Μήνυμα αποδοκιμασίας των φαινομένων σε εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα έστειλε ο Στέλιος Πέτσας.
«Αποδοκιμάζουμε περιστατικά που παρατηρήθηκαν σε Κουκάκι και Κέρκυρα» τόνισε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας.
Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις «παραβλέπουν τις εντολές τις Ιεράς Συνόδου και τους νόμους της Πολιτείας».
Η Μεγάλη εβδομάδα ξεκινά με την πίστη ότι το Γολγοθά του κοροναϊού θα τον βρει η ανάσταση, ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν θα πάμε στα χωριά μας και δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας.
«Θα ήταν άδικο να γκρεμίσουμε ότι χτίσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες».
Παράλληλα ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι δεν επτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια φίλων για να γιορτάσουμε το Πάσχα, ενώ αποδοκίμασε οποιοδήποτε φαινόμενο συνωστισμού με πρόσχημα τη σωματική άσκηση ή τη βόλτα σε πάρκα, μαρίνες κλπ.
«Δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση» υπογράμμισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επιστροφή στην κανονικότητα ωστόσο δεν είμαστε ακόμη εκεί.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας Υγείας.
Συνεχίζουμε τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αυξάνουμε τις Μ.Ε.Θ. και πραγματοποιούμε σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού.
Έχουμε, ήδη, αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. από τις 565 στις 979, δηλαδή αύξηση κατά 73% και συνεχίζουμε την προσπάθεια.
Παράλληλα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 2.789 προσλήψεις, εκ των οποίων 363 ιατρικό προσωπικό και 2.426 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.
Οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φτάνουν τις 4.824.
Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση 500 Κινητών Ομάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, οι οποίες θα παρέχουν κατ’ οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες και θα παίρνουν δείγματα βιολογικού υλικού από πρόσωπα που πιθανό να έχουν προσβληθεί από κοροναϊό.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι για την ενίσχυση της μάχης ενάντια στον κοροναϊό, δημιουργήθηκε Μητρώο Ασθενών COVID-19 ως σημείο αναφοράς, έτσι ώστε τα απαραίτητα δεδομένα να βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκομένων φορέων.
Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με εντατικολόγους πέντε μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων, στόχος της Κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των κενών και ελλείψεων, σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, όχι μόνο για οποιαδήποτε παρόμοια, ή άλλη μελλοντική κρίση, αλλά για μια πολύπλευρη και μακρόπνοη ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.
Σε ό,τι αφορά την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων:
Μπαίνουν σε εφαρμογή όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν για το Μάρτιο και τον Απρίλιο και η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να τα επεκτείνει – εφόσον χρειαστεί – το Μάιο και τον Ιούνιο.
Ταυτόχρονα παρατείνονται προθεσμίες και διευρύνονται οι δικαιούχοι, ώστε να καλυφθούν ακόμη περισσότεροι.
Ανάμεσα στα άλλα:
– Παρατείνεται έως τις 21 Απριλίου, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο μηχανισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής, (αρχικού ύψους 1 δισ. ευρώ) των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, ενώ εντάσσονται στους δικαιούχους οι επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών που δεν απασχολούν εργαζόμενους.
– Απαλλάσσονται από δασμούς και Φ.Π.Α., τα προϊόντα που εισάγονται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού για το 2020.
– Επεκτείνεται η έκπτωση κατά 40% του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης και στους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων.
Επιπλέον, το μέτρο αφορά και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές, εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή.
– Επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα η δυνατότητα αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων, εφόσον είναι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνονται σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται και εισπράττουν μειωμένο, κατά 40%, ενοίκιο.
– Δίνεται δυνατότητα μέχρι και τις 24 Απριλίου σε επιχειρήσεις, που είχαν δηλώσει κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δεν ανταποκρίνονταν στην κυριότερη δραστηριότητά τους, να προβούν σε αναδρομική τροποποίηση με την προϋπόθεση ότι ο νέος κύριος Κωδικός ήταν δηλωμένος ως δευτερεύων.
– Παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν υποκατάστημα η δραστηριότητα των οποίων έχει ανασταλεί, να συμπεριληφθούν τόσο στο σχήμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού των εργαζομένων, όσο και στο δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του μισθώματος του υποκαταστήματος, ανεξάρτητα από τον Κωδικό της κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης.
– Συμπεριλαμβάνονται στους πληττόμενους κλάδους και θα λάβουν όλα τα σχετικά ευεργετήματα, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων και αεροδρομίων, όπως και καταστήματα λιανικής πώλησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
– Ξεκινά από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου, η καταβολή του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ σε πάνω από 800.000 δικαιούχους.
