Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καρενμπάουερ: Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ – Στο 1,5% του ΑΕΠ οι αμυντικές δαπάνες έως το 2024

Καρενμπάουερ: Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ – Στο 1,5% του ΑΕΠ οι αμυντικές δαπάνες έως το 2024
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ, Γερμανία, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου),

Τη δέσμευση ότι οι αμυντικές δαπάνες της χώρας της θα φτάσουν στο 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2024, προκειμένου να φτάσει τελικά στο 2%, όπως απαιτείται από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, έδωσε η νέα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ.

«Είμαστε πιστός εταίρος στο ΝΑΤΟ και θέλουμε να παραμείνουμε και στο μέλλον», δήλωσε η Καρενμπάουερ από τις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον γενικό γραμματέα του Συμφώνου, τον Γενς Στόλτεμπεργκ.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε θέσει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού.

»Για να τον πετύχουμε χρειαζόμαστε τα αντίστοιχα (οικονομικά) μέσα.

»Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μέχρι το 2024 (να αυξηθούν οι δαπάνες για την άμυνα) στο 1,5% του ΑΕΠ και θα συνεχίσουμε αυξητικά για να τηρήσουμε την υποχρέωσή μας στο ΝΑΤΟ, τον στόχο του 2% του ΑΕΠ», εξήγησε η νέα υπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Στόλτενμπεργκ.

Σημειώνεται ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024.

Μόνο έξι χώρες -Ελλάδα, Λετονία, Ρουμανία, Πολωνία, Εσθονία και Ηνωμένο Βασίλειο- πέτυχαν αυτόν τον στόχο φέτος και η Λιθουανία βρίσκεται στο 1,98%, σύμφωνα με στοιχεία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Η Γαλλία έχει δεσμευτεί ότι θα πετύχει τον στόχο του 2% το 2025 (σήμερα βρίσκεται στο 1,84% του ΑΕΠ).

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, από την άλλη, δαπανά μόνο το 1,36% του ΑΕΠ της στην άμυνα, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τη δέσμευση που ανέλαβε η Καρενμπάουερ και επέμεινε ότι είναι αναγκαίο οι χώρες να επενδύσουν περισσότερα ώστε να ανταποκριθούν στις ποικίλες απειλές για την ασφάλειά τους.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί «για έναν κόσμο χωρίς συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού» στην Ευρώπη και «με μια Ρωσία που συνεχίζει να αναπτύσσει πυραύλους» ικανούς να πλήξουν ευρωπαϊκές πόλεις, επανέλαβε.

Για το θέμα του Ιράν, η Γερμανίδα υπουργός επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο εκφράζει επιφυλάξεις για την αμερικανική πολιτική στον Κόλπο.

«Εξετάζουμε σε στενή συνεργασία με τη Γαλλία και τη Βρετανία το αμερικανικό αίτημα» για συμμετοχή σε μια αποστολή προστασίας της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ.

«Θέλουμε να βρούμε μια διπλωματική λύση με το Ιράν και θέλουμε να ισχύσει η πυρηνική συμφωνία», πρόσθεσε η Καρενμπάουερ, εξηγώντας ότι θα ληφθεί μια απόφαση με βάση αυτά τα δεδομένα.

Σχετικά άρθρα