Σε νέα πρόκληση προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επέτειο της ναυμαχίας της Πρέβεζας, το 1538, απευθύνοντας «μήνυμα για τη Μεσόγειο».
Η Μεσόγειος τουρκική λίμνη
Ο Ερντογάν, στο μήνυμά του, υποστήριξε ότι η νίκη του Οθωμανού ναυάρχου Μπαρμπαρόσα επί των δυνάμεων της Δύσης στην Πρέβεζα, τον Σεπτέμβριο του 1538, κατέστησε την Μεσόγειο μία τουρκική λίμνη.
«Το 1538 υπό την ηγεσία του Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά, το πολεμικό μας ναυτικό με την ναυμαχία της Πρέβεζας κατέστησε την Μεσόγειο τουρκική λίμνη, μετέφερε την επιτυχία των χερσαίων επιχειρήσεων στις θάλασσές μας και κατέδειξε την δύναμη του στόλου μας σε ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει σε γραπτό μήνυμα το γραφείο επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν.
«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το Ναυτικό μας θα φέρει εις πέρας όλες τις αποστολές του και στο μέλλον, όπως το έκανε στο παρελθόν αλλά και στις μέρες μας με τις μονάδες, τον εξοπλισμό, την πειθαρχία και το εξειδικευμένο προσωπικό του», αναφέρει το μήνυμα, που καταλήγει με το χαιρετισμό του Τούρκου προέδρου προς όλους τους ήρωες που αγωνίστηκαν για την πατρίδα τους.
Για την Κύπρο και την ανατ. Μεσόγειο ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το sigmalive.com, απλά ανέφερε ότι είχε συζητήσεις και για τα θέματα αυτά στις ΗΠΑ, χωρίς να κάνει ωστόσο περισσότερες δηλώσεις.
Ξέχασε τη ναυμαχία της Ναυπάκτου
Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ότι δεν θέλει να θυμάται τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, στις 7 Οκτωβρίου του 1571, μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα υπό την ονομασία Lega Santa (Ιερή Ένωση), και του ενιαίου στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου -κοντά στις νήσους νότιες Εχινάδες και στο Ακρωτήριο Σκρόφα.
Στην πολύνεκρη αυτή ναυμαχία ο οθωμανικός στόλος καταστράφηκε ολοσχερώς.
Οι δυτικές δυνάμεις έχασαν 15 πλοία και είχαν 8.000 νεκρούς εκ των πληρωμάτων τους.
Οι απώλειες του οθωμανικού στόλου ήταν τεράστιες, μόλις 40 πλοία εκ των 273 διέφυγαν την καταστροφή ή την αιχμαλωσία, υπό τον Ουλούτς Αλή ή Κιλίτζ Αλή Πασά, (όπως ήταν το μετέπειτα όνομά του), στο δε έμψυχο οι απώλειες υπολογίσθηκαν σε 30.000 νεκρούς και 15.000 αιχμαλώτους εκ των οποίων 1.500 ήταν Έλληνες των ελλαδικών και τουρκικών παραλίων, που υπηρετούσαν στον οθωμανικό στόλο και απελευθερώθηκαν.