Τηλεδιάσκεψη με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είχε το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Απριλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ζητήματα που άπτονται της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, καθώς και το σχέδιο αντιμετωπίσεως του στελέχους κορωνοϊού, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Το Στρατιωτικό Εργοστάσιο και την Αποθήκη Βάσης Υγειονομικού Υλικού επισκέφθηκε ο υπουργός
Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, καθώς και τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, πραγματοποίησε τη Δευτέρα διαδοχικές επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του 700 Στρατιωτικού Εργοστασίου (ΣΕ) στον Πειραιά και της 441 Αποθήκης Βάσεως Υγειονομικού Υλικού (ΑΒΥΥ) στην Αθήνα.
Ο υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικώς για τις παραγωγικές δυνατότητες και τις ανάγκες παραγωγής και προώθησης που έχουν καλύψει τα στρατιωτικό εργοστάσια τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο πλαίσιο αντιμετωπίσεως του στελέχους κορωνοϊού.
Μετά το πέρας της επισκέψεως, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως η εικόνα ήταν εντυπωσιακή, τόσο στο 700 ΣΕ, το εργοστάσιο Ένδυσης και Υπόδησης στην Δραπετσώνα, που παράγει σήμερα μεταξύ άλλων και τις υγειονομικές μάσκες που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και ευρύτερα τις ανάγκες του υγειονομικού προσωπικού της χώρας όσο και στην 411 ΑΒΥΥ όπου παρασκευάζονται αντισηπτικά σε ατομικές, αλλά και σε μεγαλύτερες συσκευασίες και διανέμονται σε όλες τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, σε όλη την επικράτεια, για να διατεθούν στους νεοσύλλεκτους οπλίτες.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός τόνισε πως το προσωπικό υπερβάλλει εαυτόν για να για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες ων Ενόπλων Δυνάμεων και των υπολοίπων που χρειάζονται τα υλικά αυτά και έδωσε τα εύσημα στους διοικητές των μονάδων για το συντονισμό αυτό του μεγάλου έργου.
Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως πάντοτε, βρίσκονται με τρόπο ηχηρό δίπλα στην κοινωνία σε όσες δύσκολες δοκιμασίες αντιμετωπίζει.
«Πιθανόν να υπάρχουν ασθενείς με κορωνοϊό στα παράλιας της Μικράς Ασίας»
Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, σχετικά με τις πληροφορίες, πως ανάμεσα στους μετανάστες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα παράλια της Μικράς Ασίας και έχουν σκοπό να προωθηθούν στα δικά μας εδάφη, υπάρχουν και κάποιοι που έχουν τη νόσο του κορωνοϊου, είπε πως ακόμα και αν δεν υπήρχαν αυτές οι πληροφορίες θα ήταν εύλογο να πιθανολογήσει κανείς ότι σε αυτόν τον πληθυσμό πιθανώς να υπάρχουν και ασθενείς από τον ιό.
«Κάνουμε το σχεδιασμό μας, αναλύουμε τις πληροφορίες και τις επεξεργαζόμαστε, αλλά και εργαζόμαστε να βρούμε τη λύση στο πρόβλημα, το όποιο προσλαμβάνει επιπλέον ανησυχητική υγειονομική διάσταση λόγω του κορωνοϊού.
»Αυτό που κάναμε πριν, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και τώρα.
»Δηλαδή να βγάζουμε προς τα έξω τις εντολές και οδηγίες προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και κατ’ επέκταση της αστυνομίας και του λιμενικού Σώματος, για αποτροπή όλων αυτών που προσπαθούν στην ουσία να παραβιάσουν τα εθνικά μας σύνορα και να εισέλθουν παράνομα στα εδάφη μας.
»Αυτό λοιπόν που συνέβαινε μέχρι τώρα, εξακολουθεί να συμβαίνει», δήλωσε ο υπουργός.
Και συνέχισε λέγοντας: «Ο συναγερμός δεν έχει λήξει!
»Όπως έχω τονίσει πάρα πολλές φορές επανειλημμένως, η συνεργασία στο εσωτερικό του υπουργείου με την πολιτική ηγεσία – τον υφυπουργό που είναι εδώ κοντά μας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αλλά κατ’ επέκταση και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την ελληνική αστυνομία και το λιμενικό Σώμα με το υπουργείο Ναυτιλίας, είναι άψογη σε όλα τα επίπεδα. Νομίζω ότι αποδίδει.
»Απέδωσε αποδεδειγμένα κατά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και η προσπάθεια συνεχίζεται, χωρίς θα έλεγα να χάσουμε ένα βήμα από το βηματισμό μας.
»Το ζητούμενο είναι το ίδιο! Η Ελλάδα να προστατεύσει με κάθε τρόπο, ένα βασικό δικαίωμα στο πλαίσιο της εθνικής κυριαρχίας της, που δεν είναι άλλο από το απαραβίαστο των συνόρων μας.
»Οι οδηγίες είναι σαφείς! Η εντολή έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό κατόπιν εισηγήσεων μας και εκτενούς συζήτησης του προβλήματος, κι έτσι πάμε από εδώ και πέρα».
Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος, ερωτηθείς για την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊου στη χώρα μας, σημείωσε:
«Αυτό που θα ήθελα να πω, είναι ότι βρισκόμαστε, ίσως, στην πιο κρίσιμη καμπή της προσπάθειας του αγώνα για να καμφθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στο εσωτερικό της χώρας.
»Μέχρι στιγμής τα έχουμε πάει πάρα πολύ καλά! Θα ήταν κρίμα τώρα είτε επειδή μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, είτε επειδή βελτιώνεται ο καιρός, άρα το δέλεαρ για να βρεθεί κάνεις έξω, να είναι χαμένος κόπος η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα.
»Αυτό που θα πρέπει να κάνει όλος ο κόσμος, είναι αυτό που σε γενικές γραμμές και σε πολύ ικανοποιητικό ποσοστό έχει κάνει και μέχρι τώρα.
»Να κάνει υπομονή να επιδείξει αυτοκυριαρχία και αυτοσυγκράτηση έτσι ώστε να εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, πάλι αποδεδειγμένα με επιτυχία, εγκαίρως, όσο αυστηρά κι αν ήταν, ώστε να περιορίσει την διασπορά του ιού.
»Επομένως λίγη υπομονή ακόμα. Το καλοκαίρι είναι επί θύραις, η άνοιξη έχει μπει, αλλά για να απολαύσουμε το καλοκαίρι, όπου πιθανότατα θα έχει αποφασιστεί η χαλάρωση αυτών των μέτρων περιορισμού, θα πρέπει σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή να κρατήσουμε και να αυτοπεριοριστούμε.
»Όλοι αυτοί που αποφασίζουν για αυτά τα μέτρα, δεν το κάνουν γιατί έχουν κάποια τιμωρητική διάθεση ή κανένα απωθημένο να καταναγκάζουν τον κόσμο σε περιορισμό της ελευθερίας του, αλλά γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτεί ο πληθυσμός.
»Να προστατευθούμε δηλαδή εμείς οι ίδιοι, να προστατευθούν οι δικοί μας άνθρωποι και να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο, παράλληλα διασφαλίζοντας το αγαθό της δημόσιας υγείας -αλλά μην το ξεχνάμε- και της ανθρώπινης ζωής.
»Αυτός είναι ο σχεδιασμός και καλό είναι μιας και φτάσαμε ως εδώ να κάνουμε ότι πρέπει, ώστε να έχουμε και το καλό αποτέλεσμα. Λίγο έμεινε!».