Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η πολιορκημένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε αντεπίθεση στον στρατό του Χαφτάρ

Η πολιορκημένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε αντεπίθεση στον στρατό του Χαφτάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), Τρίπολη, Χαλίφα Χαφτάρ,

Ο στρατός της πολιορκημένης -διεθνώς αναγνωρισμένης- λιβυκής κυβέρνησης στην Τρίπολη της Λιβύης, ανακοίνωσε αντεπίθεση στις δυνάμεις των πολιορκητών του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης και τώρα επιχειρεί να πάρει και την πρωτεύουσα.

Ο συνταγματάρχης εκπρόσωπος Τύπου των πολιορκημένων, Μοχάμεντ Γκνουνού, δήλωσε την Κυριακή, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τρίπολη, ότι η αντεπίθεση θα έχει την ονομασία ως επιχείριση «Ηφαίστειο Οργής» και αποσκοπεί στο να «καθαρίσει όλες τις πόλεις της Λιβύης από τις επιτιθέμενες και παράνομες δυνάμεις».

Την ίδια ώρα οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ ήδη έχουν αρχίσει να διεισδύουν στα προάστια της Τρίπολης.

Παράλληλα, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας συγκεντρώνουν στα σπίτια τους τρόφιμα, νερό και καύσιμα, που θα είναι αδύνατο να προμηθευτούν εάν οι μάχες μεταφερθούν μέσα στην πόλη.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ είναι κοσμικός αξιωματικός.

Προερχόταν από το περιβάλλουν του Μουαμάρ Καντάφι αλλά αποκηρύχτηκε από τον ηγέτη της Λιβύης.

Διέφυγε στις ΗΠΑ, όπου έζησε πολλά χρόνια και έλαβε και την αμερικανική υπηκοότητα.

Επέστρεψε στη Λιβύη το 2011 αλλά δεν μπόρεσε να στήσει «κατάσταση» επειδή υπερίσχυσαν οι ισλαμιστές.

Αργότερα προσπάθησε ξανά και εγκαθίδρυσε στην ανατολική Λιβύη, στη Βεγγάζη, ένα κοσμικό κράτος, σύμμαχο της Αιγύπτου και με φιλικές σχέσεις με τη Ρωαία -αν και Αμερικανός υπήκοος.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ είναι ορκισμένος εχθρός των Τούρκων, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των τζιχαντιστών.

Ο λόγος που επιχειρεί να καταλύσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης είναι ότι αυτή ελέγχεται από την Τουρκία και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Εξάλλου, να τονιστεί, ο Χαφτάρ ελέγχει σχεδόν όλη τη Λιβύη. Η κυβέρνηση της Τρίπολης ασκεί εξουσία μόνο ένα μικρό θύλακα γύρω από την πρωτεύουσα.

Λέγεται ότι τον στρατό του Χαφτάρ έντυσαν με σύγχρονες στολές σε παραλλαγή της ερήμου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που επίσης μισούν τους Τούρκους και τους ισλαμιστές.

Να σημειωθεί ότι οι δύο αραβικές χώρες που στηρίζουν τον Χαφτάρ, Αίγυπτος και Εμιράτα, είναι σύμμαχοι της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα