Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το «όνειρο» του Όρμπαν να δει τον Τραμπ γίνεται πραγματικότητα – Τι θα πρέπει να δώσει στις ΗΠΑ

Το «όνειρο» του Όρμπαν να δει τον Τραμπ γίνεται πραγματικότητα – Τι θα πρέπει να δώσει στις ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίκτορ Όρμπαν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ, Ουγγαρία,

Το κατώφλι του Λευκού Οίκου, για πρώτη φορά έπειτα από περίπου δύο δεκαετίες πρόκειται να περάσει σήμερα Δευτέρα ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Μία συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο είναι ίσως η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να προσφέρει ένας Αμερικανός πρόεδρος σε έναν σύμμαχο.

Έχει συνεπώς τη σημασία του, σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, που ο Βίκτορ Όρμπαν είναι ο τελευταίος ηγέτης της κεντρικής Ευρώπης που προσκαλείται από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος το απέφυγε. Και ο Μπαράκ Ομπάμα το αρνήθηκε, αναφέρουν οι «New York Times».

Ο Τραμπ όμως αποφάσισε να πει «ναι» και να εξασφαλίσει στον ακροδεξιό προωθυπουργό της Ουγγαρία την πρώτη του ιδιωτική συνάντηση με Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο έπειτα από πολλά χρόνια – και συγκεκριμένα, από το 1998, όποτε είχε συναντηθεί με τον Μπιλ Κλίντον.

Έκτοτε, τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά για τον Όρμπαν. Νεαρός τότε πολιτικός, από τον χώρο του κέντρου, ο Όρμπαν εξέφραζε με θέρμη τις ευχαριστίες του στον πρώην πρόεδρο Κλίντον για τη στήριξη προς την Ουγγαρία στην προσπάθειά της ξεφύγει από τη ρωσική επιρροή με τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.

«Βετεράνος» των ακροδεξιών εθνικιστών σήμερα, ο Βίκτορ Όρμπαν έχει εξασθενήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα του και καθοδήγησε τη χώρα πλησίον των αντιπάλων της αμερικανικής επιρροής, προς την κατεύθυνση της Ρωσίας και της Κίνας.

Οι επικριτές του Τραμπ βλέπουν σε αυτήν τη συνάντηση τη σταθερή προτίμησή του στους ισχυρούς ηγέτες που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη.

Η πρόσκληση αυτή ωστόσο, υπογραμμίζουν πολιτικοί αναλυτές, είναι πιο περίπλοκη από μία κοινή πολιτική προοπτική.

Είναι μία πρόσκληση που καθυστέρησε πολύ, αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι ο Όρμπαν ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που τον Ιούλιο του 2016 επιδοκίμασε την υποψηφιότητα του Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ.

«Ήταν πολύ πιο δύσκολο για τον Όρμπαν απ’ ό,τι μπορεί να φανταστεί ο κόσμος», επισημαίνει ο Αντράς Σιμονί, πρώην πρεσβευτής της Ουγγαρίας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που σήμερα εργάζεται ως ακαδημαϊκός στην Ουάσιγκτον.

«Η ανόητη ιδέα ότι υπάρχει ενότητα μεταξύ Τραμπ και Όρμπαν είναι χαζομάρα.

»Ο Όρμπαν επιθυμούσε αυτή τη συνάντηση δυόμισι χρόνια. Είναι ντροπιαστικό γι’ αυτόν», προσθέτει.

Η συνάντηση αυτή συνεπώς, σχολιάζουν οι «New York Times», πιο πολύ παραπέμπει σε μία προσπάθεια του Τραμπ να πείσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό να αγοράσει αμερικανικά όπλα και κυρίως να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στα συμφέροντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Διότι μπορεί ο ίδιος ο Τραμπ να προτιμά τη στάση της «ουδετερότητας» όταν αναφέρεται στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο υπουργός Εξωτερικών του ωστόσο, ο Μάικ Πομπέο, έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές τις ανησυχίες του για την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, τόσο στην Ουγγαρία όσο και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πρώτο ταξίδι Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Βουδαπέστη από το 2011, ο Πομπέο παρουσίασε το σχέδιο της Ουάσιγκτον να ενισχύσει τις σχέσεις της με την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη προκειμένου να αναχαιτίσει τη δράση του Πεκίνου και της Μόσχας στην περιοχή.

Ο Πομπέο αναφέρθηκε επίσης στις αμερικανικές ανησυχίες για την παρουσία στην περιοχή της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνίων Huawei.

«Εάν ο εξοπλισμός της τοποθετείται εκεί όπου έχουμε σημαντικά αμερικανικά συστήματα, καθιστά για εμάς πιο δύσκολη τη συνεργασία μαζί τους», υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά άρθρα