Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πνευμονολόγος: Δεν είναι σίγουρο ότι όποιος έχει αντισώματα δεν θα αρρωστήσει ποτέ ξανά

Πνευμονολόγος: Δεν είναι σίγουρο ότι όποιος έχει αντισώματα δεν θα αρρωστήσει ποτέ ξανά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

«Δεν έχουμε δεδομένα για το τι τύπου ανοσία αφήνει ο συγκεκριμένος κορωνοϊός», τονίζει ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον Alpha.

«Ξέρουμε ότι οι ασθενείς που νοσούν από κορωνοϊό, αναπτύσσουν αντισώματα.

»Δεν ξέρουμε πόσο καιρό αυτά διατηρούνται στον οργανισμό και πόσο αποτελεσματικά είναι στο να μας προστατεύουν από μια καινούργια επαναλοίμωξη.

»Το μόνο που μπροούμε να κάνουμε είναι να προβλέπουμε, ή καλύτερα να κάνουμε υποθέσεις, με βάση το πώς έχουν συμπεριφερθεί παρόμοιοι κορωνοϊοί σε προηγούμενες επιδημίες», υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Και εξηγεί: «Οι κορωνοϊοί που είχαμε μέχρι τώρα έχουν συμπεριφερθεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

»Δυστυχώς, o SARS δεν άφηνε ανοσία. Η μεταδοτικότητά του ολοκληρώθηκε σε έξι μήνες.

»Οι κορωνοϊού οι κοινοί που έχουμε κάθε χρόνο, που κάνουν κοινά κρυολογήματα, αφήνουν μια ανοσία η οποία είναι 3,4,5 μήνες και μετά φεύγει, γι’ αυτό και την επόμενη χρονιά ξανακάνουμε κρυολογήματα.

»Ο δε MERS, ο τρίτος κορωνοϊός, που υπήρχε στη Μέση Ανατολή, αφήνει ανοσία, αλλά δυστυχώς αυτή η ανοσία δεν έχει καταφέρει να εξαφανίσει τελείως τη λοίμωξη εκεί, σποραδικές περιπτώσεις έχουμε».

Συμπερασματικά, «προς το παρόν, δεν είναι σίγουρο ότι όποιος έχει αντισώματα δεν θα ξαναρρωστήσει ποτέ.

»Περιμένουμε αυτή την πληροφορία από τις μελέτες που θα έρθουν τους επόμενους μήνες».

Φάρμακα

Αναφορικά με το πολυπόθητο φάρμακο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ο καθηγητής Πνευμονιολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογράμμισε:

«Με βάση όλους τους διεθνείς οργανισμούς, δεν υπάρχει κανένα αποδεδειγμένο φάρμακο, που είτε θεραπεύει τον κορωνοϊό είτε θεραπεύει κάποιες από τις επιπλοκές που μπορεί να κάνει ή προστατεύει ο κορωνοϊός.

»Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που δοκιμάζονται.

»Είναι σωστό να δοκιμάζονται, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με μια σωστή μεθοδολογία στο πλαίσιο μελετών, ώστε γρήγορα να πάρουμε τη χρήσιμη πληροφορία που λείπει.

»Ό,τι ακούτε στις ειδήσεις από ενθουσιώδεις επιστήμονες που με πολύ καλή διάθεση θέλουν να βοηθήσουν, είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε με πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία μέχρι να έχουμε πειστικά αποτελέσματα».

Μετάδοση από τον αέρα;

Σχολιάζοντας πανεπιστημιακή έρευνα ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τον αέρα και να παραμείνει στο δωμάτιο για πολύ ώρα, ο καθηγητής τόνισε:

«Είναι τελείως διαφορετικό το πόσο μπορεί να μείνει ο κορωνοϊός στο πλαίσιο ενός νοσοκομείου σε σχέση με ένα σπίτι.

»Μία από τις βασικές πράξεις που γίνονται στο νοσοκομείο είναι ότι δίνουμε στους ασθενείς μας βρογχοδιαστολή.

»Φάρμακα για να μπορούν να ανοίξουν οι βρόγχοι.

»Τα φάρμακα αυτά τα δίνουμε με νεφελοποίηση. Φτιάχνουμε ένα νέφος.

»Προφανώς λοιπόν, αν κάποιος έχει κορωνοϊό, μέσα μέσα σε αυτό το νέφος εγκλωβίζονται σωματίδια κορωνοϊού και μένουν στον αέρα.

»Γι΄αυτό και λέμε ότι οι γιατροί που δουλεύουν στα νοσοκομεία, όλο το προσωπικό, πρέπει να έχουν υψηλό βαθμό προστασίας, με ειδικές μάσκες και στολές, γιατί εκεί το ιικό φορτίο όντως είναι μεγάλο. Αυτό δεν ισχύει στο σπίτι μας, στον δρόμο και στο σούπερ μάρκετ, όπου δεν γίνεται νεφελοποίηση.

»Απλά ο ασθενής μπορεί να εκπνεύσει ακόμα και να βήξει και γι’αυτό υπάρχει η οδηγία, αν μας έρθει να βήξουμε να βάλουμε μπροστά το χέρι μας.

»Έτσι, προστατεύουμε το περιβάλλον από το όποιο πολύ μικρό νέφος που μπορεί να δημιουργηθεί».

Μάλιστα, όπως είπε, αν κάποιος βρίσκεται σε καραντίνα στο δωμάτιό του, δεν κινδυνεύει όποιος μπει σε αυτό:

«Όχι, δεν κινδυνεύει. Μπορεί να έχει ανοιχτό το παράθυρο, να αερίζει τον χώρο.

»Όσοι είναι σε έναν τέτοιο χώρο, θα έπρεπε να φοράνε και μία μάσκα για να μειώσουν κι άλλο την πιθανότητα. Αρκεί να τη φοράνε σωστά».

Στο ερώτημα αν υπάρχει κάποιο στατιστικό στοιχείο αναφορικά με το πόσοι από αυτούς που νόσησαν από τον κορωνοϊό και είτε νοσηλεύονται στην Εντατική είτε κατέληξαν, είχαν κάνει (συνδυαστικά) τόσο το εμβόλιο της γρίπης όσο και του πνευμονόκοκκου, ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε: «Δεν το έχουμε αυτό το στατιστικό».

Σχετικά άρθρα