Όσοι εργαζόμενοι είτε δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση είτε οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορούν να την υποβάλουν, έως και τα τέλη Απριλίου.
– Μέσα στην Μ. Εβδομάδα οι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων – έως πέντε εργαζόμενους – που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού και είναι δικαιούχοι της έκτακτης αποζημίωσης των 800 ευρώ θα πρέπει να καταχωρήσουν το αίτημά τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport.
– Από την Μ. Τετάρτη επίσης καταβάλλεται στους επιστημονικούς κλάδους η προκαταβολή των 400 ευρώ για το πρόγραμμα κατάρτισης, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
– Την Μεγάλη Τετάρτη, καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα, από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε η έκτακτη ενίσχυση σε 113.780 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, καθώς και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
– Την Μ. Πέμπτη θα καταβληθούν από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, αναδρομικά ποσά, που αφορούν μερίσματα του πρώτου τριμήνου, συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, σε σχεδόν 4.000 νέους μερισματούχους, που η αίτησή τους υποβλήθηκε έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020.
– Ξεκινά μέσα στη Μ. Εβδομάδα η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις προς τις τράπεζες για την πληρωμή από το Κράτος των τόκων των ενήμερων δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
– Παρατείνεται έως τις 24 Απριλίου η προθεσμία καταβολής οφειλών, που έληξαν στις 31 Μαρτίου για όσους συμπληρώνουν φέτος το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, καθώς και για όσους παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω. Επίσης, παρατείνεται έως τις 21 Απριλίου η προθεσμία καταβολής, με δικαίωμα έκπτωσης 25%, των οφειλών των πληττόμενων επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ανέργων δρομολογείται σειρά προγραμμάτων. Ειδικότερα:
– Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, 12μηνης διάρκειας.
– Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για 36.500 άνεργους, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες.
– Ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.
Για τη διευκόλυνση των πολιτών και τη βελτίωση της καθημερινότητας:
– Επεκτάθηκε, η ισχύς της άδειας ειδικού σκοπού, μέχρι τις 24 Απριλίου και παρέχεται δυνατότητα άδειας και στην περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, εφόσον ο γονέας που δεν εργάζεται λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας, ή έχει αναπηρία 67% και άνω.
– Προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις αυτό το μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες.
Ειδικότερα:
– Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΤΕ και των Τραπεζών θα πληρωθούν στις 22 Απριλίου και 24 Απριλίου με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους.
– Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, Ο.Γ.Α. και ΕΕΤΑΑ στις 27 Απριλίου.
– Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ, του Δημοσίου, της Δ.Ε.Η. και του ΕΤΑΠ Μ.Μ.Ε, στις 29 Απριλίου.
Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα υπενθυμίζεται ότι σήμερα χορηγούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) τα εξής επιδόματα:
– Επίδομα παιδιού σε 506.482 οικογένειες,
– Στέγασης σε 257.626 οικογένειες,
– Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 231.659 οικογένειες,
– Αναπηρίας σε 158.102 δικαιούχους.
Επιπλέον παρέχεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΙΕΑΔ), επισιτιστική κάλυψη 250.000 οικογενειών με 400.000 ωφελούμενους.
Σημειώνεται ότι, από την αρχή του χρόνου, έχουν διανεμηθεί 4.170 τόνοι τροφίμων και πάνω από 1.311.000 τεμάχια βασικής υλικής συνδρομής, ιδίως καθαρισμού και ατομικής υγιεινής.
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Στις έκτακτες καταστάσεις, απαιτείται εγρήγορση και έκτακτες λύσεις. Σας ενημερώνω, ότι σήμερα θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τα εξής:
Έκπτωση 25% σε μελλοντικό φόρο για την άμεση καταβολή μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020 του Φ.Π.Α. που προκύπτει από τις δηλώσεις α΄ τριμήνου του 2020, για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και του τρίτου μήνα του 2020 για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Παράταση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων, έως την 31η Μαΐου 2020.
Προσωρινή παράταση προνοιακών παροχών που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, υπό προϋποθέσεις, και όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2020.
Απασχόληση ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών για διάρκεια έως 2 μήνες με δυνατότητα παράτασης της συνεργασίας για 2 ακόμη μήνες.
Κατ’ οίκον, ή εξ αποστάσεως, παροχή ιατρικών υπηρεσιών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και οικογενειακών ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς ασθενείς με κορωνοιό με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη.
Δυνατότητα απασχόλησης πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία με υπό προϋποθέσεις παράταση ισχύος των αδειών εργασίας που έχουν εκδοθεί για διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία λήξης τους.
Δυνατότητα δημιουργίας προσωρινών δομών φιλοξενίας αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων από Δήμους.
