Η δικαιοσύνη της Ινδίας καταδίκασε σε ισόβια έναν πρώην βουλευτή του κόμματος του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για τον βιασμό μίας έφηβης, μια υπόθεση που έφερε για μία ακόμη φορά στο φως της δημοσιότητας τη μάστιγα της σεξουαλικής βίας που υφίστανται οι γυναίκες στη χώρα.
Ο Κουλντίπ Σινγκ Σενγκάρ, βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος του Ινδικού Λαού (BJP) στο κοινοβούλιο του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές, καταδικάστηκε τη Δευτέρα από δικαστήριο του Νέου Δελχί για τον βιασμό το 2017 μιας 17χρονης κοπέλας στο σπίτι της.
«Το δικαστήριο δεν βρίσκει κανένα ελαφρυντικό. Ο Σενγκάρ ήταν λειτουργός του κράτους και πρόδωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών», δήλωσε ένας από τους δικαστές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Press Trust of India.
Ο 53χρονος Σενγκάρ, που αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του, καταδικάστηκε να καταβάλει 2,5 εκ. ρουπίες (31.000 ευρώ).
Δικαστήριο του Νέου Δελχί εξετάζει την υπόθεση από τις 5 Αυγούστου, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ζήτησε τη μεταφορά της δίκης στην πρωτεύουσα από το Ουτάρ Πραντές, όπου ο πολιτικός ασκεί μεγάλη επιρροή.
Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης έφεραν την υπόθεση στο φως μετά τον θάνατο υπό κράτηση του πατέρα της κοπέλας.
Σύμφωνα με την οικογένειά του, η Αστυνομία τον βασάνισε με στόχο να τον πείσει να αναγκάσει την κόρη του να πάρει πίσω την προσφυγή της εναντίον του πολιτικού.
Τότε η κοπέλα προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί μπροστά από το σπίτι του επικεφαλής της κυβέρνησης του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές για να καταγγείλει τις ενέργειες των Αρχών.
Εξάλλου τον Ιούλιο ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η νεαρή γυναίκα.
Δύο θείες της σκοτώθηκαν. Έκτοτε αστυνομικοί έχουν αναλάβει να προστατεύουν την οικογένεια.
Για το συμβάν αυτό διεξάγεται ξεχωριστή δίκη προκειμένου να καθοριστεί αν επρόκειτο για απόπειρα δολοφονίας της νεαρής, την οποία είχε ζητήσει ο Σενγκάρ.
Μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε τον Αύγουστο την αποπομπή από το κόμμα του βουλευτή.
Περισσότερες από 33.000 περιπτώσεις βιασμού καταγράφηκαν το 2017 στην Ινδία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς πολλά θύματα αποφεύγουν να απευθυνθούν στις Αρχές.