Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία δεν συμφωνούν για τα βιβλία ιστορίας

Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία δεν συμφωνούν για τα βιβλία ιστορίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Σκόπια,

Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία έχουν σοβαρά ιστορικά ζητήματα να λύσουν.

Οι Σκοπιανοί, όπως στο παρελθόν σφετερίστηκαν μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, το ίδιο έκαναν με τη μεσαιωνική και νεώτερη βουλγαρική.

Αυθαίρετα το ψευδομακεδονικό καθεστώς «βάφτισε» ως «Μακεδόνες» Βούλγαρους μεσαιωνικούς βασιλείς και οπλαρχηγούς του 19ου και 20ου αιώνα.

Η Βουλγαρία θέλει τα ιστορικά της πρόσωπα πίσω, όπως και την ιστορία τους, η Βόρεια Μακεδονία όμως «δυσκολεύεται».

Ενώ ήταν σχετικά «εύκολο» για τη Βόρεια Μακεδονία να παραιτηθεί από την αρχαία μακεδονική ιστορία -τουλάχιστον επίσημα- εάν αποποιηθεί και τη νεώτερη ιστορία «εξαφανίζεται».

Οι Βούλγαροι επιμένουν ότι οι σλαβόφωνοι Βορειομακεδόνες είναι Βούλγαροι.

Υπάρχουν και Έλληνες Βορειομακεδόνες όπως και Αλβανοί.

Οι σλαβόφωνοι της Βόρειας Μακεδονίας στην πλειονότητά τους δεν θέλουν να είναι Βούλγαροι, θέλουν να είναι «Μακεδόνες», αρνούμενοι ότι είναι Έλληνες.

Επιμένουν δηλαδή να αποτελούν ξεχωριστό έθνος.

Στους νοτιοσλάβους η δημιουργία εθνών είναι κάτι συνηθισμένο.

Εδώ ανακηρύχτηκαν ξεχωριστό έθνος οι Μαυροβούνιοι που είναι Σέρβοι.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι μια χούφτα άνθρωποι επιθυμούν να αποτελούν ξεχωριστό έθνος, αλλά ότι το επιδιώκουν σφετεριζόμενοι την ιστορία των γειτόνων τους.

Η Ελλάδα το έλυσε αυτό το ζήτημα, τουλάχιστον στα χαρτιά. Η Βουλγαρία πάλι όχι.

«Φιάσκο» στις συνομιλίες

Σε παταγώδη αποτυχία («φιάσκο» γράφει δημοσίευμα των Σκοπίων, που αναδημοσιεύει το Βαλκανικό Περισκόπιο) κατέληξαν οι συνομιλίες της Μικτής Επιτροπής Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για τα ιστορικά θέματα των δύο χωρών.

Το καυτό θέμα της ταυτότητας του επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ και των μεσαιωνικών βιβλίων της Βουλγαρίας, μεταφέρονται, πια, στη συζήτηση που θα γίνει στα Σκόπια, μετά την αποτυχημένη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής στη Σόφια την Παρασκευή.

Ήταν η 7η κατά σειρά συνάντηση των εμπειρογνωμόνων και ιστορικών Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας στη Σόφια και δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Μία από τις κύριες διαφορές, εκτός από αυτήν της ταυτότητας του Γκότσε Ντέλτσεφ, ήταν η αναφορά στα ιστορικά βιβλία της Βουλγαρίας για την νυν επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας, με όρους που από τους Σκοπιανούς θεωρούνται απαράδεκτοι. (Σημ. γίνεται αναφορά για «εδάφη του παλαιού βουλγαρικού κράτους»).

Ο Γκεοργκίεφ και ο Βούλγαρος ομόλογός του Αγγέλ Ντιμιτρόφ, επιβεβαίωσαν ότι οι συνομιλίες στη Σόφια έφθασαν σε αδιέξοδο γιατί η βουλγαρική πλευρά έμεινε αμετακίνητη στις θέσεις της, όπως σημειώνει το Kanal5.

Ωστόσο, οι δύο επικεφαλής συμφώνησαν ότι μια τέτοια κατάσταση οφείλεται στις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στην ερμηνεία του παρελθόντος και στον τρόπο επίλυσης των διαφορών.

Η επόμενη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Βόρειας Μακεδονίας- Βουλγαρίας έχει προγραμματισθεί για τα μέσα Οκτωβρίου στα Σκόπια, όπου αναμένεται να ανοιχθεί το θέμα της καταγωγής του Γκότσε Ντέλτσεφ και του ιδεολογικού του αγώνα.

Διαβάστε ΕΔΩ ποιος ήταν ο Γκότσε Ντέλτσεφ που τον διεκδικούν Βορειομακεδόνες και Βούλγαροι

Σχετικά άρθρα