφειλές, οι οποίες σήμερα έχουν ανασταλεί και θα έχουν συσσωρευθεί μετά την κρίση.
Ερωτηθείς για την έκθεση του οίκου Fitch (που, μεταξύ άλλων, υποβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομίας από θετικό σε σταθερό), είπε ότι «η ανάγνωση που κάνουμε δεν είναι αρνητική» και εκτίμησε πως οι αγορές έχουν ήδη ενσωματώσει αυτές τις αναφορές, ενώ δεν προκύπτει ότι επηρεάζεται η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.
»Για το εάν θα υπάρξει νέα προσφυγή στις αγορές (με έκδοση 10ετούς ομολόγου), ανέφερε ότι «η χώρα θέλει γενικώς να έχει επαφή και επικοινωνία με τις αγορές.
»Θα υπάρξει αυτή η επαφή όταν βοηθήσουν οι συνθήκες. Δεν υπάρχει πρεμούρα».
Σχολιάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής, έκανε λόγο για κίνδυνο να υπάρξει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα των χωρών του Νότου (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) είναι η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα χρηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας (προσδιορίζοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες σε 1,5 τρισ. ευρώ), πρωτίστως μέσω επιχορηγήσεων και όχι δανείων.
Διότι, όπως πρόσθεσε, «τα δάνεια αυξάνουν το χρέος και οι χώρες του Νότου έχουν υψηλό χρέος».
Τόνισε δε, ότι πρέπει άμεσα να νομοθετηθούν οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με άμεση προτεραιότητα στο πρόγραμμα SURE της Κομισιόν που αφορά στην ενίσχυση της απασχόλησης.