Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία χαρακτήρισε ως «τουρκικά» τμήματα από έξι Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ

Η Τουρκία χαρακτήρισε ως «τουρκικά» τμήματα από έξι Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κύπρος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Ως περιοχή «τουρκικής δικαιοδοσίας» χαρακτηρίζει τώρα η Τουρκία τμήματα των Οικοπέδων 5, 6, 7, 10, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ισχυριζόμενη, μάλιστα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τα «παραβιάζει», γράφει ο Πέτρος Θεοχαρίδης στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Πρόκειται για αναφορά που περιλαμβάνεται σε προκλητική «αντί-Navtex» της Τουρκίας σε σχέση με Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για υποθαλάσσιες έρευνες οι οποίες αφορούν τις επόμενες γεωτρήσεις στα Οικόπεδα αυτά.

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία περιλαμβάνει σε (παράτυπη) Navtex, τον χαρακτηρισμό «τουρκικής δικαιοδοσίας» για Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, η Κυπριακή Δημοκρατία, εξέδωσε Navtex, με την οποία δεσμεύει για υποθαλάσσιες έρευνες –που αφορούν προετοιμασία για τις επόμενες γεωτρήσεις– από την Κυριακή 4 Αυγούστου μέχρι και την Δευτέρα 19 Αυγούστου –περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα των Οικοπέδων 5, 6, 7, 10, 11, 12.

Να σημειωθεί ότι στα Οικόπεδα 6, 7 και 10 έχει προηγηθεί σειρά ερευνών περιλαμβανομένων τουλάχιστον πέντε στόχων στους οποίους αναμένεται να γίνουν οι επόμενες γεωτρήσεις από τις ExxonMobil –Qatar Petroleum και Total – Eni.

Η περιοχή, συνολικής έκτασης 7.500 τετρ. χιλιομέτρων, φτάνει μέχρι το σημείο του Οικοπέδου 12 που παράνομα δέσμευσε η Τουρκία για συμπληρωματικές σεισμογραφικές έρευνες με το «Μπαρμπαρός».

Στη Navtex 381/19 της Κυπριακής Δημοκρατίας, απάντησε η Τουρκία ως συνήθως με δική της παράτυπη «αντί-Navtex», με την επαναλαμβανόμενη αναφορά ότι εκδόθηκε από μη κατάλληλα εξουσιοδοτημένη Αρχή, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία που την εξέδωσε δεν έχει τη μορφή του κράτους με βάση το Σύνταγμα του 1960, οπότε δεν είναι νόμιμο κράτος ώστε να έχει την εξουσία έκδοσης Navtex για την περιοχή.

Ωστόσο, αυτή τη φορά πήγε κι ένα βήμα πιο μπροστά στις προκλήσεις.

Λίγο αργότερα εξέδωσε και δεύτερη παράτυπη Navtex στην οποία αναφέρει:

«Τμήμα της περιοχής που περιλαμβάνει η Navtex 381/19 παραβιάζει θαλάσσια περιοχή τουρκικών δικαιωμάτων και είναι άκυρη».

Σχετικά άρθρα