Σε αρκετές χώρες το ποσοστό των καταγεγραμμένων θανάτων από τον νέο κοροναϊό ανέρχεται σε άνω από 5% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα το ποσοστό θνητότητας του Covid-19 είναι αρκετά χαμηλότερο, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ασθενών χωρίς συμπτώματα ή με πολύ ήπια συμπτώματα δεν καταγράφεται ποτέ.
Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για παράδειγμα πιστεύουν ότι οι πιθανότητες θανάτου από μόλυνση από κοροναϊό κυμαίνονται μεταξύ 0,5% και 1%.
Κάθε χώρα έχει τον δικό της τρόπο να αποφασίσει ποιος θα κάνει το ειδικό τεστ, οπότε η σύγκριση των αριθμών των περιπτώσεων ή των εμφανών ποσοστών θνητότητας μεταξύ των χωρών μπορεί επίσης να είναι παραπλανητική.
Τα ποσοστά θανάτου εξαρτώνται επίσης από μια σειρά παραγόντων όπως η ηλικία και η γενική κατάσταση της υγείας ή οι δυνατότητες πρόσβασης σε περίθαλψη.
Οι τρέχουσες εκτιμήσεις από το Imperial College London είναι ότι το ποσοστό θνητότητας είναι σχεδόν 10 φορές υψηλότερο από το μέσο όρο για εκείνους άνω των 80 ετών και πολύ χαμηλότερο για όσους είναι κάτω των 40 ετών.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νέοι είναι άτρωτοι.
Μπορούν να καταλήξουν στο νοσοκομείο με βαρύτατα συμπτώματα για μεγάλο διάστημα.
Δεν είναι μόνο η ηλικία που καθορίζει τον κίνδυνο λοιμώξεων.
Στην πρώτη μεγάλη ανάλυση περισσότερων από 44.000 περιπτώσεων από την Κίνα, οι θάνατοι ήταν τουλάχιστον πέντε φορές πιο συχνοί μεταξύ των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή προβλήματα καρδιάς ή αναπνοής.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και δεν έχουμε ακόμα μια πλήρη εικόνα του κινδύνου για κάθε τύπο προσώπου σε κάθε τοποθεσία.
Και παρόλο που τα πρότυπα των ποσοστών θνητότητας μεταξύ επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μπορούν να μας πουν ποιος κινδυνεύει περισσότερο, δεν μπορούν να μας πουν για τον ακριβή κίνδυνο σε οποιαδήποτε ομάδα του πληθυσμού.
Οι χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικές δοκιμές για τον ιό, έχουν διαφορετική ικανότητα ελέγχων και διαφορετικούς κανόνες για το ποιος θα κάνει το τεστ.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να αυξήσει αρχικά τα τεστ σε 10.000 την ημέρα, με στόχο να φτάσει τις 25.000 την ημέρα εντός τεσσάρων εβδομάδων.
Αυτή τη στιγμή περιορίζει τον έλεγχο κυρίως σε άτομα στα νοσοκομεία.
Η Γερμανία στοχεύει επίσης στο να πραγματοποιεί περισσότερους απο 20.000 ελέγχους την ημέρα.
Πρώτη τον δρόμο έδειξε σε αυτό το μέτωπο η Νότια Κορέα.
Πηγή: BBC