Απαλλαγή γονέων από τροφεία δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών και από αντίτιμο ανταποδοτικών υπηρεσιών για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
Διεκπεραίωση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης της ενημέρωσης στοιχείων των πολιτών προς τράπεζες, ώστε να μη χρειάζεται φυσική παρουσία και γραφειοκρατία.
Μείωση διδάκτρων ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών για μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα μετακινήσεις, ή απογευματινές δραστηριότητες.
Οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για δράσεις και προγράμματα στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού.
Χορήγηση κουπονιού (voucher) διάρκειας δεκαοκτώ (18) μηνών για όσους είχαν κάνει κράτηση σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.
Κατασκευή έργου δημιουργίας κλινών ΜΕΘ από τη δωρεά 8.000.000 της Βουλής.
Υποχρέωση αρμόδιων αρχών και οργάνων ελέγχου να μεριμνούν για την παροχή κάθε διευκόλυνσης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης, γενικής ή ειδικής, διάταξης.
Άλμα στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση.
Περάσαμε μέσα σε λίγες μέρες με ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την εξ αποστάσεως εργασία, τις τηλεδιασκέψεις, την ηλεκτρονική άυλη συνταγογράφηση, την ψηφιακή παρακολούθηση των ατόμων που μπαίνουν σε καραντίνα για την έγκαιρη ενημέρωση της πορείας της υγείας τους.
Μέσα στις επόμενες ημέρες τα ψηφιακά ΚΕΠ, με νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες, θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών χωρίς ταλαιπωρία, γρήγορα και χωρίς καν να βγουν από το σπίτι τους.
Οι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν έγγραφα που τους αφορούν ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, αντίγραφα ποινικού μητρώου κ.α. είτε με mail, είτε μέσα από την ψηφιακή θυρίδα τους.
Σημειώνεται ότι, μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, ξεκινάει η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας «ΑΤΛΑΣ» η οποία θα ενοποιήσει ψηφιακά τις διαδικασίες για την έκδοση της ψηφιακής σύνταξης, με στόχο τον Ιούνιο να εκδοθούν οι πρώτες συντάξεις ψηφιακά.
Μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ», η ψηφιακή σύνταξη αρχικά θα αφορά συγκεκριμένες ομάδες συντάξεων και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα των συντάξεων.
Από τις αρχές Ιουνίου, περίπου το ένα τρίτο των νέων συντάξεων θα εκδίδεται με ένα κλικ, ενώ έως τον Ιούνιο του 2021,το ποσοστό αυτό, θα αγγίξει το 90%.
Στο μεταξύ διαπιστώνεται εντυπωσιακή ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Μένουμε σπίτι – μαθαίνουμε στο σπίτι.
Ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας που αυξάνεται, ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα.
Βάσει των πρόσφατων διαθέσιμων στοιχείων, η συμμετοχή μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και εκπαιδευτικών είναι εντυπωσιακή. Αναλυτικά:
Στα σχολεία:
Στη σύγχρονη τηλεκπαίδευση καταγράφηκαν 4.818.079 συμμετοχές μαθητών και 95.692 εκπαιδευτικοί είχαν δημιουργήσει την προσωπική ψηφιακή τους τάξη, ενώ είχαν δημιουργηθεί 262.704 ψηφιακές τάξεις και είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 17 εκατομμύρια λεπτά ψηφιακού μαθήματος.
Στην ασύγχρονη εκπαίδευση, συνολικά περισσότεροι από 1.090.011 μαθητές και 166.949 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Στα Δημόσια ΙΕΚ:
95% των μαθημάτων που διενεργούνταν διά ζώσης είναι ήδη ενταγμένα στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, ενώ το 95% των εκπαιδευτών και των καταρτιζόμενων έχουν κωδικούς πρόσβασης σε ασύγχρονη εκπαίδευση.
Στα Πανεπιστήμια:
96,35% των προπτυχιακών μαθημάτων παραδίδονται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που σε ορισμένα ΑΕΙ αγγίζει το 99,7%.
Την ίδια στιγμή, η τηλεθέαση της εκπαιδευτικής τηλεόρασης που μεταδίδει η ΕΡΤ παραμένει σταθερά υψηλή.
Μέσα από τις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η χώρα μας κάνει δυναμικό άλμα στην ψηφιακή εποχή.
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός – κατά την εξ αποστάσεως ξενάγησή του στο στρατηγείο της Πολιτικής Προστασίας – ο κορονοϊός έβαλε στον επιταχυντή στην ήδη δρομολογημένη μετάβασή μας στη Ψηφιακή Διακυβέρνηση.
Πράγματα τα οποία ενδεχομένως να κάναμε σε μήνες γίνονται σήμερα σε εβδομάδες, ενώ πράγματα τα οποία θα κάναμε σε εβδομάδες γίνονται σε μέρες ή ώρες, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.