Έργο χάκερς που εργάζονται για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι είναι το μπαράζ των κυβερνοεπιθέσεων κατά κυβερνήσεων και άλλων οργανισμών στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Την εν λόγω πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους της Δύσης.
Ανάμεσα στα θύματα των επιθέσεων ήταν κυπριακές και ελληνικές κυβερνητικές υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς επίσης και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ιράκ.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος και δύο Βρετανοί ανέφεραν πως η δραστηριότητα των χάκερ έχει χαρακτηριστικά κρατικής υποστήριξης σε κατασκοπεία που πραγματοποιήθηκε για προώθηση τουρκικών συμφερόντων.
Οι αξιωματούχοι εξήγησαν ότι το συμπέρασμά τους βασίστηκε σε τρεις παραμέτρους: στις ταυτότητες και τις τοποθεσίες των θυμάτων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κυβερνήσεις χωρών με γεωπολιτική σημασία για την Τουρκία.
Στις ομοιότητες με προηγούμενες επιθέσεις που, όπως οι ίδιες πηγές λένε, χρησιμοποίησαν υποδομές καταχωρισμένες στην Τουρκία.
Και σε πληροφορίες που περιέχονται σε εμπιστευτικές αποτιμήσεις που οι πηγές αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Η κυπριακή κυβέρνηση επεσήμανε ότι «οι σχετικές υπηρεσίες είχαν άμεση επίγνωση των επιθέσεων και ενέργησαν για να τις αντιμετωπίσουν».
«Δεν θα σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες για λόγους εθνικής ασφάλειας» πρόσθεσε σε ερώτηση του πρακτορείου.
H ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το κρατικό σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας διακυβεύτηκε.
Η ιρακινή κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για σχόλιο.
Το πρακτορείο Reuters δεν αναφέρεται στις πρόσφατες αναφορές για κυβερνοεπιθέσεις, αλλά σε παλαιότερες που έλαβαν χώρα στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019.