Την καθιέρωση αμοιβής για όσους υποδεικνύουν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία μπορούν να περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου, είτε αφορούν σε κοινωφελείς περιουσίες είτε σε κληρονομιές χωρίς κληρονόμους, προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου.
Η αμοιβή ορίζεται σε 10% και προσδιορίζεται, με την απόφαση, η διαδικασία και ο χρόνος καταβολής.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας διασφάλισης της δημόσιας περιουσίας, από επίδοξους καταπατητές, που είναι μια πραγματικότητα στη ελληνική πραγματικότητα διαχρονικά.
Με την απόφαση δίδονται αμοιβές, σε όσους υποδείξουν ότι, π.χ. το Χ ακίνητο ανήκει στο Ψ κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο (ακίνητο) ενδεχομένως το έχουν καταπατήσει κάποιοι άλλοι ή ρημάζει.
Επίσης, μπορεί κάποιοι να γνωρίζουν ότι στο συγκεκριμένο κοινωφελές ίδρυμα ανήκουν θυρίδες ή τραπεζικοί λογαριασμοί, ομόλογα κ.λπ.
Σε ότι αφορά στις σχολάζουσες κληρονομιές, αυτές είναι περιουσιακά στοιχεία, για τα οποία αποβιώσας δεν έχει ορίσει κληρονόμο ή κληρονόμους και εφόσον δεν έχει συγγενείς, αυτές, κανονικά, περιέρχονται στο δημόσιο.
Όμως παρατηρείται ότι σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, τα συγκεκριμένα ακίνητα καταπατώνται από τους γείτονες είτε κατά ένα μέρος είτε και στο σύνολό τους.
Προκειμένου να σταματήσει ή να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό, με την απόφαση του κ. Βεσυρόπουλου, καθιερώνεται αμοιβή σε όποιον υποδείξει και αποδειχτεί βέβαια, περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν είτε σε κοινωφελές ίδρυμα και δεν ήταν γνωστό είτε υποδείξει μια σχολάζουσα κληρονομιά η οποία είναι είτε ανεκμετάλλευτη είτε καταπατημένη.