Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Να μειώσουν οι τράπεζες τα υψηλά επιτόκια δανεισμού – Προσοχή και στα κόκκινα δάνεια

Μίχαλος: Να μειώσουν οι τράπεζες τα υψηλά επιτόκια δανεισμού – Προσοχή και στα κόκκινα δάνεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, Ελληνικά Ομόλογα, Επιτόκια, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Κόκκινα Δάνεια, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Μιχάλης Σάλλας, Τράπεζες,

Την ανάγκη να μειώσουν οι ελληνικές τράπεζες τα επιτόκια χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να είναι υψηλά παρά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σε συζήτηση για θέματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, παρουσία του κ. Μιχάλη Σάλλα, πρόεδρου του Ομίλου Lyktos.

Αναλυτικότερα η παρέμβαση του κ. Μίχαλου:

«Σήμερα, μετά από μια δύσκολη δεκαετία και τρία προγράμματα προσαρμογής, μπορούμε πλέον να μιλάμε για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα. Το ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 2-3 χρόνια. Οι δημοσιονομικές ανισορροπίες του παρελθόντος έχουν διορθωθεί. Η εμπιστοσύνη των αγορών αποκαθίσταται.

Το οικονομικό κλίμα ενισχύεται και σημαντικοί τομείς της οικονομικής δραστηριότητας ανακάμπτουν.

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές:

• Ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει χαμηλός σε σχέση με τις ανάγκες μιας οικονομίας που έχασε σωρευτικά τα προηγούμενα χρόνια πάνω από το 25% του ΑΕΠ της.

• Έχουμε δεσμευθεί στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη

• Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση.

• Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας καθυστερεί

• Η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της χώρας παραμένει χαμηλή

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι η προσπάθεια για ταχύτερη και διατηρήσιμη ανάπτυξη έχει μόλις ξεκινήσει.

Στόχος δεν είναι η επιστροφή στην προ κρίσης κανονικότητα και στο καταναλωτικό μοντέλο του παρελθόντος.

Αλλά η μετάβαση σε ένα νέο, υγιές αναπτυξιακό υπόδειγμα, με αιχμή την εξωστρέφεια και την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο στόχος αυτός περνάει μέσα από την αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με έμφαση σε δυναμικούς, εξωστρεφείς κλάδους οι οποίοι αξιοποιούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα αρκετά θετικά βήματα. Πρέπει όμως να γίνουν ακόμη περισσότερα, πιο αποφασιστικά και πιο γρήγορα.

Ανάμεσα στα θετικά είναι βεβαίως οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις, οι οποίες έδωσαν κατ’ αρχήν μια ανάσα στην αγορά.

Ευνοϊκό αντίκτυπο αναμένουμε να έχει και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος βελτιώνει αισθητά το επενδυτικό περιβάλλον.

Αναμένουμε, ωστόσο, να προχωρήσουν περισσότερες ακόμη πολιτικές και δράσεις σε μια σειρά από τομείς, με στόχο την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων.

• Πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και εργαλείων όπως είναι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας

Περιμένουμε, επίσης, την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, για την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, για τη στενότερη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την έρευνα και την καινοτομία.

Περιμένουμε περισσότερες ακόμη δράσεις για την ενδυνάμωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων, ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την εξωστρέφεια, την πρόσβαση την καινοτομία.

Και βέβαια, ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη, εξακολουθεί να αποτελεί η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Παρά τη σχετική βελτίωση, το χρηματοδοτικό περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένει δυσμενές.

Ιδιαίτερα μάλιστα για τις μικρομεσαίες, οι οποίες παραδοσιακά εξαρτώνται από τον τραπεζικό δανεισμό.

Παρά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα επιτόκια για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τις Μικρομεσαίες εξακολουθούν να είναι υψηλά. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια εμπόδια στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελεί το σημαντικότερο ίσως «βαρίδι» στα πόδια του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Η προσπάθεια για την αντιμετώπισή του πρέπει να επιταχυνθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι η εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής αποτελεί σαφώς θετική εξέλιξη.

Ζητούμενο όμως δεν είναι μια απλή μείωση του δείκτη, αλλά η συνολική απαλλαγή της πραγματικής οικονομίας από το βάρος των κόκκινων δανείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε θέσει ως Επιμελητηριακή Κοινότητα συγκεκριμένα θέματα:

• Την ανάγκη να στηριχθούν οι αδύναμοι οικονομικά δανειολήπτες, με απομείωση της αξίας των δανείων τους.

• Την ανάγκη να δοθεί μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης σε επιχειρήσεις που μπορούν να είναι βιώσιμες.

• Να διασφαλιστεί η ομαλή επανένταξη στο τραπεζικό σύστημα των επιχειρήσεων που καταφέρνουν να εξυγιανθούν.

Οφείλουν, όμως, και οι τράπεζες να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους στις ανάγκες και τις ευκαιρίες της εποχής.

Να αναπτύξουν νέες λύσεις και προϊόντα υψηλής αξίας. Να βελτιώσουν τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από σύγχρονους μηχανισμούς, να αναπτύξουν το κομμάτι της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και τεχνογνωσίας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σχετικά με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία».

Σχετικά άρθρα