Τα 15 εκατομμύρια θα μπορούσαν να φθάσουν στην καλύτερη περίπτωση οι νεκροί από τον κοροναϊό παγκοσμίως με το χειρότερο σενάριο να κάνει λόγο ακόμη και για 68 εκατ. νεκρούς ενώ το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία υπολογίζεται στα 2,3 τρισ. δολ., σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».
Οσον αφορά το χειρότερο σενάριο ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό θα μπορούσε να φθάσει τα 68 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων θανάτων σε Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε αυτή την εκδοχή οι οικονομίες κάποιων χωρών θα μπορούσαν να συρρικνωθούν έως και 8%.
Οι δύο ερευνητές που δημοσίευσαν το έγγραφο, οι Warwick McKibbon και Roshen Fernando, προειδοποιούν ότι «ακόμη και μια επιδημική έκρηξη θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια οικονομία βραχυπρόθεσμα».
Στη λεγόμενη περίπτωση χαμηλής σοβαρότητας, το ποσοστό θνησιμότητας στην Κίνα υπολογίζεται σε περίπου 2% και προσαρμόζεται σε άλλες χώρες.
Το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας έχει παραμείνει υψηλότερο από αυτό των τελευταίων εβδομάδων, που κυμαίνεται σήμερα γύρω στο 3,4%.
Σε αυτή την πανδημία «χαμηλού βαθμού», η μελέτη εκτιμά ότι περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν μέσα στο πρώτο έτος της επιδημίας που ξεκίνησε στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ινδία και η Κίνα θα έχαναν εκατομμύρια ανθρώπους, με περισσότερους από 230.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Αυτοί οι εκτιμώμενοι θάνατοι από το COVID-19 μπορούν να συγκριθούν με μια κανονική εποχή της γρίπης στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου 55.000 άνθρωποι», επισημαίνουν οι ερευνητές.
Η Βρετανία -η οποία έχει δει μέχρι στιγμής μόνο έναν θάνατο- θα μπορούσε να αναμένει 64.000 θανάτους, με 79.000 στη Γερμανία και 60.000 στη Γαλλία.
Η Νότια Κορέα και η Ιταλία, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την επιδημία του κορονοϊού θα δουν δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο.
Σε αυτό το σενάριο, το ΑΕΠ της Βρετανίας θα μειωθεί κατά περίπου 1,5%, με την οικονομία της Αμερικής να μειώνεται κατά 2,0%.
Η παγκόσμια οικονομία θα χρειαστεί ένα χτύπημα ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμούν οι ερευνητές, με την Αυστραλία και τη Γερμανία να προβλέπουν επίσης ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρή οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της υψηλής σοβαρότητας, η επιδημία του κοροναϊού θα προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 68 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, λένε οι ερευνητές.
Οι νεκροί θα περιλάμβαναν περισσότερα από 12 εκατομμύρια άτομα μόνο στην Κίνα, καθώς και 1,1 εκατομμύριο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο αριθμός των θανάτων στη Βρετανία θα είναι καταστροφικός και θα φθάνει τις 290.000, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να χάνουν και εκείνες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Ο αριθμός των θανάτων από τη Ρωσία θα προσεγγίζει επίσης το ένα εκατομμύριο σε αυτό το σενάριο, δείχνουν τα στοιχεία των ερευνητών.
Σε αυτή την καταστροφική έκβαση, η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί πλήγμα ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πολλές χώρες θα αντιμετωπίσουν πολύ βαθιές οικονομικές επιπτώσεις.
Η βρετανική οικονομία θα μειωθεί κατά 6,0% το 2020 σε αυτό το σενάριο – χειρότερη από την πτώση κατά 4,2% που υπέστη στα βάθη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009.
Η οικονομία των ΗΠΑ θα υποστεί 8,4% πτώση με χώρες να βυθίζονται σε βαθιά ύφεση
Στο σενάριο μεσαίας σοβαρότητας, στην οποία ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων θα είναι περίπου 38 εκατομμύρια και η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση γύρω στα 5.3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ερευνητές λένε ότι η πιθανότητα οποιουδήποτε από τα προβλεπόμενα αποτελέσματά τους είναι «εξαιρετικά αβέβαιη».
Προσθέτουν δε πως «εν μέσω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας με διακοπή της παραγωγής, έχει διακοπεί η λειτουργία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού».
Οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως μεγέθους, που εξαρτώνται από εισροές από την Κίνα, έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν συστολές στην παραγωγή.
Οι μεταφορές που είναι περιορισμένες και ακόμη και περιορισμένες μεταξύ των χωρών έχουν επιβραδύνει περαιτέρω τις παγκόσμιες οικονομικές δραστηριότητες.
Το σημαντικότερο είναι ότι ο πανικός μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων έχει στρεβλώσει τα συνήθη καταναλωτικά πρότυπα και δημιούργησε ανωμαλίες στην αγορά.
Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές ανταποκρίθηκαν επίσης στις αλλαγές και οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες να υποχωρούν.
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας αναταραχής, σε μια πρώτη εκτίμηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει από την Κίνα να επιβραδυνθεί κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο ανάπτυξης σε 5,6%, επιβραδύνοντας επίσης την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι ερευνητές λένε ότι θα χρειαστεί μια σειρά από πολιτικές απαντήσεις για την πρόληψη της καταστροφής.
Ο σημερινός παγκόσμιος αριθμός θανάτων είναι στους 3.383 από τα 98.703 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Οι περισσότεροι από αυτούς είναι στην Κίνα, αλλά ο ιός έχει εξαπλωθεί γρηγορότερα σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, το Ιράν και η Νότια Κορέα τις τελευταίες εβδομάδες.