Μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Έλληνες κι όλες της Ελληνίδες, «από το Καστελόριζο έως την Κέρκυρα και από τη Γαύδο έως τον Έβρο», όπως είπε, έστειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες, κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
«Θέλω να γνωρίζουν όλοι και όλες ότι έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά γιατί έχουμε πολύ ισχυρούς συμμάχους, οι οποίοι θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε ο πρωθυπουργός.
Όπως ανέφερε, ενημέρωσε αναλυτικά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων «για την εντός εισαγωγικών συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, γιατί για εμάς είναι ένα μνημόνιο παντελώς άκυρο, και ως προς την ουσία του, γιατί καταπατά τα αναφαίρετα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, αλλά και ως προς την τυπική διαδικασία νομιμοποίησής του, γιατί δεν έχει την επικύρωση του λιβυκού κοινοβουλίου».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε απερίφραστα την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των ενεργειών της Τουρκίας.
«Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη απ’ όλους τους ομολόγους μου, την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα στα οποία συμφωνήθηκαν ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής, κατόπιν εισήγησης της Αθήνας και σε συμφωνία με την κυπριακή πλευρά, σημειώνοντας πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματα της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία.
»Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.
»Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Τρίπολης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.
»Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας» είπε ο πρωθυπουργός.
«Θεωρούμε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης άκυρη, ανυπόστατη, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται κι ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
«Δεν παίζουμε με τις λέξεις, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο» ξεκαθάρισε.
«Η υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά» συμπλήρωσε και μίλησε για εκνευρισμό της Τουρκίας, γιατί «βρίσκεται αποκλεισμένη απελπιστικά σε διπλωματικό επίπεδο».
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη συνάντησή του τον Ιανουάριο με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, θα εκπεμφθεί το ίδιο μήνυμα που εκφράζεται από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.
Κείμενο συμπερασμάτων
Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα παραβιάζει το Δίκαιο της θάλασσας, τονίζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Όπως επισημαίνεται ειδικότερα στο κείμενο συμπερασμάτων, «το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ακόμη «τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία» και «επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».
Εκφράζει τέλος ρητά «την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε στη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της Συνόδου Κορυφής την πλήρη και ομόφωνη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
O Πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η «συμφωνία» Λιβύης – Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το διεθνές δίκαιο, τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει.
Στο δείπνο, σύμφωνα με το Μαξίμου, κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Κυβερνητικές πηγές μιλούν για διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, για ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.