Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας: Δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – Τι είπε για Κυπριακό και ΗΠΑ

Δένδιας: Δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – Τι είπε για Κυπριακό και ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ότι «τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν είναι προς διαπραγμάτευση», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη η Τουρκία να καταλάβει ότι υπάρχει διεθνές πλαίσιο.

Ερωτηθείς για την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι ο πρωθυπουργός απηύθυνε προς την Τουρκία κλάδο ελαίας, ο οποίος πάντοτε συνδυάζεται με την αυτονόητη προϋπόθεση του απόλυτου σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, όπως τόνισε.

«Δεν είναι ένας διάλογος με την Τουρκία από μηδενική βάση, διότι δεν μιλάμε σε αχαρτογράφητα νερά, υπάρχει ένα διεθνές πλαίσιο.

»Και σε αυτό το διεθνές πλαίσιο, βεβαίως, μπορούμε να συζητάμε με τους Τούρκους γείτονες μας» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε:

«Για μας πάντοτε έχει τεράστια σημασία η τήρηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Αυτός είναι απαράβατος κανόνας.

»Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε ως πρόεδρος της κυβερνήσεως προς τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους».

Από εκεί και πέρα, επισήμανε ο κ. Δένδιας, «θα δούμε πού και με τι τρόπο οι Τούρκοι θα προσλάβουν αυτή την πρόσκληση».

Απαντώντας στο αν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως αυτό θα γίνει εν ευθέτω χρόνω και εν ευθέτω πλαισίω, κάνοντας γνωστό πως δεν έχουν γίνει προετοιμασίες για μια τέτοια συνάντηση.

Στο Ισραήλ την Κυριακή

«Την Κυριακή θα πάω στο Ισραήλ. Θα πάω να δω τον ομόλογό μου και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου» έκανε γνωστό στη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Λύση για το Κυπριακό

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Δένδιας στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως «βαραίνει στην ψυχή μας πάρα πολύ, 45 χρόνια κατοχή».

Επιβεβαίωσε πως θα συνοδεύσει, τη Δευτέρα, τον πρωθυπουργό στην πρώτη του επίσκεψη στη Λευκωσία και δήλωσε πως θα το κάνει με πολύ μεγάλη χαρά.

Εστιάζοντας στο Κυπριακό, τόνισε την ανάγκη επίλυσής του στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών και ότι «αυτό πρέπει να το καταλάβει η Τουρκία».

Σχέσεις με τις ΗΠΑ

Για την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο υπουργός κ. Δένδιας παρατήρησε πως το γεγονός ότι δεν είχε προλάβει καν να ορκιστεί και είδε τον υπουργό Εξωτερικών και την ίδια ημέρα και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και το ότι κλείστηκε το ραντεβού με τους δύο κορυφαίους παράγοντες μέσα στην ίδια ημέρα, με προειδοποίηση δύο ημερών, «αυτό κάτι λέει για την αμερικανική διάθεση».

Όταν θέλουν να σε δουν γρήγορα, σημαίνει ότι εν πάση περιπτώσει υπάρχει ένα έδαφος που μπορεί να καλλιεργηθεί» επισήμανε περαιτέρω.

Μάλιστα, ανέφερε πως «προγραμματίζουμε και έχουμε βάσιμες πιθανότητες να έχουμε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο το φθινόπωρο στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση του Στρατηγικού Διαλόγου».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει με τις ΗΠΑ «έδαφος πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε».

Brexit και σχέσεις με την ΕΕ

Αναφερόμενος στο Brexit, o κ. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο που μπορεί για να διευκολύνει να υλοποιηθεί με τον τρόπο που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κρίνει.

«Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου να είμαστε έτοιμοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να πραγματοποιηθεί το Brexit της μορφής που η βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί» σημείωσε.

Αύριο, μάλιστα, στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Βαρβιτσιώτης θα έχει εισήγηση για το Brexit.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ετοιμάσουμε τη χώρα» και «να βοηθήσουμε τους πάρα πολλούς Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία», απάντησε για το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήρε τη διαχρονική συμβολή του διπλωματικού σώματος στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική, διαχρονικά, παρά τις πολλές ελλείψεις του υπουργείου -και μιλάω διαχρονικά, δεν μιλάω για τα τελευταία τρία, τέσσερα, πέντε, επτά χρόνια- τα περιορισμένα οικονομικά μέσα, το μέγεθος της χώρας, τις διχόνοιες της πολιτικής ζωής, την αργή κατάληξη σε μια ομόνοια στις βασικές παραμέτρους έχει καταφέρει θριάμβους.

»Και τους έχει καταφέρει διακομματικά.

»Η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την τότε ΕΟΚ, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, είναι ένας θρίαμβος για την Ελλάδα.

»Θρίαμβος για την Ελλάδα είναι και η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ.

»Η Ελλάδα έχει πετύχει πολύ σημαντικά πράγματα και αυτό βασίστηκε πάνω σε ένα διπλωματικό σώμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Ερωτηθείς αν εντόπισε ίχνη κομματισμού στο υπουργείο, είπε πως υπήρξαν προβλήματα και τρόποι αντίληψης των πραγμάτων που ίσως θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτεροι και προσέθεσε:

«Αυτό το υπουργείο είναι η εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω που ειλικρινά εγώ αυτό που θα προσπαθήσω στην παρουσία μου εδώ, είναι να θεραπεύσω και όχι να οξύνω. Ούτε υπάρχει κανένα πνεύμα αντεκδίκησης».

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας είπε ότι πλέον έρχεται εδώ συνολικά η εξωτερική εικόνα της χώρας.

«Οι πρεσβείες μετατρέπονται στα σημεία εκείνα, τα οποία θα διεκδικούν τη δυνατότητα να φέρουν επενδύσεις στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα θα τις πάρει το υπουργείο Ανάπτυξης για να τις χειριστεί.

»Και θα είναι οι χώροι που θα προσπαθούν να προβάλλουν την ελληνική εικόνα, όπως αυτή θα δημιουργείται μέσα από τις υπηρεσίες αυτού του υπουργείου.

»Δηλαδή, με το νομοθέτημα που θα έρθει στη Βουλή και με τον τρόπο που είναι διαρθρωμένη αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ένα πολύ ευρύτερο ρόλο από αυτόν που είχε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης.

»Προσλαμβάνει και εκτελεί οικονομική διπλωματία και την υποστηρίζει με την επικοινωνιακή του διπλωματία» εξήγησε.

Στο σημείο αυτό ανέλυσε το τρίπτυχο της πολιτικής του υπουργείου Εξωτερικών: δημόσια διπλωματία, οικονομική διπλωματία και επικοινωνιακή διπλωματία.

Τέλος, ερωτηθείς για τη διαμάχη Κοτζιά-Καμμένου, είπε ότι λυπάται που υπήρξε αυτή η διαμάχη.

Είναι βαθιές θεσμικές καρέκλες και οι δύο, και του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας, συμπλήρωσε και σημείωσε:

«Αυτό έχει πάει στη δικαιοσύνη. Ευτυχώς, δεν έχω κάποιο ρόλο σε αυτό».

Σχετικά άρθρα